Langer stil staan bij onderscheidingen

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2502
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Langer stil staan bij onderscheidingen

Berichtdoor Roel » 12 Jan 2011, 09:56

Dit stuk uit 2009 wil ik jullie niet onthouden;

Het is de reactie van de NOS ombudsman op een brief;

Geachte heer/mevrouw Huizinga,
Onlangs ontving ik via het klachtenformulier op de NOS-website uw opmerking over een kort item in het NOS Achtuurjournaal. U vond het onbegrijpelijk dat er slechts een halve minuut aandacht werd besteed aan de uitreiking van dapperheidsonderscheidingen aan Nederlandse militairen. ‘Zij hebben met gevaar voor eigen leven, zichzelf en hun collega’s proberen te redden uit vijandelijk vuur. Afgezien of je het eens bent, of niet eens bent met de missie, vanuit menselijk perspectief mag hier echt wel meer aandacht aan besteed worden. Zo krijgen zij ook het gevoel vanuit de samenleving gewaardeerd te worden. Een halve minuut tegen een dag onder vuur liggen om mede landgenoten heel terug te krijgen, in ieder geval niet achter te laten in de handen van de Taliban, denkt u zelf dat dit in verhouding staat?’

Uitspraak over de dapperheidsonderscheidingen

Afghanistan is een zeer belangrijk onderwerp voor de NOS. Verslaggever Peter ter Velde houdt zich er fulltime mee bezig. Hij is regelmatig in Afghanistan, embedded en unembedded zoals dat heet, zodat hij de Nederlandse missie en de gevaren waaraan de uitgezonden militairen bloot staan van nabij heeft verslagen. Het NOS-nieuws besteedt ook - uiteraard zult u zeggen - aandacht aan de Nederlanders die in Afghanistan de dood vinden of gewond raken. Tijdens de verkiezingen heeft de NOS-anchor Philip Freriks verslag gedaan vanuit Kabul. Ook Kamerdebatten en statements van politici of deskundigen over het al dan niet verlengen van de missie komen in het nieuws op alle platforms van de NOS. Er staat en dossier over Afghanistan op de NOS-website. Het is dus niet zo dat de NOS onvoldoende aandacht besteedt aan de Nederlandse missie in Afghanistan.

Maar misschien vindt u dit een te algemeen verhaal. Waarom heeft de NOS-redactie besloten een ‘kortje’ te maken van de uitreiking van de dapperheidsonderscheidingen in het Achtuur journaal op 7 oktober? Ik heb de redactie gevraagd hoe dat is gelopen. Dit was de tweede keer dat ze werden uitgereikt. Een jaar geleden, toen ze voor het eerst werden uitgereikt, heeft het Achtuurjournaal er wel een lange reportage over uitgezonden. Ook de uitreiking van de Militaire Willems-Orde op 29 mei 2009 was uitgebreid in het journaal van 20.00 uur te zien en is door de NOS live verslagen. In dat licht heeft de redactie besloten het nieuws dit keer minder uitvoering te brengen.

Dat wil niet zeggen dat er over de hele linie door de NOS weinig gedaan is met deze nieuwsgebeurtenis. We hebben even op een rijtje gezet wat er die dag over dit onderwerp door de NOS op televisie is uitgezonden. In het journaal van zes uur een item van 15 seconden, om acht uur gevolgd door de 22 seconden, die u te weinig vond. Maar in het late journaal is er 1 minuut en 12 seconden aandacht aan besteed, ondermeer met een quote van minister Van Middelkoop. Het journaal op 3 heeft er meeste zendtijd voor uitgetrokken, 1 minuut en 45 seconden, waarin de onderscheiden militairen, sergeant René Neef en eerste-luitenant Alex Spanhak, aan het woord kwamen evenals de minister van Defensie.

Terug naar de kern van uw opmerking. Hebben mensen die op militaire missie in het buitenland veelvuldig hun leven wagen niet recht op meer waardering uit de samenleving? En moet het Achtuurjournaal daar om die reden aandacht aan besteden? Plaatsvervangend-hoofdredacteur Marcel Gelauff zegt hierover: ‘Wij zien het als onze taak zien om nieuwsfeiten te brengen en die te voorzien van duiding en achtergronden. In die zin vinden wij het niet van belang of de betrokken militairen meer of minder waardering vanuit de samenleving krijgen als gevolg van onze uitzendingen. Dat is voor ons geen criterium. Dat is aan de kijker zelf. Het gaat ons om de nieuwswaarde en maatschappelijke relevantie. Of wij het met de missie eens zijn speelt geen rol. Als redactie hebben we daar geen mening over.’

Alles afwegende vind ik als NOS Ombudsman dat de NOS-redactie verdeeld over de verschillende nieuwsuitzendingen op 7 oktober voldoende aandacht heeft besteed aan de uitreiking van de dapperheidsonderscheidingen, maar dat het item in het Achtuurjournaal van 7 oktober wel langer had gekund en gemoeten. Het is goed dat de redactie geen stelling neemt in de politieke discussie over het nut van de missie en dat niet laat meespelen bij journalistieke keuzes. De NOS is als journalistieke organisatie ook niet verantwoordelijk voor de mening van de Nederlanders over de missie in Uruzgan. Als nationale nieuwszender is de NOS wel verantwoordelijk voor de informatievoorziening over de missie, zodat elke Nederlander zich een mening kan vormen over het optreden van onze militairen.

Urgentie
Maar naast het verstand gaat televisienieuws ook over emoties. Slechts een klein bestanddeel van de aandacht die de NOS besteedt aan Afghanistan gaat over ‘onze jongens’. De dapperheidonderscheidingen die op 7 oktober zijn uitgereikt, de Bronzen Leeuw en het Bronzen Kruis, gaat naar militairen die zich bijzonder heldhaftig hebben gedragen in gevechtssituaties. Voor een publieke nieuwszender als de NOS moet de emotionele component van de lotsverbondenheid met de eigen militairen in den vreemde een belangrijk gegeven zijn. Het onderscheiden van dappere militairen is een goed moment om de lopende missie weer eens onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Zeker omdat het nieuws te vaak wordt beheerst door slachtoffers onder de Nederlanders.

U verwoordt de urgentie heel goed: het feit dat Nederlandse militairen in opdracht van de politiek, ergens in het buitenland hun leven op het spel zetten voor het landsbelang, maakt hen nieuwswaardig. Als de media weinig aandacht besteden aan de zware taak die zij daar uitvoeren, komt dat het begrip dat zij bij thuiskomst ondervinden niet ten goede. Ook voor de familie, vrienden en kennissen van de militairen is het belangrijk dat zij nu de aandacht krijgen die ze verdienen. En niet alleen in retrospectief bij een herdenking van oud-strijders of op een veteranendag.
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Terug naar “Nederlandse Dapperheidsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast