Militairen krijgen dapperheidsonderscheiding

Gebruikersavatar
René
Berichten: 603
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Militairen krijgen dapperheidsonderscheiding

Berichtdoor René » 17 Apr 2013, 12:42

Acht militairen nemen woensdagmiddag, 17 april, in Breda dapperheidsonderscheidingen in ontvangst tijdens een besloten ceremonie op de Koninklijke Militaire Academie. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie speldt zes van hen een Bronzen Kruis op, en twee een Kruis van Verdienste. De laatste keer dat militairen deze dapperheidsonderscheidingen ontvingen, was in 2010.

Twee mariniers en vier commando's krijgen een Bronzen Kruis voor hun optreden in 2009 in Uruzgan. Toen hebben ze de neergeschoten korporaal Kevin van de Rijdt (26) met gevaar voor eigen leven van het slagveld gehaald tijdens een vuurgevecht met de Taliban nabij Deh Rawod. Het Bronzen Kruis is een beloning voor moedig of 'beleidvol' optreden tegenover de vijand.


Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/21486927/__Militairen_onderscheiden__.html
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

Gebruikersavatar
officier
Berichten: 484
Lid geworden op: 09 Apr 2010, 10:09

Re: Militairen krijgen dapperheidsonderscheiding

Berichtdoor officier » 17 Apr 2013, 16:11

Militairen onderscheiden voor heldhaftig optreden Uruzgan

17 april 2013, 9.43 uur
8 militairen zijn vandaag onderscheiden voor ‘moedig, kordaat en beleidvol optreden’ onder zwaar vijandelijk vuur en na bomaanslagen in Afghanistan. De 6 die onder vuur lagen, kregen het Bronzen Kruis, de op 2 na hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Bij deze gebeurtenis sneuvelde commando Kevin van de Rijdt. De uitreiking door minister Jeanine Hennis-Plasschaert vond plaats op de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

De Bronzen Kruizen zijn voor de leden van een gecombineerde eenheid van commando’s en mariniers. Op 6 september 2009 zochten zij tijdens een verkenning te voet naar vijandelijke strijders in de provincie Uruzgan. Even later werden zij plotseling aangevallen met mitrailleurvuur, mortieren, raketwerpers en kleinkaliberwapens.

De Nederlanders trokken zich terug naar een quala, een ommuurde woning, maar voordat Kevin van de Rijdt die bereikte, werd hij getroffen. 6 man besloten hem met gevaar voor eigen leven te halen. Ze vonden Van de Rijdt, gaven hem eerste medische zorg en droegen hem met grote moeite naar het huis. Eenmaal in de helikopter voor gewondenvervoer bleek hij overleden.

Kogelregen
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert over de toekenning van de Bronzen Kruizen. “Het oorlogsgeweld is oorverdovend. Dan blijkt ook dat Kevin van de Rijdt er niet bij is. U twijfelt geen seconde en duikt met zijn zessen de kogelregen weer in. Als eenheid hebt u Kevin teruggebracht. U hebt hem niet in de steek gelaten. U hebt gehandeld in het belang van de missie, in het belang van Nederland en in het belang van Kevin en diens nabestaanden. Ik ben trots op u. Ik hoop dat ook u zich trots kunt voelen, ondanks het verdriet om het verlies.”

Heldhaftigheid en stommiteit
Sergeant Rinie van het Korps Mariniers is een van de 6 die terugging. “Heldhaftigheid en stommiteit liggen dicht bij elkaar. Onder deze omstandigheden hadden er naast Kevin ook 6 man extra kunnen liggen. Toch ben ik terugkijkend vooral trots. Dit bewijst: je bent brothers in arms, je laat elkaar niet achter.”

Kruizen van Verdienste
De 2 Kruizen van Verdienste waren voor het optreden van voor korporaal der 1e klasse buiten dienst Jaap en sergeant der mariniers Ammie, na 2 afzonderlijke bomaanslagen. Op 19 januari 2007 bracht een zelfmoordenaar zijn bomauto tot ontploffing bij de patrouille van korporaal Jaap. 2 militairen raakten lichtgewond en 5 zwaar. Op eigen initiatief en bewust van de risico’s, bood de korporaal meerdere keren in open terrein hulp. Hij stuurde geneeskundig personeel aan en zorgde dat de gewonden klaar waren voor evacuatie.

Ter plekke is het chaos
Het 2e Kruis van Verdienste was voor sergeant Ammie van het Korps Mariniers. Op 21 december 2009 schoot hij met zijn eenheid Afghaanse politieagenten te hulp die getroffen zijn door een bermbom. 3 doden en een zwaargewonde tot gevolg. Ter plekke aangekomen is het een chaos, herinnert Ammie zich. “Her en her liggen lichaamsdelen. Ik begin orde op zaken te stellen. We hebben laten zien dat Nederlandse mariniers voor niets terugdeinzen, daar ben ik trots op. Het is een erkenning voor het hele peloton.”

Bron: Defensie
"Weapons are an important factor in war, but not the decisive one; it is man and not materials that counts"


Terug naar “Nederlandse Dapperheidsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast