L.F. Slopsma BK overleden

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2508
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

L.F. Slopsma BK overleden

Berichtdoor Roel » 01 Mar 2011, 08:07

Enkele berichten uit mijn mailbox:

Het Bestuur van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen, maakt met leedwezen bekend, dat op zaterdag 19 februari 2011 is overleden.

De heer L.F. Slopsma
NIEK
Kwartiermeester b.d. van de Koninklijke Marine.
Drager Bronzen Kruis
het Oorlogs-Herinneringskruis met de gespen
Krijg ter Zee 1940-1945 en Nederland Mei 1940
het Onderscheidingsteken voor Langdurige Trouwe Dienst
de UK medaille Overlord 6 juni 1944
de UK medaille Frontline Britain 1939-1945
het Draaginsigne Veteranen

* Groningen,10 januari 1914 † Den Helder, 19 februari 2011

De heer L.F. Slopsma is voor ons land in de strijd tegenover de vijand in de Tweede Wereldoor-log in de strijd op zee, van zeer grote betekenis geweest en genoot binnen de Koninklijke Marine zeer veel achting en waardering.

Wij verliezen in hem niet alleen een verenigingsvriend, maar ook een dapper man die zijn Vader-land door moedig en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand en met gevaar voor eigen leven heeft gediend.

De heer L.F. Slopsma is voor zijn moedige en beleidvolle daden, door Hare Majesteit Koningin Wilhelmina, bij Koninklijk Besluit onderscheiden met het Bronzen Kruis.

Het Bronzen Kruis (BK) ingesteld bij Koninklijk Besluit van 11 juni 1940 kan worden toege-kend aan militairen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die zich door moedig of be-leidvol optreden tegenover de vijand hebben onderscheiden. Sinds 1940 is het Bronzen Kruis 3443 keer uitgereikt.

Het Bronzen Kruis is na de Militaire Willems-Orde een van de belangrijkste Nederlandse Ko-ninklijke Militaire Dapperheidonderscheidingen. Evenals bij de Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse Ridderorde en dapperheidsonderscheiding, wordt ook deze onderscheiding bij Koninklijk Besluit verleend.

Het Bronzen Kruis werd hem bij Koninklijk Besluit van besluit van 26 augustus 1943 No. 12 toegekend en dat luidde als volgt:

Wij Wilhelmina, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, enz., enz., enz.,

Op de voordracht van Onzen Minister van Marine d.d. 19 Augustus 1943, No. S 356/36/4 G 1943:
HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:

Toe te kennen het Bronzen Kruis aan:

den Kwartiermeester L.F. Slopsma (12392)

wegens:
“Als opvarende van Onze Motorkanonneerboot “M.G.B. 114” en voordien van Onze Motorka-nonneerboot “M.G.B. 46” gedurende geruimen tijd in meerdere riskante gevechtsacties tegen de vijand blijk gegeven van moed, bekwaamheid en uithoudingsvermogen, waardoor de genoemde gevechtsacties op succesvolle wijze konden worden uitgevoerd”.

Onze Minister van Marine is belast met de uitvoering van dit besluit.

Londen, 26 Augustus 1943
get. WILHELMINA
De Minister van Marine,
get. J.Th. Furstner.

Zijn moed, beleid, volharding, bekwaamheid en plichtsbetrachting zijn een voorbeeld voor onze samenleving. Op deze wijze zullen wij hem blijvend met respect en waardering gedenken.

get.

Wim F.J. Elgers
Secretaris/penningmeester

Het is zijn uitdrukkelijke wens in stilte en zeer sober in familiekring gecremeerd te worden. Er zal dan ook geen ceremonie plaats vinden en was het zijn uitdrukkelijke wens zijn laatste reis naar het crematorium geheel alleen af te leggen.


Rust in vrede!
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Terug naar “Nederlandse Dapperheidsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast