Koninklijke onderscheiding voor Rutger Jan van der Gaag

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 838
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Koninklijke onderscheiding voor Rutger Jan van der Gaag

Berichtdoor Alex » 24 Sep 2016, 21:40

Rutger Jan van der Gaag is vandaag, tijdens zijn afscheidsrede als hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie in de St. Stevenskerk, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Van der Gaag ontving zijn onderscheiding uit handen van de Arnhemse wethouder Martijn Leisink.
De afscheidsrede van Van der Gaag stond in het teken van ‘Loslaten’. De hoogleraar van het Radboud UMC, ook verbonden aan het Universitair Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Karakter, wees op de heilzame kanten van het (kunnen) loslaten. Loslaten is immers ook een essentiële ontwikkelingsvoorwaarde. Zo stelde Van der Gaag onder meer dat kinderen de ruimte moeten krijgen om hun competenties verantwoord te ontwikkelen. Dat is niet altijd makkelijk voor ouders met kinderen met een ontwikkelingsstoornis. Hoe zal het hun kinderen vergaan in een maatschappij vol vooroordelen over psychische stoornissen?
Van der Gaag, voormalig voorzitter van Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVP) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering van de Geneeskunst (KNMG), hield ook de veranderingen in de (geestelijke) gezondheidszorg tegen het licht, zoals de overgang van zorg en verzorgingstaken naar de gemeenten. Volgens hem biedt die verandering geweldige kansen om daadwerkelijk ernst te maken met onze maatschappelijke solidariteit: de gemeenschap neemt het zelf op zich om verantwoorde zorg te leveren met de beschikbare, maar ook altijd beperkte middelen. Dat vraagt uitdrukkelijk om veranderingen, om dingen anders te gaan doen dan voorheen. De uitdaging ligt dan ook in het waar maken van die noodzakelijke transformatie.

Bron: https://www.karakter.com/over-karakter/ ... -der-gaag/
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Terug naar “Nederlandse Koninklijke Orden en Huisorden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast