Zestien (!) dapperheidsonderscheidingen

JMJansen
Berichten: 192
Lid geworden op: 28 Aug 2007, 09:54
Locatie: Zwolle

Zestien (!) dapperheidsonderscheidingen

Berichtdoor JMJansen » 07 Okt 2009, 17:46

Bron: www.defensie.nl

"Dapperheidsonderscheidingen voor Afghanistangangers

7 oktober 2009, 16.33 uur

Zestien militairen hebben vandaag een dapperheidsonderscheiding ontvangen vanwege uitzonderlijke prestaties onder extreme en gevaarlijke omstandigheden tijdens acties in Afghanistan. Namens koningin Beatrix reikte minister Eimert van Middelkoop de versierselen uit op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. “Vandaag is een dag van trots voor de hele Nederlandse krijsmacht.”


De militairen krijgen de koninklijke onderscheiding omdat zij hun persoonlijke belangen ondergeschikt hebben gemaakt aan de belangen van collega’s en medemensen. Tijdens verschillende operaties hebben zij hun eigen leven en gezondheid geriskeerd ten dienste van anderen. Twee willekeurige onderscheiden acties. Een commando heeft tijdens vijandelijke hinderlagen succesvol luchtsteun ingeroepen en aangestuurd. Hij deed dit samen met Marco Kroon, die hiervoor in mei dit jaar werd onderscheiden met de Militaire Willems-Orde. Een sergeant-majoor van 45 Pantserinfanteriebataljon zwom op eigen initiatief de Helmand rivier over en begaf zich tot 2 keer toe in een brandende en deels exploderende nederzetting om ISAF en Afghaanse militairen te redden.

Boven de norm
“Wij eren hen voor bijzondere daden onder vuur. Daden van moed. Daden van beleid. Daden van trouw. Al onze militairen doen goed werk in de vele operaties die zij namens Nederland uitvoeren”, zei Van Middelkoop over motivatie de militairen te onderscheiden. “Maar soms stijgen militairen uit boven de norm. Soms verrichten zij daden die buitengewoon zijn. Soms handelen zij op een wijze die wij niet meer kunnen scharen onder wat militairen zelf vaak duiden als ‘Ik deed gewoon mijn werk’.”

Besloten
Met de uitreiking van 2 Bronzen Leeuwen, 3 Bronzen Kruizen en 11 Kruizen van Verdienste wordt de maatschappelijke waardering, trots en respect voor deze heldendaden getoond. Eén van de Bronzen Leeuwen, de hoogste dapperheidsonderscheiding na de Militaire Willemsorde, is postuum uitgereikt commando Björn Peterse. Dit gebeurde tijdens het besloten deel van de uitreiking waarin ook 7 andere leden van het Korps Commandotroepen (KCT) werden onderscheiden. Deze militairen kunnen vanwege hun bijzondere taken niet herkenbaar in de media verschijnen.

Initiatief
Tijdens een operatie voerde kapitein Peterse het bevel over een Special Forces detachement. Zijn eenheid raakte verwikkeld in een zwaar gevecht met een numeriek sterkere vijand. Peterse wist echter het initiatief te verkrijgen en het gevecht in zijn voordeel te beslechten. Kapitein Peterse verongelukte op 27-jarige leeftijd na de missie waarvoor hij vandaag is onderscheiden. Hij overleed op 7 maart 2007 tijdens een parachuteoefening met het KCT in Amerika.

Dapperheid
Tijdens de publieke ceremonie ontvingen 8 korporaals, onderofficieren en officieren van de landmacht hun onderscheidingen. Minister van Middelkoop tijdens de uitreiking: “U behoort tot het wapen der infanterie, het wapen der cavalerie en het dienstvak van de logistiek. U laat ons zien dat moed vele gezichten kent. Dat dapperheid niet is gebonden aan rang of stand, wapen of dienstvak. Ik vind dat een wijze les. Moed is niet te koop. Moed is niet te leren. Moed is niet te voorspellen. Pas als het er op aankomt, toont zich deze ware aard. Onder hoge druk ontstaan de mooiste diamanten.”

Bij de uitreikingen waren verschillende eenheden van de krijgsmacht, officieren in opleiding, familieleden en genodigden aanwezig. Ook enkele Ridders Militaire Willemsorde woonden de ceremonie bij."

Kijk, daar hou ik van.

Ben benieuwd naar de foto's en het 8u-journaal !

Thijs

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Re: Zestien (!) dapperheidsonderscheidingen

Berichtdoor Henk-Willem » 07 Okt 2009, 17:51

Zestien onderscheidingen uitgereikt op de KMA

BREDA - Zestien militairen, die ieder in Afghanistan hun leven gewaagd hebben om een collega te redden of in veiligheid te brengen, zijn woensdagmiddag door minister Eimert van Middelkoop onderscheiden op de KMA in Breda.

Acht commando's, waarvan een posthuum, werden om veiligheidsredenen geëerd in een besloten bijeenkomst. Acht anderen ontvingen tijdens een massale en twee uur durende plechtigheid op de Parade hun onderscheiding. Onder hen sergeant Maurice Vissers uit Breda (tweede van links).

Behalve Van Middelkoop waren ook de Commandant der Strijdkrachten, generaal Van Uhm, en verscheidene dragers van de Militaire Willems-Orde (de hoogste militaire onderscheiding in Nederland) aanwezig.

BRON: BN De Stem

Afbeelding
Sergeant Maurice Vissers uit Breda (tweede van rechts) bij de plechtigheid. Foto: Ramon Mangold

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-hxroXwFzcA&feature=player_embedded[/youtube]
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Re: Zestien (!) dapperheidsonderscheidingen

Berichtdoor Henk-Willem » 07 Okt 2009, 17:55

Hoge koninklijke onderscheiding Zwolse militair

Breda - Zwollenaar J.A. Spanhak (geb. 27-3-1977) heeft vandaag in Breda uit handen van Minister van Defensie Eimert van Middelkoop de dapperheidsonderscheiding Bronzen Kruis ontvangen. Eerste luitenant der infanterie Spanhak is bij Koninklijk besluit onderscheiden vanwege zijn moedige en beleidvolle optreden in Afghanistan. De Zwolse militair van de landmacht heeft zich vorig jaar tijdens gevechtshandelingen in Afghanistan meerdere malen, met gevaar voor eigen leven, ingezet om collega’s te helpen en te beschermen. Het Bronzen Kruis is een van de hoogste militaire onderscheidingen, na de Militaire Willemsorde.

Het Bronzen Kruis is in 1940 door toenmalig koningin Wilhelmina ingesteld voor onderscheidend moedig of beleidvol optreden tegen de vijand. De onderscheiding bestaat uit een vierarmig bronzen kruis met aan de voorzijde een opgelegde, gekroonde W, omringd door twee lauwertakken. De achterzijde van het kruis toont in het midden het jaartal 1940, twee lauwertakken en de woorden ‘trouw aan’, ‘Koningin’, ‘en’ plus ‘vaderland’. Bij het Bronzen Kruis hoort een oorkonde en het Koninklijk besluit van toekenning. Burgemeester Henk Jan Meijer was namens de gemeente Zwolle aanwezig bij de uitreiking van de onderscheiding aan Spanhak.

BRON: WeblogZwolle.nl
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Re: Zestien (!) dapperheidsonderscheidingen

Berichtdoor Henk-Willem » 07 Okt 2009, 17:57

Bredase militaire ‘held’ krijgt onderscheiding

BREDA – De Bredase militair Maurice Vissers kreeg woensdag een militaire onderscheiding voor zijn ‘heldendaden’ in Afghanistan. De sergeant die woont in de Haagse Beemden blijft nuchter: “Ik heb gedaan wat ik moest doen.

Op de Koninklijke Militaire Academie in Breda werden door minister van Defensie Eimert van Middelkoop 8 militairen geëerd voor hun verdiensten op het slagveld. Zo ook Vissers die zijn eigen leven riskeerde door onder zwaar vijandelijk vuur gewonde collega’s te evacueren.

“De onderscheiding is opgedragen door andere mensen, omdat ik in een bepaalde situatie op deze manier heb gehandeld. We kwamen terecht in een hinderlaag, waarbij onze commandant gewond raakt. Ik was aangewezen als tweede in lijn. Dat heb ik weten uit te voeren”, luidt de koele verklaring van de sergeant.

Vissers kreeg het Kruis van Verdienste voor zijn acties in Afghanistan. “Ik voel me wel vereerd. Maar op dat ene moment maak je het mee en dan handel je. Zo’n 10 a 15 seconden en ik herpakte mijzelf.”

Ondanks dat militairen zich niet uitlaten over de politiek beladen missie in Afghanistan wilde de sergeant kwijt dat het geen nutteloze uitzending is. “Ik vind het goed dat we we daar zijn. Het is belangrijk om het land op te bouwen. We leveren goed werk.”

BRON: Bredavandaag.nl

Afbeelding
De Bredase sergeant Maurice Vissers. foto Erik Eggens
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2571
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Re: Zestien (!) dapperheidsonderscheidingen

Berichtdoor Henk-Willem » 07 Okt 2009, 18:40

Eerste luitenant Spanhak uit Zwolle heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn moedig optreden in Afghanistan.

Hij heeft zich vorig jaar tijdens gevechtshandelingen meerdere malen ingezet om collega's te helpen en te beschermen, met gevaar voor eigen leven. Minister Van Middelkoop van Defensie heeft hem vanmiddag in Breda het Bronzen Kruis uitgereikt. Het Bronzen Kruis is een van de hoogste militaire onderscheidingen, na de Militaire Willemsorde. De onderscheiding is in 1940 door toenmalig koningin Wilhelmina ingesteld voor onderscheidend moedig of beleidvol optreden tegen de vijand.

BRON: RTV Oost
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

JMJansen
Berichten: 192
Lid geworden op: 28 Aug 2007, 09:54
Locatie: Zwolle

Re: Zestien (!) dapperheidsonderscheidingen

Berichtdoor JMJansen » 07 Okt 2009, 20:20

Heb ik iets gemist vandaag ?
Het item op het 8u-journaal was echt minimalistisch, terwijl het toch twee keer de 'Leeuw' betrof.

Misschien zijn de media door de MWO van mei een beetje uitgekeken op medailles en militairen ?

Thijs

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2502
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Re: Zestien (!) dapperheidsonderscheidingen

Berichtdoor Roel » 07 Okt 2009, 21:08

centraal verder in:

viewtopic.php?f=6&t=1591
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA


Terug naar “Nederlandse Dapperheidsonderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten