Dat is pech, je lintje weg

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 873
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Dat is pech, je lintje weg

Berichtdoor Alex » 06 Feb 2012, 21:53

Interessant artikeltje uit De Pers. Ik dacht trouwens dat inmiddels, op verzoek van de 2e Kamer, onderscheidingen na overlijden niet meer ingeleverd hoeven te worden.

Voormalig topbankier Fred Goodwin moet zijn ridderorde inleveren. Hoe bont moet je het eigenlijk maken voordat je lintje wordt afgepakt?
door Anne-Martijn van der Kaaden

Hij bracht de Royal Bank of Scotland aan het randje van de afgrond. Toen de overheid 45 miljard pond moest investeren na de mislukte overname van een deel van ABN Amro onder zijn bewind, werd hij de verpersoonlijking van de financiële crisis in Groot-Brittannië. Zijn agressieve overnamebeleid, waarbij duizenden ontslagen vielen, leverde hem de bijnaam ‘Fred the Shred’ op. In oktober 2008 trad hij af, maar niet voordat hij zich tot grote woede van de Britse bevolking voor bijna twintig miljoen euro aan pensioenuitkeringen had toegeëigend. Fred Goodwin werd in 2004 wegens zijn verdiensten voor het bankwezen tot ‘Sir’ benoemd. Die titel moet hij nu inleveren. De Britse regering verklaarde dinsdag geen andere keus te hebben dan het ‘annuleren en tenietdoen’ van zijn onderscheiding, omdat ‘de omvang en ernst van de daden van Goodwin als directeur van de bank dit tot een uitzonderlijk geval hebben gemaakt’.
Het intrekken van een ridderorde komt volgens J.C. van Ingen, directeur van de Kanselarij der Nederlandse Orden, maar zelden voor. ‘De afgelopen 15 jaar hooguit een of twee keer.’ Volgens Van Ingen zijn er drie gevallen waarbij een onderscheiding moet worden ingeleverd. ‘Na het overlijden van een gedecoreerde, wanneer iemand in dezelfde orde bevorderd wordt – bijvoorbeeld van Ridder tot Officier – en in het uitzonderlijke geval van een onherroepelijke rechterlijke uitspraak, waarbij de rechter een gevangenisstraf van een jaar of langer heeft uitgesproken. Dan komt de onderscheiding te vervallen en ben je verplicht om de versierselen en al het toebehoren terug te geven.’
Wat je moet hebben uitgespookt om je lintje te verliezen, is dus aan de rechterlijke macht om te bepalen. De laatste keer dat dit in Nederland gebeurde was in september 2011, toen de hoogbejaarde Eindhovense professor Fons Heetman zijn koninklijke onderscheiding moest inleveren omdat hij in 2008 voor het bezit van kinderporno tot 12 maanden celstraf werd veroordeeld. In april van datzelfde jaar kwam ook Marco Kroon in opspraak, toen hij werd vervolgd voor wapen- en drugsbezit. Kroon, in mei 2009 door koningin Beatrix tot Ridder in de Militaire Riddersorde geslagen, werd vrijgesproken van drugsbezit en kreeg een geldboete en
een voorwaardelijke werkstraf wegens het bezitten en doorverkopen van stroomstootwapens. Hij mocht zijn onderscheiding dus houden.
En Goodwin dan? Hij is nooit veroordeeld – althans niet door een rechter. In het Verenigd Koninkijk blijken de regels wat minder rechttoe rechtaan: een ‘Honours Forfeiture Committee’ beoordeelt de gevallen waarbij discutabel is of iemand zijn eervolle onderscheiding wel mag behouden. De Britse Sirs en Dames moeten overigens beter op hun tellen passen. Al na drie maanden gevangenisstraf zijn ze hun medaille kwijt.

Bron: De Pers donderdag 02.02.2012
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Rogier
Berichten: 153
Lid geworden op: 18 Aug 2008, 06:05
Locatie: Amsterdam

Re: Dat is pech, je lintje weg

Berichtdoor Rogier » 07 Nov 2016, 12:04

De Britten doen niet zo geheimzinnig bij het ontnemen van ridderorden. Er zijn er nogal wat ontnomen.

Bron: The Guardian.

https://www.theguardian.com/business/2012/jan/31/sir-fred-goodwin-lost-honours-list
HONI SOIT QUI MAL Y PENSE


Terug naar “Nederlandse Koninklijke Orden en Huisorden”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast