Koninklijke lintjes voor (oud-)Defensiepersoneel

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 866
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Koninklijke lintjes voor (oud-)Defensiepersoneel

Berichtdoor Alex » 26 Apr 2016, 22:23

“Voor velen was en bent u een rots in de branding. Letterlijk en figuurlijk. Als zweminstructeur bent u namelijk een specialist in het begeleiden van probleemzwemmers. U zorgt voor extra lessen. Zonder daartoe verplicht te zijn. En meestal in uw vrije tijd.” Dit zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert kort voordat ze Freddy Rijkers benoemde tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De inzet en sociale betrokkenheid van de assistent-beheerder en zweminstructeur van het marinebad in Den Helder is exemplarisch voor de vandaag gehuldigde mensen. De lintjesregen betrof 21 (oud-)personeelsleden van Defensie. Namens de Koning reikte de minister aan 10 van hen de onderscheiding uit op het ministerie. De andere burgers en (oud-)militairen kregen hun lintje van de burgemeester van hun gemeente.
Hennis: “De waarde van deze onderscheiding doet er toe. Het hier gaat om individuele prestaties, ongeacht maatschappelijke status, militaire rang of adellijke afstamming. Dragers van deze koninklijke onderscheiding zijn in feite gewone mensen met een bijzondere inzet. Zij hebben hun daden zodanig laten spreken dat Zijne Majesteit hen daarvoor wil eren. Zijne Majesteit is grootmeester van deze Orde. Deze onderscheidingen worden dus niet bepaald lichtzinnig toegekend.”
Onder gedecoreerden was ook de 96-jarige heer Mobach, de oudste mannelijke decorandus dit jaar. Voor hem was het zijn 2e onderscheiding. In 1963 kreeg hij al de Eremedaille in zilver met de zwaarden, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau. Dit onder meer voor zijn verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Ook na een 2-tal arrestaties bleef u in het verzet actief. Na de oorlog besloot u te dienen bij het nieuwe Wapen der Koninklijke Marechaussee. Al die ervaringen hebben u gevormd. U wist zaken altijd in het perspectief van vrijheid en veiligheid te positioneren”, sprak Hennis hem toe. Want ook na de eerste onderscheiding en zelfs na zijn pensionering bleef Mobach zich inzetten om mensen bewust te maken van het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
De gedecoreerden van Defensie zijn:
Tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden werden benoemd:
Kolonel C.A.J. ten Anscher, kapitein H.M.F.T.M. Bozon, kapitein-luitenant-ter-zee E.G.J. Hekkers, kapitein der mariniers W.P. de Lange en adjudant der mariniers b.d. P.M.J. de Valk
Tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau werden benoemd:
De heren C.A.M. Aarts, L.J.L.T. van Aggelen, J.H. Barrau, D.K. Brouwer, M.M. Mevis en E.A. Puik.
Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden werden benoemd:
Luitenant-ter-zee der 1e klasse J.P. van Donkelaar, eerste luitenant b.d. R.A. Francis, luitenant-kolonel C. de Snoo en majoor R.A. Thijssen
Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd:
De heren D.G. van Buggenum, P.J. de Haas, M. Mobach, F. Rijkers, P. Stiphout en H. Timmerman

Bron: https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/ ... epersoneel
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Terug naar “Nederlandse Koninklijke Orden en Huisorden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten