Pagina 1 van 1

VN komt met dapperheidsonderscheiding

Geplaatst: 09 Mei 2014, 09:17
door officier
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag unaniem ingestemd met het voorstel om een speciale medaille uit te reiken voor 'buitengewone moed'.

De medaille is vernoemd naar de ongewapende blauwhelm Mbaye Diagne die in 1994 tijdens de genocide in Rwanda honderden mensenlevens heeft gered.
De Rwandese VN-ambassadeur Eugène-Richard Gasana brak in tranen uit toen hij sprak over Diagne, die bevelen negeerde om levens te kunnen redden. "In het aangezicht van het kwaad weigerde hij een omstander te blijven", zei Gasana.

"Slechts gewapend met moed en een gevoel van verantwoordelijkheid besloot kapitein Diagne diverse missies uit te voeren, waarbij hij tientallen controleposten, bemand door gewapende militiestrijders, passeerde om honderden en misschien zelfs duizend Rwandezen te redden."
Onderzoek

Gasana zei te hopen dat de medaille leidt tot een zelfonderzoek binnen de VN dat ervoor moet zorgen dat in de toekomst de mensheid niet alleen wordt beschermd 'door de moed van buitengewone individuen'.
De medaille kan worden uitgereikt aan VN-militairen, agenten, burgers en ander VN-personeel 'die buitengewone moed hebben getoond in extreem gevaarlijke situaties'. Secretaris-generaal Ban Ki-moon is gevraagd om binnen zes maanden met een ontwerp voor de medaille te komen en kandidaten voor te stellen.

Re: VN komt met dapperheidsonderscheiding

Geplaatst: 09 Mei 2014, 09:40
door Alex
Hier de tekst van de resolutie en het persbericht:
http://www.un.org/apps/news/story.asp?N ... 2yQZCjttFU
http://www.un.org/News/Press/docs/2014/sc11385.doc.htm

Vreemd overigens dat wordt gesteld dat "the family of Captain Diagne never received, after his death, any expressions of appreciation from the Headquarters of the United Nations for the sacrifices made by their distinguished family member".
Schijnbaar is hij later overleden, en niet ten gevolge van zijn heldendaad, want anders had zijn familie de Dag Hammarskjöld Medal gekregen: http://www.un.org/en/peacekeeping/opera ... dals.shtml
dhmedal-a.jpg

Is er overigens een overzicht van Nederlandse blauwhelmen die deze postume onderscheiding hebben gekregen?

Re: VN komt met dapperheidsonderscheiding

Geplaatst: 10 Mei 2014, 12:47
door René
Volgens wikipedia is hij op 31 mei 1994, later tijdens dezelfde missie, gesneuveld toen een mortiergranaat achter zijn jeep insloeg en de scherven daarvan hem doodde.

Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Mbaye_Diagne

Re: VN komt met dapperheidsonderscheiding

Geplaatst: 10 Mei 2014, 12:54
door Roel
Ik ben benieuwd of het een draagbare medaille gaat worden!

Re: VN komt met dapperheidsonderscheiding

Geplaatst: 06 Dec 2014, 19:10
door RD
De zes maanden voor de SG zijn al weer even voorbij, iemand een ontwerp gezien?

Re: VN komt met dapperheidsonderscheiding

Geplaatst: 05 Okt 2018, 14:37
door René
Hierbij de toekenningseisen en (in bijlage B) het ontwerp van de "Captain Mbaye Diagne Medal for Exceptional Courage" van de VN (halskruis).
Goedgekeurd door de verschillende onder-secretaris-generaals in juli & augustus van dit jaar.

http://dag.un.org/bitstream/handle/11176/400552/2016.18%20Guidelines%20on%20Awarding%20the%20Captain%20Mbaye%20Diagne%20Medal.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Re: VN komt met dapperheidsonderscheiding

Geplaatst: 05 Okt 2018, 16:55
door RD
Ziet er goed uit. Is deze medaille vergelijkbaar met één van onze dapperheidsonderscheidingen?