'Het was er niet best, echt oorlog'

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2502
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

'Het was er niet best, echt oorlog'

Berichtdoor Roel » 28 Feb 2011, 14:00

ROOSENDAAL - De vereniging van oud-commando's heeft gisteren op de appelplaats van de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal de gevallen strijdmakkers in de Koreaanse oorlog herdacht. Bij de plechtigheid gaven ongeveer 25 oud-militairen acte de présence.

De ambassadeur van Zuid-Korea, Kwak Sung Hoi, sprak een rede uit. Hij stelde dat Korea zijn economisch voorspoed en vrijheid mede te danken heeft aan de dapperheid van de Nederlandse commando's, die in een detachement onder de vlag van de Verenigde Naties vochten. Hij noemde met name de commandant van het detachement, luitenant-kolonel M. den Ouden, die vandaag zestig jaar geleden sneuvelde bij de slag om Hoengsong.

Den Ouden kreeg daarvoor postuum de hoogste militaire onderscheiding, Ridder van de Militaire Willemsorde.

Met Den Ouden lieten bij Hoengsong zeventien andere Nederlandse militairen het leven. De ambassadeur vermeldde ook de huidige gespannen verhouding tussen de twee Korea's en noemde het torpederen door de Noord-Koreanen van een Zuid-Koreaans marine-

schip en de recente beschieting door Noord-Koreanen van een Zuid-Koreaans eiland.

De militair attaché van Korea in Nederland en de burgemeesters Jacques Niederer en Peter Neeb van respectievelijk Roosendaal en Halderberge legden kransen.

Na afloop zei de nu 87-jarige kolonel b.d. L. Schreuders, die bij het gevecht om de destijds beruchte heuvel 325 commandant was van de eerste compagnie dat 'het er niet best was geweest'. "Het was er echt oorlog."

Nachtmerries had hij echter niet overgehouden aan zijn militaire loopbaan. Hij was eerder ook actief in Indië, tijdens de Politionele Actie onder generaal Spoor.

Op de vraag of hij een onderscheiding verdiend had in in Korea, klapte hij de indrukwekkende rij onderscheidingstekens naar boven om ze te bestuderen.

"Ik weet het niet meer", zei hij, "maar dit is een Bronzen Leeuw."


bndestem.nl
Bijlagen
BS_13746150_137461_1727568b.jpg
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Terug naar “Nederlandse Dapperheidsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast