Politie wil nieuwe dapperheidsonderscheidingen instellen

Gebruikersavatar
Teus Mejan
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 Nov 2010, 18:39

Politie wil nieuwe dapperheidsonderscheidingen instellen

Berichtdoor Teus Mejan » 19 Nov 2011, 22:25

Uit het Algemeen Dagblad van 15 november 2011:

ALPHEN AAN DEN RIJN - Heldhaftige agenten moeten binnenkort worden beloond met een echte eremedaille. De hoogste onderscheiding moet een koninklijke worden. "Die kan worden uitgereikt door Willem-Alexander", zegt Stefan van Zanten van het Politie Instituut Professionele Weerbaarheid. Hij werkt hard aan een landelijke systeem van politieonderscheidingen. Nu zijn er alleen wat regionale initiatieven, die een agent voor dapper optreden belonen. "De initiatieven zijn heel versnipperd, we zorgen niet zo goed voor onze jongens en mesijes in de frontlinie." Als het even kan qil Van Zanten drie nieuwe onderscheidingen in het leven roepen, zodra de regionale korpsen zijn gefuseerd tot één nationale politie. Naast de hoogste koninklijke onderscheiding moet er een landelijke onderscheiding komen die minister Ivo Opstelten kan opspelden. Ook moet er een regionale onderscheiding komen. Jan Stikvoort, korpschef van de politie Hollands-Midden, ondersteunt het initiatief van harte: "Het is een eerbetoon voor mensen die in een moeilijke situatie het goede doen."

Allereerst hulde voor het initiatief om dappere agente(n)(s) meer erkenning te geven voor hun daden. Dat is m.i. hard nodig gezien het feit dat een deel van de Nederlandse bevolking maar weinig respect heeft voor het zware en vaak ook nog ondankbare politiewerk. Maar of daar zoveel nieuwe onderscheidingen voor nodig zijn is de vraag...

Zolang er niet algemeen bekend is waar een onderscheiding voor staat, is een medaille alleen een herrinnering voor de drager ervan. Dat is weliswaar heel belangrijk, maar niet het enige doel van een onderscheiding. Het dient de recipiënt ook erkenning te geven van de rest van de maatschappij alsmede een voorbeeld te zijn voor anderen. Bekendheid van een onderscheiding is daarom van groot belang. Gezien de geringe belangstelling binnen de Nederlandse samenleving voor onderscheidingen en andere beloningsvormen is een uitgebreid onderscheidingsstelsel daarom niet verstandig.

Beter is het m.i. dan ook om bestaande onderscheidingen aan de vergetelheid te ontrukken, daar het Nederlands onderscheidingsstelsel ruimvoldoende voorziet voor tenminste de voorgestelde koninklijke en de ministeriële onderscheiding. De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoond zou met de drie graden in goud, zilver en brons de aangekondigde nieuwe onderscheidingen overbodig kunnen maken. Moedige daden van agenten onder vuur zouden m.i. zelfs in aanmerking moeten kunnen komen voor een reeds bestaande dapperheidsonderscheiding.

De oplossing zit 'm wat mij betreft niet zozeer in het feit dat er te weinig onderscheidingen zijn, maar dat organisaties vaak niet meer weten wat de mogelijkheden zijn en dat het niet vanzelfsprekend is om een dapper of verdienstelijk persoon voor te dragen voor een onderscheiding. Pas als een politie-inspecteur moedig gedrag van zijn ondergeschikte agenten met soortgelijke vanzelfsprekendheid meldt als een legerofficier dat doet, zullen onderscheidingen pas optimaal functioneren. Zonder dit besef, bij zowel hoger als lager geplaatsten, kunnen nog geen duizend nieuwe onderscheidingen iets veranderen.

ErikMuller
Berichten: 714
Lid geworden op: 26 Jun 2007, 21:44
Contact:

Re: Politie wil nieuwe dapperheidsonderscheidingen instellen

Berichtdoor ErikMuller » 26 Nov 2011, 08:14

Hoi Teus,

Welkom op het forum!

Ik ben het inderdaad met je eens. De opkomst van met name ministeriële onderscheidingen is nmi niet een goede ontwikkeling. Het doet afbreuk aan reeds bestaande, maar vaak vergeten onderscheidingen.

RD
Berichten: 343
Lid geworden op: 26 Jun 2008, 16:34
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Politie wil nieuwe dapperheidsonderscheidingen instellen

Berichtdoor RD » 25 Dec 2011, 13:58

Helemaal mee eens, een beter gebruik (en bekendheid) van het huidige decoratiestelsel verdient natuurlijk de voorkeur boven een nieuwe ministeriële onderscheiding met een Koninklijk sausje. Hoe meer onderscheidingen, hoe minder ze waard worden. Je zou er ook aan kunnen denken om (Koninklijke) militaire onderscheidingen toe te kennen aan niet-militairen, maar aan het reglement rondom de toekenning Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon hoeft weinig te worden veranderd, die kun je hier zo voor gebruiken.

Gebruikersavatar
Ed van Engeland
Moderator
Berichten: 625
Lid geworden op: 09 Sep 2008, 14:47
Locatie: Friesland

Re: Politie wil nieuwe dapperheidsonderscheidingen instellen

Berichtdoor Ed van Engeland » 25 Dec 2011, 15:14

Wellicht is het interssant eens uit te zoeken waardoor deze behoefte aan niet koninklijke onderscheidingen wordt gevoed...
- sic Gloria transit Mundi -

Gebruikersavatar
Teus Mejan
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 Nov 2010, 18:39

Re: Politie wil nieuwe dapperheidsonderscheidingen instellen

Berichtdoor Teus Mejan » 03 Jan 2012, 16:01

Daar ben ik tijdens mijn masteronderzoek wel vaker op gestuit. Nergens is zwart-op-wit te vinden waarom wordt gekozen om een nieuwe onderscheiding in te stellen in plaats van een oudere te gebruiken. Toch wijze diverse stukken op het volgende: Instanties willen zoveel mogelijk zeggenschap hebben over een onderscheiding, omdat ze andere personen c.q. organen niet vertrouwen, of meer bang zijn dat ze zeggenschap verliezen.

Dit wil ik graag illustreren met een anekdote over het ontstaan van het Bronzen Kruis;

Tijdens de behandeling van de wijzing van de MWO in de 2de kamer in april 1940 had de regering gepleit voor een ruime interpretatie van de MWO, omdat opper- en vlagofficieren steeds minder op het slagveld aanwezig waren, maar daar wel steeds meer invloed op konden uitoefenen. Zo gezegd wilde de regering het onderscheid tussen fysieke moed en morele moed laten vervagen om zo optimaal gebruik te kunnen maken van het instituut MWO.

De Kamer eiste bij monde van kamerlid Duymaer van Twist dat de regering vast hield aan een rigide interpretatie van de MWO zoals die tijdens alle Indische oorlogen (lees: in het eerste kwart van de 20ste eeuw) was ontstaan. Oftewel voor fysieke moed, beleid én trouw op het slagveld.

Tijdens de meidagen was de inwerkingstelling van de MWO nog niet vastgesteld en daardoor had de regering in Londen nauwelijks mogelijkheid om de MWO toe te kennen, anders dan in gevallen waarbij buiten kijf stond dat het een MWO waardig was. Daarom wilde minister van defensie Dijxhoorn een extra mogelijkheid om dappere militairen te belonen. De eervolle vermelding was komen te vallen in de wet MWO en dus op dat moment geen optie en dus werd met medeweten van de minister van justitie (Gerbrandy) een nieuwe onderscheiding ingesteld, het Bronzen Kruis. (Ter vergelijk bij de instelling van het KV, het VK en de BL werd er driftig tussen de ministers heen en weer geschreven, maar deze correspondentie ontbreekt simpelweg over het BK).

De reden voor deze nieuwe onderscheiding werd als volgt opgesteld:
”De groote dapperheid waardoor de Nederlandsche land- en zeestrijdkrachten [zich] om het bezit van het grondgebied van het Rijk in Europa hebben onderscheiden en de vele uitstekende daden, (…), hebben de behoefte doen voelen om naast de Militaire Willems-Orde en de Eervolle Vermelding een nieuwe onderscheiding in te stellen”
Het curieuze is echter dat er nog geen MWO's waren toegekend en het onderzoek in bezet Nederland naar dapperheid in de meidagen was nog in volle gang. Volgens Henny Meijer zochten koningin en regering in Londen naar een mogelijkheid om 'gewone' dapperheid onder de EV en de MWO te belonen, maar gezien deze onderscheidingen nog niet waren uitgereikt, lijkt dit niet de enige verklaring.

Met de nieuwe onderscheiding beschikte Dijxhoorn echter ineens wel over een onderscheiding die hij naar eigen behoeven kon gebruiken en ruim kon interpreteren itt de Willems-Orde waar een kapittel (van 1941 tot 1946 de Commissie Militaire Onderscheidingen) aan te pas moest komen. Ook Wilhelmina moet de voordelen hebben gezien van een militaire onderscheiding buiten een extern adviesorgaan getuige haar statement om elke Engelandvaarder met een BK (later KV) te belonen


Uit deze anekdote schijnt mij toe dat ook in dit geval de minister de zeggenschap dichtbij huis wilde houden. Iets wat steeds vaker (ook recent) opduikt bij het instellen van ministeriële onderscheidingen waarvoor reeds een koninklijke onderscheiding bestaat.


Je zou er ook aan kunnen denken om (Koninklijke) militaire onderscheidingen toe te kennen aan niet-militairen...


Dit kan overigens al door toedoen van koningin Wilhelmina sinds 1940, maar aangezien de toetsing en toekenning van de dapperheidsonderscheiding bij een defensieorgaan ligt, zullen ze naar defensie-maatstaven worden beoordeeld. De kans dat een burger hiervoor in aanmerking komt (verondersteld dat de aanvragers bekend zijn met de toekenningsprocedure) is miniem. Door de enorme aanwas van nieuwe dapperheidsonderscheidingen sinds WOII is een MWO voor burgers al helemaal een onmogelijkheid. Niet alleen is de MWO veel meer waard geworden door de nieuwe onderscheidingen, maar er zijn tegenwoordig zoveel andere onderscheidingen dat een MWO praktisch gezien onhaalbaar is voor een burger. Alleen officieren van elite-eenheden komen zodoende nog voor een MWO in aanmerking.

Of dit een wenselijke situatie is, is een andere vraag en tevens niet het juiste sub-forum om daar over te filosoferen.


Terug naar “Nederlandse Dapperheidsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast