Violist Zino Vinnikov Koninklijk onderscheiden (RNL)

Ciaccone
Berichten: 1
Lid geworden op: 18 Sep 2013, 08:11

Violist Zino Vinnikov Koninklijk onderscheiden (RNL)

Berichtdoor Ciaccone » 18 Sep 2013, 08:18

Persbericht Gemeente Den Haag

Datum 6 september 2013

Embargo tot zondag 8 september 2013, 17.00 uurViolist Zino Vinnikov Koninklijk onderscheiden


De van oorsprong Russische violist Zino Vinnikov is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De onderscheiding is hem toegekend voor de zeer waardevolle bijdrage die hij al meer dan dertig jaar levert aan het Nederlandse muziekleven en de internationale uitstraling daarvan. Dit jaar viert de heer Vinnikov zijn vijftigjarig jubileum als artiest.

De heer Vinnikov verhuisde in 1979 naar Nederland. Dit gebeurde op uitnodiging van het Residentie Orkest dat hem aanstelde als eerste concertmeester. Drie jaar later verkreeg hij het Nederlands staatsburgerschap. Met de komst van de heer Vinnikov haalde het Residentie Orkest een gezaghebbend musicus in huis. Vóór zijn komst was hij eerste concertmeester van het vooraanstaande Filharmonisch Orkest van Sint-Petersburg. Eerder doceerde hij viool aan het conservatorium in die stad. Nog tijdens zijn studie behaalde de heer Vinnikov in 1965 een gedeelde eerste plaats op het Nationale Vioolconcours van de Sovjet-Unie. Daarna sleepte hij meer prestigieuze prijzen in de wacht.

Met zijn ervaring en kennis van de internationaal hoog aangeschreven Russische vioolschool gaf de heer Vinnikov het Residentie Orkest een belangrijke kwaliteitsimpuls en droeg hij in hoge mate bij aan het verbeteren van het artistiek niveau. De heer Vinnikov trad in binnen- en buitenland ook veelvuldig als solist op met dit orkest. Hij bleef tot en met 2008 werkzaam als eerste concertmeester, met uitzondering van de periode van 1991 tot 1996; toen bekleedde hij dezelfde functie bij het Royal Philharmonic Orchestra of London en het Orchestre National Bordeaux Aquitaine.

Met het Residentie Orkest en de twee andere orkesten nam de heer Vinnikov als eerste concertmeester deel aan meer dan veertig registraties van symfonische werken. Sinds zijn komst naar Nederland zijn van hem ook vele solo-opnamen uitgebracht.

De heer Vinnikov droeg in de loop der jaren zijn kennis ook over aan tientallen jonge Nederlandse viooltalenten. Dit gebeurde in de jaren tachtig – eerst als docent aan het Utrechts Conservatorium, daarna aan het conservatorium in Rotterdam. Nog steeds geeft hij masterclasses en is hij pedagoog van een aantal begaafde studenten.

In 1979 behoorde hij verder tot de oprichters van het Glinka Kwartet. Meer dan tien jaar leidde de heer Vinnikov dit als primarius. Op deze manier droeg hij eveneens bij aan de promotie van Russische kamermuziek in Nederland.

Wethouder Marjolein de Jong reikt de Koninklijke onderscheiding uit op zondag 8 september om 17 uur in de Glazen Zaal, Prinsessegracht 26. Dit gebeurt na afloop van het concert ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum als artiest van de heer Vinnikov.Alleen voor de redactie: meer informatie is verkrijgbaar bij het secretariaat van de Directie Communicatie van de gemeente Den Haag, telefoon (070) 353 26 02.

DB/CL/13/466

Postadres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag
Bezoekadres: Spui 70, Den Haag
Internetadres: http://www.denhaag.nl

Terug naar “In het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast