Oud-bevelhebber Knoop gecremeerd

Voor Nederlandse dragers van Nederlandse onderscheidingen.
Rogier
Berichten: 154
Lid geworden op: 18 Aug 2008, 06:05
Locatie: Amsterdam

Oud-bevelhebber Knoop gecremeerd

Berichtdoor Rogier » 01 Mar 2012, 08:55

Oud-bevelhebber van de luchtmacht luitenant-generaal b.d. Hans Knoop is vandaag in Rijswijk gecremeerd. Hij overleed vorige week zaterdag, 92 jaar oud.

Knoop vervulde vanaf mei 1973 drie jaar de functie van Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten tevens Chef Luchtmachtstaf. In die periode viel het besluit de F-16 aan te schaffen ter vervanging van de F-104 Starfighter.

Verzet
Op de KMA doorliep hij van 1937 tot 1940 de opleiding tot infanterieofficier van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Eind 1940 raakte Knoop betrokken bij verzetsactiviteiten, waarna hij in oktober 1941 vluchtte naar Groot-Brittannië. In de Verenigde Staten werd hij vervolgens opgeleid tot jachtvlieger en waarnemer, waarna in 1944 een plaatsing volgde bij 120 Squadron in Australië. Met de P-40 Kittyhawk vloog hij daar oorlogsmissies tegen Japan.

Leeuwarden
Na de Tweede Wereldoorlog diende hij enkele jaren bij de Militaire Luchtvaart van het KNIL in het toenmalige Nederlands-Indië, onder andere als commandant van het met P-51 Mustangs uitgeruste 121 Squadron. Na de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië keerde Knoop naar Nederland waar hij onder andere commandant was van Vliegbasis Leeuwarden.

Eremetaal
De oud-bevelhebber was Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving ook een hoge Amerikaanse onderscheiding: Commander in the Legion of Merit. Knoop was bovendien drager van het Kruis van Verdienste.

Bron: Mindef 24 februari 2012
HONI SOIT QUI MAL Y PENSE

Terug naar “Decorandi”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast