Pjotr Zacharovitsj Gladkovski - Twee Ordes van de Rode Ster

Auke
Berichten: 64
Lid geworden op: 11 Okt 2008, 20:05
Contact:

Pjotr Zacharovitsj Gladkovski - Twee Ordes van de Rode Ster

Berichtdoor Auke » 27 Jun 2009, 15:27

De volgende twee Ordes van de Rode Ster met opeenvolgende serienummers werden verleend aan de 40-jarige sergeant-majoor Pjotr Zacharovitsj Gladkovski, de commandant van een transportpeloton van een compagnie auto's in een Jagerbrigade. Hij kreeg ook nog twee andere onderscheidingen, dus dit is een incomplete groep.Pjotr Zacharovitsj Gladkovski werd in 1905 geboren in de Oekraïense havenstad Nikolajev. Hij maakte de middelbare school af, trouwde met Irina Anisimovna Gladkovskaja en ging wonen in de stad Sergo in de provincie Vorosjilovgrad. Op 5 mei 1942 werd Gladkovski door het Militaire Commissariaat van de rayon Sergo opgeroepen voor militaire dienst in het Rode Leger. Aldus geschiedde en later dat jaar vocht Gladkovski onder andere in Stalingrad, waarvoor hij een Medaille voor de Verdediging van Stalingrad kreeg. In juli en augustus 1943 was hij bij de Orjol-operaties betrokken. In november 1943 kwam hij bij het 1e Oekraïense Front terecht, waar hij tot het einde van de oorlog zou blijven. Op 12 mei 1944 werd hij onderscheiden met een Medaille voor Militaire Verdienste en op 8 augustus 1944 werd hij voorgedragen voor een Orde van de Rode Ster:

Onder de supervisie en het leiderschap van kameraad Gladkovski vervoerde het peloton in de periode van 20 juni tot 1 augustus 1944 402 ton en legde het meer dan 18.900 kilometer af. Als pelotonscommandant heeft kameraad Gladkovski een hoge mate van discipline in zijn werk en heeft hij het aantal auto-ongelukken teruggebracht. Hij verdient de hoge regeringscheiding ‘Orde van de Rode Ster’.

De aanbeveling werd goedgekeurd en de onderscheiding werd op 26 september 1944 officieel verleend. Negen dagen daarvoor was Gladkovski licht gewond geraakt, zijn enige verwonding in de oorlog. Op 15 maart 1945 werd Gladkovski verder onderscheiden met een Medaille voor Moed. Maar het was nog niet gedaan met de decoraties, want op 30 mei 1945 volgde nog een Rode Ster:

In de korte tijd na de afgelopen operatie voerde Kameraad Gladkovski rechtstreeks onder artillerie- en mortiervuur negen buitgemaakte auto’s weg, die gebruikt konden worden voor herstelwerkzaamheden vanwege hun gelijksoortige reserve-onderdelen en aggregaten. Alle hierboven genoemde auto’s zijn onder zijn leiding opnieuw uitgerust en worden gebruikt voor de aanvoer van personeel en munitie.
Met zijn toegewezen peloton voerde kameraad Gladkovski altijd personeel en munitie aan op die plaatsen waar de gevechtssituatie dit vereiste. De auto’s van Gladkovski’s peloton legden zonder defecten en storingen 36.000 kilometer af.

Kameraad Gladkovski verdient de regeringsonderscheiding ‘Orde van de Vaderlandse Oorlog 2e Klasse’.

De aanbeveling werd op 20 februari opgesteld, maar pas op 30 mei 1945 officieel goedgekeurd, inmiddels verlaagd naar een Orde van de Rode Ster. Het lijkt erop dat beide Rode Sterren kort daarna tegelijkertijd zijn verleend, omdat de serienummers opeenvolgend zijn. De data van verlening en uitreiking lagen in de Sovjet-Unie soms ver uit elkaar.

In 1945 werd Gladkovski lid van de Communistische Partij en in september 1945 verliet hij de militaire dienst. Hij ging aan het werk als hoofdmonteur in de 'diamantenkoeling' van Vorosjilovgrad, waar hij ook woonachtig was.
Bijlagen
orsgv.jpg
orsga.jpg
orsgd.jpg

Gebruikersavatar
49thRecce
Berichten: 259
Lid geworden op: 24 Jun 2007, 01:17

Re: Pjotr Zacharovitsj Gladkovski - Twee Ordes van de Rode Ster

Berichtdoor 49thRecce » 27 Jun 2009, 15:53

Apart!! 8)
"Maybe I was brave, I don't know. At the time I was just doing the job, I didn't have time for other thoughts."—Private Johnson Beharry VC.


Terug naar “Rusland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast