Eerbetoon aan de 'onverschrokkenen'

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2502
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Eerbetoon aan de 'onverschrokkenen'

Berichtdoor Roel » 17 Okt 2008, 17:46

ARNHEM - Bij het Koninklijk Militair Tehuis Bronbeek in Arnhem zit een rij oud-militairen strak in het uniform op de veranda. Ze luisteren aandachtig naar minister Eimert van Middelkoop van Defensie.

Hij spreekt over zes militairen van de Task Force Uruzgan. Hij heeft het over moed, onverschrokkenheid en opoffering. "Buitengewone omstandigheden kunnen tot buitengewone daden leiden."

Het is donderdagmorgen 16 oktober. Vijf militairen staan op een rij om het Kruis van Verdienste opgespeld te krijgen, een onderscheiding voor uitzonderlijke moed.

Korporaal der eerste klasse Smits bracht een 'vuurregelcomputer' in veiligheid onder zwaar vuur. Daarmee kon een mortiergroep de aanval van de taliban afslaan. Korporaal der eerste klasse Veneberg bereikte hetzelfde toen hij een voertuig met een granaatwerper door vijandig spervuur heen wist te loodsen.

Korporaal der eerste klasse Van den Vondevoort leidde de medische hulp aan de slachtoffers van een autobom in een patrouille temidden van een vijandelijke actie. Korporaal Vijgen bracht tijdens hetzelfde incident zijn gewonde pelotonscommandant in veiligheid en zorgde voor dekkingsvuur. Korporaal Van den Wege tartte de dood toen hij met een kameraad vurend de vijand tegemoet reed om zijn kameraden te ontzetten.

De ouders van Wesley Schol uit Assen sluiten de rij. De soldaat der eerste klasse kwam door eigen vuur om het leven toen hij tijdens felle gevechten zijn dodelijk getroffen kameraad Aldert Poortema in veiligheid probeerde te brengen. Bij Wesleys moeder staan de tranen in de ogen als ze een hand krijgt van commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, vader van een eveneens in Uruzgan omgekomen militair.

"We waren bezig met ons werk", weerklinkt als vlak antwoord van de onverschrokkenen op vragen van journalisten. Een oudere militair glimlacht: "Het zijn jonge jongens. Ze kunnen het niet goed onder woorden brengen. Later komt het boven. Op oudere leeftijd vaak. In hun dromen."


bron: degeldelander.nl
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Terug naar “Nederlandse Dapperheidsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast