onrechtmatig dragen van onderscheidingen, insignes of baretten

Voor algemene vragen over zaken als draagwijzen, besluiten, voorschriften etc.
richardvanderveer
Berichten: 1
Lid geworden op: 11 Mar 2016, 08:14

onrechtmatig dragen van onderscheidingen, insignes of baretten

Berichtdoor richardvanderveer » 11 Mar 2016, 09:19

In toenemende mate kom ik personen tegen die zich op facebook, in de media of in mijn directe omgeving voordoen als verteraan, compleet met mariniers- en/of commandobaret, verteranenspeld, vaak in combinatie met heldhaftige verhalen over missies die nooit hebben bestaan.

Meestal hebben ze naar eigen zeggen last van PTSS.

Vaak heb je deze personen met wat gerichte vragen al snel ontmaskerd; anders helpt navragen op het commando of mariniersforum wel snel op dat niemand deze persoon kent of ook al eens op opendagen cq veteranendagen had gesproken en sterk aan de waarheid achter persoon/verhalen twijfelde.

Ik ken het (Artikel 435 lid 1 en 2, Wetboek van Strafrecht waarin staat:
Met geldboete van de tweede categorie wordt gestraft:
1 hij die zonder daartoe gerechtigd te zijn een Nederlandse adellijke titel voert of een Nederlands ordeteken draagt;
2 hij die zonder s Konings verlof waar dit vereist wordt, een vreemd ordeteken, titel, rang of waardigheid aanneemt;


Vallen veteranenspeld , draaginsignes (bijvoorbeeld opleidingen als para, kikker, koudweertraining) en het behalen van een baret van een Nederlandse elite-eenheid onder de waardigheid of titelbescherming zoals in de context van dit artikel is bedoeld? Het is not-done en voor krijgstucht strafbaar is om jezelf al militair een veteranenstatus aan te meten of onterecht een mariniers/groene baret op te zetten ..... maar mag elke burger zichzelf uitdossen/voordoen als bijvoorbeeld oud-mariniercommando en in die hoedanigheid onjuistheden over onze krijgsmacht de wereld in helpen?

Kortom: heeft het zin om dit soort wannabe's (Stolen Valor) aan te geven bij de politie of blijven de mogelijkheden beperkt bij het inlichten van werkgever van deze persoon dat zijn CV niet klopt (liegen in cv geeft hem recht op staandevoet ontslag obv vertrouwenskwestie) en digitaal aan schanpaal nagelen? http://www.stolenvalor.com/

Gebruikersavatar
officier
Berichten: 489
Lid geworden op: 09 Apr 2010, 10:09

Re: onrechtmatig dragen van onderscheidingen, insignes of baretten

Berichtdoor officier » 11 Mar 2016, 10:03

Het is in Nederland niet verboden om draaginsignes, baretten of bepaalde onderscheidingen te dragen. Alleen het ten onrechte dragen van een koninklijke onderscheiding is wettelijk verboden.

Het enige wat je kan doen is de persoon er op aanspreken en eventueel melding maken bij zijn commandant indien het een militair betreft.

Ik ben persoonlijk geen voorstander van het "digitaal aan de schandpaal nagelen". Dit heeft in het verleden namelijk niet altijd goed uitgepakt (een persoon die toch terecht onderscheidingen droeg en zelfs fysiek geweld).
"Weapons are an important factor in war, but not the decisive one; it is man and not materials that counts"

Gebruikersavatar
skygulik
Berichten: 290
Lid geworden op: 15 Aug 2009, 21:42
Locatie: Friesland

Re: onrechtmatig dragen van onderscheidingen, insignes of baretten

Berichtdoor skygulik » 12 Mar 2016, 03:04

dit "soort" personen gewoon negeren, werkt het best.
De omnibus dubitandum

RbP
Berichten: 314
Lid geworden op: 16 Jun 2009, 19:15

Re: onrechtmatig dragen van onderscheidingen, insignes of baretten

Berichtdoor RbP » 16 Mar 2016, 21:17

richardvanderveer schreef:...
Kortom: heeft het zin om dit soort wannabe's (Stolen Valor) aan te geven bij de politie of blijven de mogelijkheden beperkt bij het inlichten van werkgever van deze persoon dat zijn CV niet klopt (liegen in cv geeft hem recht op staandevoet ontslag obv vertrouwenskwestie) en digitaal aan schanpaal nagelen?...


Zoals officier al aangaf is het niet strafbaar. Wat betreft "liegen in CV"; dit is beperkt tot het daadwerkelijke CV (en overige informatie) welke door betreffende persoon als onderdeel van zijn sollicitatie aan de (toekomstige) werkgever is overhandigd. Een LinkedIn-profiel of een CV op monsterboard valt daar niet onder, tenzij betreffende persoon daar als onderdeel van de sollicitatie actief naar verwijst.

Digitaal aan de schandpaal nagelen is eigenrichterij, mijns inziens nooit een goed idee. De persoon aanspreken en vragen naar zijn/haar motivatie werkt beter. En anders, zoals Skygulik al schreef, negeren.

Rob
"Was ist ein Orden? Ein kostensparender Gegenstand, der es ermöglicht, mit wenig Metall viel Eitelkeit zu befriedigen" (Aristide Briand)


Terug naar “Algemene vragen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast