Volksstemming Saarland 1935

Gebruikersavatar
Ed van Engeland
Moderator
Berichten: 625
Lid geworden op: 09 Sep 2008, 14:47
Locatie: Friesland

Volksstemming Saarland 1935

Berichtdoor Ed van Engeland » 07 Aug 2009, 15:47

Een, vermoedelijk, onofficiële herdenkingsmedaille t.g.v. het volksreferendum in het Saarland. Voor zover bekend, zijn noch door de betrokken landen, noch door andere instanties, medailles geslagen. Wat de achtergrond en de status is van deze medaille, blijft voor mij onduidelijk, maar wellicht weet een ander hier meer over te melden.

Afbeelding
voorzijde van de medaille

Afbeelding
achterzijde van de medaille

diameter: 30 mm
lint: zijde, 23 mm, met gelijke banen zwart-wit-blauw met witte randen (1 mm)
materiaal: brons
opschrift voorzijde: ITALIA / SVERIGE / ENGLAND / NEDERLAND
afbeelding voorzijde: vier borstbeelden van miltairen van de vier landen
opschrift achterzijde: VOLKSABSTIMMUNG SAARGEBIET / 13. JAN. / 1935
afbeelding achterzijde: een opkomende zon, met daarvoor een hand die een stembiljet in een stembusgleuf deponeert
maker: onbekend
uitgegeven door: onbekend (vermoedelijk Duits)

Het Korps Mariniers en het Saarplebisciet 1934/35

Van medio december 1934 tot april 1935 was een detachement van het Korps Mariniers, aangevuld met een sectie van de Motordienst van het leger, betrokken bij de volksstemming te Saarbrücken in het Saarland.

In het vredesverdrag van Versailles (1919) was afgesproken dat de Saarlanders, na geruime tijd door de Fransen te zijn bezet, mochten kiezen of ze staatkundig bij Frankrijk of bij Duitsland wilden horen, of verder onder toezicht van de Volkenbond wensten te blijven. Deze Volkenbond was in 1920 opgericht als een internationaal lichaam met o.a. als doel de bemiddeling bij internationale geschillen.

De Volkenbond had de Nederlandse regering verzocht troepen te leveren voor een internationale politiemacht, om tijdens de volksstemming de orde te bewaren. De internationale troepenmacht, onder bevel van de Britse genaraal-majoor Brind, bestond uit 1500 Britse, 250 Nederlandse, 1300 Italiaanse en 250 Zweedse militairen, met de taak ongeregeldheden te voorkomen gedurende de volksstemming. Binnen enkele dagen stond het detachement (2 compagnieën plus ondersteuning) gereed om te vertrekken. Hoewel politici van mening waren dat het Korps Mariniers zoniet opgeheven, dan wel drastisch in omvang gereduceerd kon worden, bleek wel dat, evenals tegenwoordig, het Korps de enige 'rapid deployment force' was, waarover de regering kon beschikken. Het detachement oogstte zowel binnenlands, als buitenland grote lof voor zijn optreden.

Het detachement trad enkele dagen voor het vertrek aan op het terrein van de (nieuwe) Marinierskazerne te Rotterdam om te worden toegesproken door de Chef van het Korps, de kolonel C.J.O. van Dorren. De mannen vertrokken, inclusief gemotoriseerd transport in de vorm van enkele vrachtauto's met laadbak, geleverd door het Korps Motordienst van het Leger. De sterkte bedroeg : 234 mariniers en 16 man van het Korps Motordienst uit Haarlem

Het hoofdkwartier van het detachement was gevestigd aan de Bleistraße te Saarbrücken. Boven de ingang was een groot wit rechthoekig bord aangebracht met de tekst “KORPS MARINIERS Aº 1665” met daarboven twee gekruiste vlaggen, waarvan één de Nederlandse.
Op zondag 13 januari 1935 vond de stemming plaats. Na de stemming werden 's nachts de stembussen verzameld door groepjes gewapende mariniers met vrachtwagens. De uitkomst was, dat bijna 91% van de inwoners van het Saarland vóór terugkeer bij Duitsland stemde. De Volkenbond besloot aan de hand van deze uitkomst dat het Saarland per 1 maart 1935 weer bij Duitsland zou behoren.
- sic Gloria transit Mundi -

Terug naar “Duitsland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast