*Topic kan worden verwijderd*

Voor algemene vragen over zaken als draagwijzen, besluiten, voorschriften etc.
Frank
Berichten: 11
Lid geworden op: 10 Feb 2013, 13:15
Locatie: Brabant

*Topic kan worden verwijderd*

Berichtdoor Frank » 11 Feb 2013, 11:54

Kan worden verwijderd
Laatst gewijzigd door Frank op 12 Feb 2014, 21:43, 3 keer totaal gewijzigd.
~ Frank Habets

DECBELEID
Berichten: 5
Lid geworden op: 12 Sep 2012, 08:18

medailles bij uitzending

Berichtdoor DECBELEID » 11 Feb 2013, 12:37

Als je in dienst komt bij de Nationale Reserve is de kans klein dat je ook uitgezonden wordt, het woord zegt het eigenlijk al je zal met name Nationaal worden ingezet. Maar het komt wel degelijk voor dat reservisten worden uitgezonden, met name die reservisten die een bepaalde kunde hebben die binnen de krijgsmacht niet (zoveel) aanwezig is, denk bijvoorbeeld aan artsen en verpleegkundigen. Zodra een reservist opgenomen staat in de OT (Organisatie Tabel) van de uitzending zul je bij een goede plichtsbetrachting voorgedragen worden voor een herinneringsmedaille mits de uitzending ook voldoet aan een herinneringsmedaille.

Frank
Berichten: 11
Lid geworden op: 10 Feb 2013, 13:15
Locatie: Brabant

Re: heeft de NatRes ook recht herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor Frank » 11 Feb 2013, 15:04

Dankjewel voor het antwoord ! Nu begrijp ik het. Misschien een beetje off topic maar kan je ook als reservist, zonder dat je een bepaalde kunde hebt, worden uitgezonden op vrijwillige basis ? Ik zou er geen probleem mee hebben om uitgezonden te worden. En wat valt precies (of niet) onder goede plichtsbetrachting ?
~ Frank Habets

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 864
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor Spraakverwarring » 11 Feb 2013, 18:08

Als reservist heb je evenveel recht op vrijwel alle onderscheidingen als de beroeps. De enige verschillen zitten in de toekenningscriteria van een paar diensttijdmedailles (zie verderop).

Allereerst uitzendingen: ieder die aan de criteria voldoet, ontvangt de Herinneringsmedaille Vredesoperaties (30 dagen onafgebroken of langer deelnemen aan een door de minister aangewezen operatie). Daarnaast vaak ook nog een medaille van de organisatie die de operatie organiseert: in het geval van ISAF bijvoorbeeld is dat de NATO, die reikt bij 30 dagen of langer deelname de "non article 5 medal" uit. Reservist, beroeps, gemilitariseerde burger: er is geen verschil, zij krijgen allemaal de medaille(s) als ze aan de criteria voldoen. Een verhaal dat er terughoudendheid zou zijn met het toekennen van herinneringsmedailles kan gevoegelijk naar het rijk der fabelen worden verwezen. Hooguit geldt dat voor dapperheidsonderscheidingen en het gevechtsinsigne, al weet ik van ten minste één reservist die een gevechtsinsingne ontving. Van "goede plichtsbetrachting" zal in de praktijk vrijwel altijd sprake zijn, tenzij je wegens ernstig disfunctioneren of het begaan van een strafbaar feit gerepatrieerd wordt.

Dan de deelname aan de missie zelf: het is niet ongewoon dat er reservisten deelnemen, ook van de Natres. In 2010 waren bij het kwartiermakersteam van de Redeployment Task Force, het zgn MIDQT dat alle in Uruzgan aanwezige materiaal heeft geïnventariseerd, met name in de uitvoerende rollen veel korporaals en ook soldaten van de Natres aanwezig en ook in 2002 heb ik al een Natres-soldaat gezien in Bosnië als lid van een stafwachtpeloton. Verder zijn er mogelijkheden voor zgn "frontfill" bij andere uitzendfuncties. Dit zijn dan doorgaans wel specialistische functies waarvan Defensie er zelf niet zoveel in de organisatie heeft en er dan aangevuld wordt met reservisten (bv CIMIC, juristen, tolken), dit zijn vaak wel officiersfuncties. Als je dus een speciaal kunstje kent vanuit je burgerbaan is dat een pré. Ook in "gewone" functies zijn soms mogelijkheden voor frontfill maar de kans daarop is niet heel groot en het is altijd maatwerk. Meer info bij de sectie frontfill/backfill van de afdeling reservistenaangelegenheden van staf CLAS.

Diensttijdonderscheidingen: als reservist bij de Natres heb je na 10 jaar recht op de "vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid" (elke 5 jaar een nieuw jaarteken) en verder, afhankelijk van de rang, het officierskruis (15 jaar of meer, elke 5 jaar een nieuw jaarteken) of het "Onderscheidingsteken voor Langdurige, Eerlijke en Trouwe Dienst" (in brons, zilver en goud voor respectievelijk 12, 24 en 36 jaar dienst beneden de rang van officier). Enige medaille die niet voor reservisten is, is de landmachtmedaille (in de praktijk onmogelijk om aan de criteria te voldoen, voor de reservist is er dus de vrijwilligersmedaille en voor de beroeps de landmachtmedaille).

Daarnaast kunnen reservisten uiteraard ook meedoen aan de Vierdaagse van Nijmegen, de TMPT en nog een paar sportevenementen en de bijbehorende medailles op het uniform dragen.

Ik hoop overigens wel dat je om de juiste redenen reservist wilt worden: omdat het een soort roeping is en omdat het werk je aanspreekt. Als je het met name doet voor de medailles en/of om je tegenover anderen te bewijzen, betwijfel ik of je er plezier in gaat krijgen.
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

blrichters
Berichten: 4
Lid geworden op: 11 Jan 2011, 09:57

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor blrichters » 11 Feb 2013, 21:57

medailles scoren?
lid worden van de carnavals vereniging......ik ben het met de strekking van bovenstaand antwoord helemaal eens....straks weer een zg veteraan behangen met van alles wat te koop is......
denk er maar eens over na...

Frank
Berichten: 11
Lid geworden op: 10 Feb 2013, 13:15
Locatie: Brabant

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor Frank » 11 Feb 2013, 23:03

Spraakverwarring , hartelijk dank voor je informatie, hier heb ik wat aan. Laat ik even voorop stellen dat ik bij de Nationale Reserve wil omdat dit een roeping voor mij is en ik dit de perfecte manier vind om naast mijn burger baan als docent mijn staat te kunnen dienen. De onderscheidingen zijn bijzaak maar wel een leuke bonus om mijn trouw en toewijding te kunnen bewijzen maar dit is niet de reden om bij de Nationale Reserve te gaan.

Dus als ik het goed begrijp zou ik dan, als ik op z'n minst 30 dagen uitgezonden zou zijn geweest, recht hebben om een herinneringsmedaille van die desbetreffende missie bovenop een herinneringsmedaille van de organisatie die de missie organiseert ? Even een offtopic vraag, hoe lang kan een uitzending eigenlijk duren ? Of verschilt dit per afdeling/korps ? Aangezien ik als docent toch een lange zomervakantie heb (meestal van eind juni/begin juli tot eind augustus/begin september) zou ik dan tijdens mijn zomervakantie uitgezonden kunnen worden ? Ik heb niet echt een speciale kunde op het feit na dat ik kan doceren. Of zou ik dit ook kunnen toepassen op een uitzending ? Ik zou eventueel wel Arabisch willen leren om als tolk te kunnen fungeren. Of zou ik ook gewoon als infanterist uitgezonden kunnen worden zonder een speciale kunde ?

Over de onderscheiding "vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid" was ik al op de hoogte en ik kende de medaille "Onderscheidingsteken voor Langdurige, Eerlijke en Trouwe Dienst" al maar ik wist niet dat deze ook aan Reservisten werd toegekend. Weer wat geleerd vandaag.

Ik heb zelf al een keer meegelopen met de Vierdaagse, maar is er verschil tussen in uitvoering van de onderscheiding tussen een civiele en een militaire deelnemer ? En wat is de TMPT ook alweer ? En zou je me wat meer kunnen vertellen over de sportevenementen binnen de landmacht en hun bijbehorende medailles ? Zelf ben ik tot nu toe alleen 'gespecialiseerd' in Nederlandse en Amerikaanse medailles van pre 1940 dus na oorlogse onderscheidingen zijn best wel nieuw voor mij, vandaar de interesse.

met vriendelijke groet,
~ Frank Habets

Frank
Berichten: 11
Lid geworden op: 10 Feb 2013, 13:15
Locatie: Brabant

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor Frank » 11 Feb 2013, 23:09

blrichters, zoals ik hierboven heb geschreven zijn onderscheidingen NIET de reden waarom ik bij de Nationale Reserve wil, onderscheidingen vind ik pure bijzaak, ik was gewoon even benieuwd. En als ik zo graag onderscheidingen wilde had ik lid kunnen worden van een carnavals vereniging maar dat ben ik niet (lekker stereotiep hé), zegt al genoeg of niet ?
~ Frank Habets

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 864
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor Spraakverwarring » 12 Feb 2013, 10:40

Beste Frank, om met je laatste vragen te beginnen: de TMPT is de "Tweedaagse Militaire Prestatietocht", georganiseerd door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve Officieren (KVNRO). Ondanks dat het door een officiersvereninging wordt georganiseerd is de TMPT tegenwoordig "all ranks". Meer informatie is te vinden op deze link op de website van de KVNRO. De medaille voor de Vierdaagse van Nijmegen is voor burgers en militairen hetzelfde, in algemene zin geldt wel voor militairen een andere draagwijze voor onderscheidingen (op het lint in plaats van hangend aan het lint). Medailles kun je militair op laten maken bij oa Van Wielik en Bovomed. Andere sportmedailles die militairen op het uniform mogen dragen zijn de "Vaardigheidsmedaille van de NSF" en het "Nationale Vijfkampkruis van de NSF". Meer algemene info over onderscheidingen die militairen op het uniform mogen dragen kun je vinden in het "Handboek onderscheidingen", dat je op deze link op de website van Defensie kunt downloaden. De eisen voor de vaardigheidsmedaille en het vijfkampkruis weet ik zo niet, maar het sportbureau op de kazerne kan je daar ongetwijfeld meer over vertellen. Als je sportief bent aangelegd is er trouwens nog een hele reeks andere spelden en insignes te behalen: MLV, buitengewoond geoefend handgranaatwerper, parachutewing, (zie deze link voor een overzicht) informeer ernaar bij het sportbureau.

Mbt uitzendingen het volgende: de duur hangt van de functie af maar voor de vuist weg kun je zeggen dat de uitzendduur van eenheden doorgaans 6 maanden is en 4 maanden voor gevechtsfuncties. Er zijn tal van uitzonderingen, van 6 weken tot 1 jaar maar dat zijn individuele gevallen, afhankelijk van de (gespecialiseerde) functie. Bij de uitzendduur moet je ook nog een opwerk- en afwikkelperiode optellen dus het kan maar zo zijn dat je bij een uitzendduur van 6 maanden "netto" in het missiegebied in totaal wel een jaar onder de pannen bent. Het beste kun je tzt eens contact opnemen met de sectie frontfill/backfill van de afdeling reservistenaangelegenheden van staf CLAS om jouw mogelijkheden te bekijken maar in het kader van verwachtingsmanagement wil ik je alvast meegeven dat voor een gewone soldaat Natres zonder ervaring en zonder specifieke specialisaties waar Defensie een tekort aan heeft de mogelijkheden niet heel groot zullen zijn, zeker gezien het feit dat de "grote(re)" uitzendingen zoals TFU in het kader van de bezuinigingen op Defensie en het huidige gebrek aan politieke bereidheid voor militaire inzet voorlopig wel even over zullen zijn.

Nog even terugkomend op mijn laatste opmerking uit mijn eerste reactie: uit jouw eerste bericht in dit topic kreeg ik een beetje de indruk dat je motivatie om bij de Natres te willen primair was ingegeven door je omgeving en je begon ook al gelijk over uitzendingen en medailles terwijl je nog niet eens een aanstelling hebt. Maar als ik dat verkeerd begrepen heb dan heb ik uiteraard niets gezegd. Ik wens je veel plezier bij de Natres! Als je daar je plek vindt dan kan dat je jarenlang veel plezier en voldoening geven, ook zonder medailles :wink:
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

RbP
Berichten: 314
Lid geworden op: 16 Jun 2009, 19:15

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor RbP » 12 Feb 2013, 20:21

Frank schreef:... Dus als ik het goed begrijp zou ik dan, als ik op z'n minst 30 dagen uitgezonden zou zijn geweest, recht hebben om een herinneringsmedaille van die desbetreffende missie bovenop een herinneringsmedaille van de organisatie die de missie organiseert ?...

Er bestaan verschillende herinneringsmedailles voor verschillende soorten missies. De Herinneringsmedaille Vredesoperaties (HVO) is momenteel de meest uitgereikte herinneringsmedaille, maar daarnaast kent het decoratiebeleid defensie het Kruis voor Recht en Vrijheid (voor operaties ter verdediging van het eigen en bondgenootschappelijk gebied en voor vredesafdwingende operaties) en de Herinneringsmedaille Humanitaire Hulpverlening bij Rampen (HHR). De genoemde "30-dagen eis" geldt alleen voor de HVO. Het KRV en de HHR kennen geen minimum tijdsduur van deelname om in aanmerking te komen voor toekenning.

Wat betreft een eventuele herinnerinerngsmedaille van de organiserende organisatie; dit gaat niet op voor alle uitzendingen. Operatie Enduring Freedom kent bijvoorbeeld geen "organiserende organisatie" en in een aantal gevallen vindt de inzet van NL militairen plaats buiten operatiegebied en komen aldus alleen in aanmerking voor de NL herinneringsmedaille. In het laatste geval wordt veelal gesproken over een "nationale bijdrage".

Als laatste opmerking; "recht hebben op een herinneringsmedaille" wordt (hoewel juridisch wellicht niet in alle gevallen onjuist) normaliter niet gebezigd. Netter is het om te stellen dat iemand "in aanmerking komt voor toekenning".
"Was ist ein Orden? Ein kostensparender Gegenstand, der es ermöglicht, mit wenig Metall viel Eitelkeit zu befriedigen" (Aristide Briand)

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 864
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor Spraakverwarring » 12 Feb 2013, 21:29

RbP schreef:De Herinneringsmedaille Vredesoperaties (HVO) is momenteel de meest uitgereikte herinneringsmedaille, maar daarnaast kent het decoratiebeleid defensie het Kruis voor Recht en Vrijheid (voor operaties ter verdediging van het eigen en bondgenootschappelijk gebied en voor vredesafdwingende operaties) en de Herinneringsmedaille Humanitaire Hulpverlening bij Rampen (HHR).
In theorie klopt dat helemaal, helaas is de praktijk weerbarstiger. De enige keer dat het KRV is uitgereikt is voor inzet tijdens de Korea-oorlog tussen 1950 en 1954, bijna zestig jaar geleden... Het was, zeker na de wijziging van de toekenningscriteria in 2002, voor de hand liggend geweest als het KRV ook was uitgereikt voor OEF en wellicht zelf ook ISAF maar dat heeft men, waarschijnlijk om politieke redenen, nagelaten en gekozen voor de HVO met respectievelijk de gesp "ENDURING FREEDOM" en "ISAF". De kans dat men dat alsnog recht trekt lijkt me voorlopig nagenoeg nihil. De kans dat onze nieuwe Natresmilitair binnen afzienbare tijd met een KRV op z'n DT loopt acht ik dus tamelijk klein. Idem voor de HRR, als er al reservisten worden ingezet in het kader van een ramp dan zal dat doorgaans gaan om medisch personeel.

RbP schreef:Wat betreft een eventuele herinnerinerngsmedaille van de organiserende organisatie; dit gaat niet op voor alle uitzendingen. Operatie Enduring Freedom kent bijvoorbeeld geen "organiserende organisatie" en in een aantal gevallen vindt de inzet van NL militairen plaats buiten operatiegebied en komen aldus alleen in aanmerking voor de NL herinneringsmedaille. In het laatste geval wordt veelal gesproken over een "nationale bijdrage".
Klopt, een kennis werd onlangs uitgezonden in het kader van "United States Security Coordinator for Israel and the Palestinian Authority" en ontving voor zover ik weet alleen de gesp "MULTINATIONALE OPERATIES" voor bij zijn HVO. Overigens neemt Nederland sinds kort ook weer met een paar man deel aan de MFO, ben benieuwd welke gesp voor bij de HVO men daarvoor bedacht heeft, wellicht ook gewoon "MULTINATIONALE OPERATIES"? Verder neem ik aan dat ze wel de MFO-medaille zullen ontvangen.
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

Gebruikersavatar
René
Berichten: 610
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor René » 13 Feb 2013, 14:00

Spraakverwarring schreef:De kans dat onze nieuwe Natresmilitair binnen afzienbare tijd met een KRV op z'n DT loopt acht ik dus tamelijk klein.


Iets off topic, maar naar mijn mening de moeite van het vermelden waard:
Hoewel ik bovenstaande mening van Spraakverwarring deel, suggereert zijn reactie dat het KRV alleen voor OEF en mogelijk voor ISAF van toepassing was.
Dat is niet het geval.

Ook de huidige missie in Turkije valt onder de richtlijnen van het KRV en niet onder de richtlijnen van de HVO.
De minister van Defensie heeft immers in en aan de Tweede Kamer duidelijk gemaakt dat het hier een NATO verdragsverplichting betreft en geen art. 100 operatie. (Daarmee kan de HVO, op basis van het huidige besluit HVO, niet worden toegekend.)
Het wordt dus interessant om te zien of en zo ja welke herinneringsmedaille de uitgezonden militairen mogen ontvangen.

(Overigens deel ik ook de mening van Spraakverwarring dat voor OEF en wellicht ook voor ISAF het KRV toegekend had moeten worden.)
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

Frank
Berichten: 11
Lid geworden op: 10 Feb 2013, 13:15
Locatie: Brabant

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor Frank » 13 Feb 2013, 16:23

Ik zie dat mijn laatste reactie niet op het forum staat, raar, ik zal zeker hebben vergeten om op bevestigen te klikken....

In ieder geval, zoals spraakverwarring heeft gezegd, zal mijn eerste post in dit onderwerp wel hebben geklonken dat ik bij de Natres
zou willen gaan voor de onderscheidingen terwijl dit niet mijn bedoeling was. Ik vind de Natres de perfecte manier om naast mijn civiele
baan de staat te kunnen steunen en onderscheidingen vind ik dan gewoon bijzaak. Daarnaast verzamel ik ook al een paar jaar medailles
en ben ik tot nu toe alleen 'gespecialiseerd' in Amerikaanse en Nederlandse medailles van vóór 1940. Ik was gewoon nieuwsgierig over na oorlogse
onderscheidingen en op welke ik dan eventueel voor in aanmerking zou komen, niet meer niet minder :).
~ Frank Habets

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 864
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor Spraakverwarring » 13 Feb 2013, 19:45

René schreef:Ook de huidige missie in Turkije valt onder de richtlijnen van het KRV en niet onder de richtlijnen van de HVO.
Daar zeg je zo wat! In de kamerbrief van 11 december 2012 staat met zoveel woorden: "Het thans genomen besluit tot inzet van Patriot-systemen in Turkije berust niet op artikel 100 van de Grondwet" terwijl het Besluit Herinneringsmedaille Vredesoperaties in artikel 1 duidelijk stelt: "vredesoperatie: inzet of ter beschikking stellen van de krijgsmacht als bedoeld in artikel 100, eerste lid, van de Grondwet, ter handhaving of bevordering van de vrede". Daar is geen woord Spaans bij; geen art 100 dus geen HVO. Dat heeft men zich vast niet gerealiseerd. Ik ben benieuwd hoe ze dit op gaan lossen. Ofwel helemaal geen medaille, ofwel het KRV (maar dat zou een gotspe zijn tegenover de deelnemers aan OEF en ISAF) of een nieuwe gelegenheidsmedaille in hetzelfde genre als de Kosovomedaille. We zullen zien.
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

Gebruikersavatar
officier
Berichten: 489
Lid geworden op: 09 Apr 2010, 10:09

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor officier » 13 Feb 2013, 20:36

Spraakverwarring schreef:
René schreef:Ook de huidige missie in Turkije valt onder de richtlijnen van het KRV en niet onder de richtlijnen van de HVO.
Daar zeg je zo wat! In de kamerbrief van 11 december 2012 staat met zoveel woorden: "Het thans genomen besluit tot inzet van Patriot-systemen in Turkije berust niet op artikel 100 van de Grondwet" terwijl het Besluit Herinneringsmedaille Vredesoperaties in artikel 1 duidelijk stelt: "vredesoperatie: inzet of ter beschikking stellen van de krijgsmacht als bedoeld in artikel 100, eerste lid, van de Grondwet, ter handhaving of bevordering van de vrede". Daar is geen woord Spaans bij; geen art 100 dus geen HVO. Dat heeft men zich vast niet gerealiseerd. Ik ben benieuwd hoe ze dit op gaan lossen. Ofwel helemaal geen medaille, ofwel het KRV (maar dat zou een gotspe zijn tegenover de deelnemers aan OEF en ISAF) of een nieuwe gelegenheidsmedaille in hetzelfde genre als de Kosovomedaille. We zullen zien.

Kans is natuurlijk zeer groot dat het toch de HVO gaat worden, ook al valt het niet onder de richtlijnen van de HVO. KRV is niet waarschijnlijk, daarvoor dient namelijk nog een KB ingesteld te worden:
Artikel 2

Het Kruis voor Recht en Vrijheid wordt door of namens Onze Minister van Defensie toegekend aan militairen van de krijgsmacht die deelgenomen hebben aan krijgsbedrijven ten behoeve van de verdediging en ter bescherming van de belangen van het Koninkrijk of ten behoeve van de handhaving en de bevordering van de internationale rechtsorde, voorzover deze krijgsbedrijven bij koninklijk besluit zijn aangewezen.
bron: instellingsbesluit KRV
"Weapons are an important factor in war, but not the decisive one; it is man and not materials that counts"

RbP
Berichten: 314
Lid geworden op: 16 Jun 2009, 19:15

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor RbP » 13 Feb 2013, 21:39

officier schreef:Kans is natuurlijk zeer groot dat het toch de HVO gaat worden, ook al valt het niet onder de richtlijnen van de HVO. KRV is niet waarschijnlijk, daarvoor dient namelijk nog een KB ingesteld te worden:
Artikel 2

Het Kruis voor Recht en Vrijheid wordt door of namens Onze Minister van Defensie toegekend aan militairen van de krijgsmacht die deelgenomen hebben aan krijgsbedrijven ten behoeve van de verdediging en ter bescherming van de belangen van het Koninkrijk of ten behoeve van de handhaving en de bevordering van de internationale rechtsorde, voorzover deze krijgsbedrijven bij koninklijk besluit zijn aangewezen.
bron: instellingsbesluit KRV

Ik zie niet waarom aanwijzing van de inzet in Turkije als krijgsbedrijf anders is als het instellen van een nieuwe gesp bij de HVO; in beide gevallen moet er een besluit worden opgesteld en getekend, niet meer en niet minder. Het enige verschil is wie het besluit ondertekend.
Daarbij opgemerkt dat het KRV niet de enige herinneringsmedaille is waarvoor een KB noodzakelijk is voor toekenning; bij de HHR worden gespen bij KB ingesteld (laatste keer voor inzet bij Haïti). In die zin is de HVO de uitzondering; dat de gesp bij ministerieel besluit wordt ingesteld.

Het toch toekennen van de HVO voor deelname aan een operatie waarvoor de HVO niet van toepassing is in strijd met het verbod op "detournement de pouvoir" (machtsmisbruik). De minister zou zich dan schuldig maken aan integriteitsschending. Daarbij overigens gelijk opgemerkt dat dit in het verleden geen reden is geweest om niet toch de HVO toe te kennen (OEF).
"Was ist ein Orden? Ein kostensparender Gegenstand, der es ermöglicht, mit wenig Metall viel Eitelkeit zu befriedigen" (Aristide Briand)

Gebruikersavatar
officier
Berichten: 489
Lid geworden op: 09 Apr 2010, 10:09

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor officier » 13 Feb 2013, 22:03

RbP schreef:Ik zie niet waarom aanwijzing van de inzet in Turkije als krijgsbedrijf anders is als het instellen van een nieuwe gesp bij de HVO; in beide gevallen moet er een besluit worden opgesteld en getekend, niet meer en niet minder. Het enige verschil is wie het besluit ondertekend.
Daarbij opgemerkt dat het KRV niet de enige herinneringsmedaille is waarvoor een KB noodzakelijk is voor toekenning; bij de HHR worden gespen bij KB ingesteld (laatste keer voor inzet bij Haïti). In die zin is de HVO de uitzondering; dat de gesp bij ministerieel besluit wordt ingesteld.
Ik zeg ook niet dat het anders is. Ik acht de kans echter klein dat een KB wordt ingesteld om het toekennen van KRV mogelijk te maken. Je gaf het zelf al aan:
RbP schreef:Het toch toekennen van de HVO voor deelname aan een operatie waarvoor de HVO niet van toepassing is in strijd met het verbod op "detournement de pouvoir" (machtsmisbruik). De minister zou zich dan schuldig maken aan integriteitsschending. Daarbij overigens gelijk opgemerkt dat dit in het verleden geen reden is geweest om niet toch de HVO toe te kennen (OEF).
Laten we hopen dat onze nieuwe minister het juiste besluit neemt.
"Weapons are an important factor in war, but not the decisive one; it is man and not materials that counts"

RbP
Berichten: 314
Lid geworden op: 16 Jun 2009, 19:15

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor RbP » 13 Feb 2013, 22:57

Wellicht had ik duidelijker moeten zijn.

Bij OEF is men er lang van uit gegaan dat de HVO wel c.q. ook van toepassing was. Op het moment dat bleek dat dit niet zo was (in 2005) stond men voor de keuze om de gemaakte fouten te erkennen en alsnog het KRV toe te kennen of door te gaan met toekenning van de HVO. Hierbij koos men voor het laatste. Vanaf dat moment kan men stellen dat de minister dus bewust de verkeerde Herinneringsmedaille heeft toegekend.

Inmiddels is voldoende bekend wat de criteria zijn voor toekenning van de HVO. In het geval van de uitzending van de patriots naar Turkije heb ik begrepen dat de minister hier zelfs expliciet op is gewezen. Toch de HVO toekennen is dan dus een bewuste keuze en niet (zoals bij OEF) het voorzetten van een eenmaal ingeslagen weg.

De reden dat ik toch zie gebeuren dat de HVO wordt toegekend is dat er voor de minister weinig risico lijkt te zijn op weerwoord, laat staan op sancties. Dat heeft de praktijk van onder andere OEF wel laten zien. Daarbij zitten de uitgezonden / te onderscheiden militairen niet in de positie om te protesteren. Die hebben nog een verdere carriere voor de boeg. Daarnaast leidt een (gegrond) bezwaar tegen toekenning van de HVO niet automatisch tot toekenning van het KRV.

De enige mogelijkheid is dan dat een deelnemer aan de operatie voor zichzelf toekenning van het KRV aanvraagt. De minister is verplicht daar een gemotiveerd besluit op nemen, wat uiteindelijk zelfs door de rechter kan worden getoetst. Los van het feit dat jezelf voordragen toch een beetje als "not done" wordt beschouwd, geldt ook hier dat de militair die nog een verdere carrière wil dit wel uit zijn hoofd laat.

Blijft over protesteren via de media, maar daarvoor zijn we wellicht toch iets te loyaal.
"Was ist ein Orden? Ein kostensparender Gegenstand, der es ermöglicht, mit wenig Metall viel Eitelkeit zu befriedigen" (Aristide Briand)

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 864
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor Spraakverwarring » 13 Feb 2013, 23:41

Overigens, bij een vorige stationering van Patriots in Turkije in 2003 in de aanloop naar de Irakoorlog is ook de HVO uitgereikt met de gesp "LUCHTVERDEDIGING TURKIJE" (zie Wijziging Besluit gespen Herinneringsmedaille Vredesoperaties dd 16 dec 2003). De kamerbrief van destijds (Vergaderjaar 2002-2003, Kamerstuk 23 432 nr 75) stelt dat dat op verzoek van NAVO-bondgenoot Turkije gebeurde maar het is me niet helemaal duidelijk of Turkije toen ook een beroep deed op art 5 van het NAVO-verdrag.
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

RbP
Berichten: 314
Lid geworden op: 16 Jun 2009, 19:15

Re: heeft de NatRes ook recht op herinnerings medaille(s) ?

Berichtdoor RbP » 14 Feb 2013, 08:26

Spraakverwarring schreef:Overigens, bij een vorige stationering van Patriots in Turkije in 2003 in de aanloop naar de Irakoorlog is ook de HVO uitgereikt met de gesp "LUCHTVERDEDIGING TURKIJE" (zie Wijziging Besluit gespen Herinneringsmedaille Vredesoperaties dd 16 dec 2003). De kamerbrief van destijds (Vergaderjaar 2002-2003, Kamerstuk 23 432 nr 75) stelt dat dat op verzoek van NAVO-bondgenoot Turkije gebeurde maar het is me niet helemaal duidelijk of Turkije toen ook een beroep deed op art 5 van het NAVO-verdrag.

De operaties Tulip Guardian en Display Deterrence, waarvoor één gesp „Luchtverdediging Turkije” is ingesteld, vielen, evenals de huidige inzet, niet onder artikel 100 van de Grondwet. Dit blijkt expliciet uit de debatten die rond de “de kwestie Irak” zijn gevoerd en waarin de minister van defensie onder meer stelt dat artikel 100 van de Grondwet géén betrekking heeft “op de situatie rond de Patriots” (Handelingen 2002/2003 nr.46 pag.3113)

Dat artikel 100 niet van toepassing was blijkt ook uit het feit dat in antwoord op kamervragen de minister van defensie aangeeft dat de “De overeenkomst tussen Defensie en het Verbond van Verzekeraars is formeel niet van toepassing op de uitzending naar Turkije van de ongeveer 380 Nederlandse militairen van de Patriot-eenheden van de Koninklijke luchtmacht.” (Kamervragen (aanhangsel) 2002-2003, 1021). Deze overeenkomst is alleen van toepassing in gevallen waarin sprake is van “uitzending van militairen en ambtenaren ... in het kader van vredes- en humanitaire operaties, waarvan ingevolge artikel 100, lid 1 van de Grondwet aan de Staten-Generaal inlichtingen zijn verstrekt en waartegen de meerderheid in de Staten-Generaal geen bezwaren heeft gemaakt.”

Overigens bestaat rond vrijwel alle uitzendingen in het kader van de verdedigingstaak discussie in het parlement of artikel 100 van de Grondwet wel of niet van toepassing is. Voor de HVO is uiteindelijk echter alleen het standpunt van de Regering van belang. Dit volgt uit de toelichting bij het instellingsbesluit van de HVO, waarin staat dat “De verwijzing naar artikel 100, eerste lid, van de Grondwet brengt tot uitdrukking dat het gaat om optreden van de krijgsmacht in internationaal verband, op basis van een daartoe strekkend besluit van de regering.”

En dus komt men ook hier tot de conclusie dat ook voor deze operaties ten onrechte de HVO is toegekend.....
"Was ist ein Orden? Ein kostensparender Gegenstand, der es ermöglicht, mit wenig Metall viel Eitelkeit zu befriedigen" (Aristide Briand)


Terug naar “Algemene vragen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast