Toespraak minister bij de Kruizen van Verdienste

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2508
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Toespraak minister bij de Kruizen van Verdienste

Berichtdoor Roel » 17 Okt 2008, 17:48

Toespraak uitgesproken door de Minister van Defensie, E. van Middelkoop, bij gelegenheid van de uitreiking van zes dapperheidonderscheidingen te Bronbeek, 16 oktober 2008

Ridders Militaire Willemsorde Baron ‘d Aulnis de Bourouill en Van den Hoek, excellenties, familie Schol en familie Poortema, leden van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidonderscheidingen, generaals, burgemeesters, familie en vrienden en collega’s van de te decoreren militairen, aangetreden militairen, dames en heren, W

elkom hier vandaag op deze bijzondere dag, want dat is het. Een bijzondere dag voor de Nederlandse Krijgsmacht, een bijzondere dag voor het Commando Landstrijdkrachten maar bovenal een bijzondere dag voor de militairen die aanstonds worden gedecoreerd en voor hun verwanten. Uw aanwezigheid bij deze plechtigheid is belangrijk en wordt zeer gewaardeerd.

I’d like to express a special word of welcome to NATO’s official representative, Air commodore Stacy. His presence at today’s ceremony underlines NATO’s support to our soldiers. This is reflected in the award of two medals today. These medals symbolize the NATO-wide recognition for the work and bravery of our Dutch military in Afghanistan. Please allow me to continue in Dutch.

Dames en heren, Buitengewone omstandigheden kunnen tot buitengewone gedragingen leiden. Dat is de reden waarom wij hier vandaag op deze historische grond bij elkaar zijn.

Aanstonds worden zes militairen van Majesteit’s wege gedecoreerd voor getoonde moed onder vijandelijk vuur. Het kruis van verdienste dat zij krijgen is in de Tweede Wereldoorlog door Koningin Wilhelmina ingesteld om diegene te eren die zich onder vijandelijke actie moedig en beleidvol hebben onderscheiden. De kruizen zijn een teken van erkenning van de onverschrokken opoffering en de moed die onze militairen wereldwijd aan de dag leggen. We reiken er vandaag maar liefst zes uit. We kennen hiernaast ook nog een ereteken van verdienste toe en twee NAVO-dapperheidonderscheidingen. Opgeteld zijn dit veel onderscheidingen voor één ceremonie.

Dit hangt samen met de toegenomen internationale inzet van onze krijgsmacht die mondiaal een visitekaartje van professionaliteit en moedigheid achterlaat. Ik ben hier trots op. Maar de plechtigheid van vandaag heeft naast trots en feestelijkheid ook een verdrietige ondertoon. De onderscheidingen van soldaat eerste klasse Wesley Schol die hier vandaag twee maal wordt gedecoreerd, zijn hem postuum toegekend en worden aan zijn ouders overhandigd. Voor hen en Wesley’s kameraden kan dit verlies op geen enkele manier worden goedgemaakt. Wel kunnen we Wesley Schol , Aldert Poortema en allen die sneuvelden op respectvolle en liefdevolle wijze eren en herdenken.

We kunnen er troost uit putten dat ze niet in eenzaamheid sneuvelden, maar zich omringd wisten en gedragen werden door hun kameraden. Onze militairen gaan voor elkaar door het vuur. Het is een verbondenheid die hen in tijden van gevaar zo vaak, maar helaas niet altijd beschermt. De diepe kameraadschap en verbondenheid vormen het cement van onze gevechteenheden. Die elementen maken onze krijgsmacht zo’n unieke organisatie. Militairen zelf vinden het vaak vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Met deze bijeenkomst en het uitreiken van medailles willen wij dit benadrukken. Wij eren en bedanken de militairen die een ultieme daad van kameraadschap hebben gesteld. Hiermee eren en bedanken wij ook indirect de collega’s van hun eenheid, hun kameraden.

Dames en heren, Zo dadelijk worden de consideraties van de Koningin voorlezen. U bent ongetwijfeld nieuwsgierig naar de namen van de mensen die zulke heldenmoed aan de dag hebben gelegd. Ze lijken op het eerste gezicht heel gewone mannen. Afkomstig uit Weert, Den Haag, Heythuysen, Simpelveld of Almelo. Jonge mannen die lid zijn een sportvereniging, verkering hebben, uitgaan of net een eerste auto hebben gekocht. “We deden toch gewoon ons werk?”, zeggen ze. Maar wat deze mensen hebben gedaan is niet gewoon, het is buitengewoon! Zij strekken ons, hoe jong ze ook zijn, allemaal tot voorbeeld en verdienen ons respect en onze hoogste achting.

Tenslotte sta ik stil bij overste Nijkamp. Niet alleen onder vuur worden grootse daden verricht. Hij is iemand die een essentiële bijdrage heeft geleverd aan de zo belangrijke voorbereiding van militairen op hun uitzending. Een goede voorbereiding op een missie is cruciaal omdat een hoog niveau van militaire training in de uitvoering uiteindelijk levens kan sparen. Ik decoreer daarom vandaag overste Nijkamp met het ereteken voor verdienste. Dames en heren, buitengewone omstandigheden leiden tot buitengewone gedragingen en buitengewone gedragingen resulteerden in deze buitengewone plechtigheid.

We mogen vandaag trots zijn op onze krijgsmacht, trots zijn op ons commando landstrijdkrachten maar bovenal trots zijn op deze geweldige militairen!


bron: mindef.nl
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Terug naar “Nederlandse Dapperheidsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast