Dhr. Frans Rocks overleden

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2502
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Dhr. Frans Rocks overleden

Berichtdoor Roel » 12 Jan 2011, 09:50

Het Bestuur van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen, maakt met leedwezen bekend, dat op
maandag 1 november 2010 is overleden.

Eduardus Franciscus Rockx

Oud Adjudant-onderofficier van het wapen der infanterie der Koninklijke Landmacht, Drager van het Bronzen Kruis, het Oorlogs-Herinneringskruis met de gesp Nederland Mei 1940 en het onderscheidingsteken voor Langdurige Trouwe Dienst

* IJzendijke, 24 oktober 1918 † Breda, 1 november 2010

De heer Eduardus Fanciscus Rockx is voor ons land, in de strijd tegenover de overmachtige vijand in de Tweede Werledoorlog, van zeer grote betekenis geweest en genoot binnen de Koninklijke Landmacht zeer veel achting en waardering.
Wij verliezen in hem niet alleen een verenigingsvriend, maar ook een dapper man, die zijn Vaderland door bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand en met gevaar voor eigen leven heeft gediend.

De heer Eduardus Franciscus Rockx was drager van de Koninklijke Militaire Dapperheidsondescheiding het Bronzen Kruis, het Oorlogs-Herinneringskruis met de gesp voor bijzondere krijsverrichtinen, “Nederland Mei 1940” en het onderscheidingsteken voor Langdurige Trouwe Dienst.

Het Oorlogs-Herinneringskruis met de gesp “Nederland Mei 1940” werd in 1944 ingesteld, als beloning voor militaire dienst gedurende de oorlogsjaren 1940-1945. De heer Eduardus Franciscus Rockx is voor zijn bijzondere moedige en beleidvolle daden, door Hare Majesteit Koningin Wilhelmina bij Koninklijk Besluit onderscheiden met het Bronzen Kruis.
Het Bronzen Kruis (BK) ingesteld bij Koninklijk Besluit van 11 juni 1940 kan worden toegekend aan militairen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die zich door moedig of beleidvol optreden tegenover de vijand hebben onderscheiden.
Sinds 1940 is het Bronzen Kruis 3443 keer uitgereikt.Het Bronzen Kruis is na de Militaire Willems-Orde een van de belangrijkste Nederlandse Koninklijke Militaire Dapperheidonderscheidingen.
Evenals bij de Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse Ridderorde en dapperheidsonderscheiding, wordt ook deze onderscheiding bij Koninklijk Besluit verleend.
Het Bronzen Kruis werd hem bij Koninklijk Besluit van besluit van 17 maart 1947 No. 14 toegekend en dat luidde als volgt:

Wij Wilhelmina, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, enz., enz., enz.,Op voordracht van Onze Minister van Oorlog:
HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN: Toe te kennen het BRONZEN KRUIS aan:den dienstplichtig Sergeant
Eduardus Franciscus R O C K X ,van het wapen der infanterie,

wegens:

"Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door op 10 Mei 1940 nabij Rijswijk (Z-H) tijdens de aldaar aan den Vliet plaats vindende gevechten, zich vrijwillig en onder vijandelijk vuur naar een, voor het eigen front zwaar gewonden, Nederlandschen soldaat te begeven en dezen in veiligheid te brengen"

Onze Minister enz.Soestdijk,
den 17 Maart 1947
(get.)
WILHELMINA
De Minister van Oorlog,
(get.)
A.H.J.J. FIEVEZ

Zijn moed, beleid, volharding, bekwaamheid en plichtsbetrachting zijn een voorbeeld voor onze samenleving. Op deze wijze zullen we hem blijvend met respect en waardering gedenken.

Get.
Wim F.J. Elgers

Secretaris/penningmeester

De uitvaartdienst wordt gehouden op zaterdag 6 november om 12.45 uur in de parochiekerk H. Willibrordus, Kerkstaat 1 / Willem Alexanderplein 1 te Teteringen, waarna om 14.45 uur de crematieplechtigheid volgt in aula 1 van het cramatorium Zuylen, Tuinzigtlaan 11 te Breda.

Na de plechtigheid in het crematorium is er gelegenheid tot condoleren in de koffiekamer aldaar.

Correspondentie-adres:
Adriaan Oomenstraat 39
4847 DJ Teteringen
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Terug naar “Nederlandse Dapperheidsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast