Nep of niet, het uniform zit de koning als gegoten

Voor algemene vragen over zaken als draagwijzen, besluiten, voorschriften etc.
Gebruikersavatar
skygulik
Berichten: 284
Lid geworden op: 15 Aug 2009, 21:42
Locatie: Friesland

Nep of niet, het uniform zit de koning als gegoten

Berichtdoor skygulik » 13 Mar 2016, 09:51

Nep of niet, het uniform zit de koning als gegoten

ANP
Geschreven door
Piet van Asseldonk
Redacteur Koninklijk Huis, schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis.

http://nos.nl/artikel/2092241-nep-of-ni ... goten.html

Met de uitreiking van de Militaire Willems-Orde aan het Korps Commandotroepen, voor hun buitengewone inzet in Afghanistan, zal koning Willem-Alexander aanstaande dinsdag opnieuw zijn bijzondere band met de Nederlandse krijgsmacht onderstrepen. Toch zit er voor veel militairen een rafelrandje aan. De koning zal bij deze ceremonie, live te zien bij de NOS, ongetwijfeld in uniform verschijnen. Maar dat is een 'nepuniform'.
Bij zijn aantreden als koning nam Willem-Alexander ontslag uit militaire dienst. Als geste aan de krijgsmacht draagt hij sindsdien nog wel af en toe een uniform, maar zonder rangonderscheidingstekens. Een "kerstboom zonder ballen", commentarieerde een generaal bij de landmacht.
Toch zit zo’n uniform de koning als gegoten. Volgens de grondwet (artikel 97) "heeft de regering het oppergezag over de krijgsmacht". Als staatshoofd vormt de koning, al heeft hij geen echte macht, samen met het kabinet de regering. Willem-Alexander is dus lid van de regering. En hij kan natuurlijk geen ondergeschikte functie vervullen in een organisatie waarvan hij formeel tegelijkertijd (mede) de baas is.

De koning vervulde zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine. Tot zijn troonsbestijging had hij als reserveofficier hoge militaire rangen bij marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee. Veelvuldig verscheen hij bij publieke optredens in uniform. Bij zijn huwelijk was hij gekleed in het groot tenue van de Koninklijke Marine in de rang van kapitein-ter-zee. Als oud-militair heeft de koning nog steeds het recht om een uniform te dragen.

Om de krijgsmacht, waarmee de Oranjes al sinds de Tachtigjarige Oorlog een speciale band hebben, te plezieren verschijnt Willem-Alexander "bij militaire en andere passende gelegenheden" geregeld in een uniform van een van de krijgsmachtdelen.
Ter vervanging van de voor militairen zo belangrijke onderscheidingstekens zijn die voorzien van een speciaal voor de koning ontworpen 'onmilitair' koninklijk distinctief: "een wapenbeeld opgemaakt met de Rijksappel, het Rijkszwaard en de Scepter". Het staat allemaal tot in detail en rijk geïllustreerd opgetekend in een Koninklijk Besluit uit 2013 'houdende vaststelling van het Koninklijk distinctief'.

Koninklijk distinctief dat de koning bij militaire ceremonies draagt ANP
Vooral voor de Koninklijke Marine was de verschijning van een rangloze koning even slikken. Daar had men er stiekem op gehoopt dat de nieuwe vorst, uiteraard alleen symbolisch, tot admiraal gebombardeerd zou worden. Deze hoogste militaire rang in ons land, voorbehouden aan een Oranje, wordt sinds de 19de eeuw in ons land niet meer gebruikt.
De ijzervreters van het Korps Commandotroepen (de groene baretten) krijgen dinsdag, bij de uitreiking aan hen van de oudste en hoogste ridderorde en ‘dapperheidsonderscheiding’ die ons land kent, behalve met een koning in nepuniform óók nog te maken met een vrouwelijke minister van Defensie. De eerste in de geschiedenis van ons land: Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).
Maar dankzij de overgrootmoeder, grootmoeder en moeder van koning Willem-Alexander – dankzij de monarchie dus – is het voor Nederlandse militairen al meer dan 100 jaar heel gewoon om voor niet-geüniformeerde vrouwen te paraderen en te salueren.
De omnibus dubitandum

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 856
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Re: Nep of niet, het uniform zit de koning als gegoten

Berichtdoor Spraakverwarring » 13 Mar 2016, 10:11

Ik haal er een quote uit die de teneur van het artikel kenschetst:
NOS schreef:...behalve met een koning in nepuniform óók nog te maken met een vrouwelijke minister van Defensie. De eerste in de geschiedenis van ons land: Jeanine Hennis-Plasschaert...
Tendentieus en respectloos.
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

Gebruikersavatar
skygulik
Berichten: 284
Lid geworden op: 15 Aug 2009, 21:42
Locatie: Friesland

Re: Nep of niet, het uniform zit de koning als gegoten

Berichtdoor skygulik » 13 Mar 2016, 15:39

Daarom dat ik dit met jullie wilde delen, wat een commentaar van deze man.
volgens mij begrijp het niet helemaal
De omnibus dubitandum

Gebruikersavatar
Herman V
Berichten: 403
Lid geworden op: 29 Jul 2007, 11:58

Re: Nep of niet, het uniform zit de koning als gegoten

Berichtdoor Herman V » 14 Mar 2016, 10:16

Nederland zit vol met mensen die na vijf minuten research zichzelf als 'expert' op het onderwerp profileren.

Ik snap de redenatie van het besluit, maar ik vind het doodzonde dat men de koning niet tot vol generaal / admiraal hebben bevorderd in 2013. Nu loopt hij inderdaad in een apart kostuum wat een beetje lijkt op de rest. Nou ja, dan klopt het weer met het dragen van niet bestaande / bij elkaar gesprokkelde graden van enkele ridderordes.

En begrijp me goed, ik ben een groot voorstander van de monarchie. Wat nu gebeurt is rond de koning in 2013 werkt dit soort non valeur journalistiek in de hand. Het stuk van de 'expert' Piet van Asseldonk is er 1 van.


Terug naar “Algemene vragen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast