Professor Cocadorus

In dit onderdeel kunnen leden hun collectie laten zien. Ook manieren om collectie's te beheren of te bewaren kunnen hier besproken worden.
Gebruikersavatar
Ed van Engeland
Moderator
Berichten: 625
Lid geworden op: 09 Sep 2008, 14:47
Locatie: Friesland

Professor Cocadorus

Berichtdoor Ed van Engeland » 06 Jun 2011, 09:17

Onlangs voegde ik deze prentbriefkaart aan mijn collectie van decorandi toe. Nu hebben we op dit forum al de nodige foto's van opmerkelijke figuren met medailles en decoraties gezien, daarom kan ik jullie deze zelfbenoemde professor, koopman van Noord-Venetië en beroepsfantast niet onthouden.

Afbeelding

Professor Cocadorus (de Co van zijn grootvader, Ca van zijn grootmoeder en Dorus van zijn vader; al lijkt ook dit en verzinsel want zijn vader heette Jacob, en zijn grootouders Jacob, Moetje, Salomon en Eva), die in werkelijkheid Meier Linnewiel heette, was de koning der standwerkers. Hij had zijn vaste standplaats op het Anstelveld in de Amsterdamse binnenstad en zijn optredens waren zowel vermakelijk als succesvol en verliepen volgens een vast patroon. Hij leefde van 1867 tot 1934 en op 13-10-1977 werd op het Amstelveld een beeld (gemaakt door Erica van Eeghen) van hem onthuld.

Nadat zijn assistent, Cheffie Nathan van den Berg, het naambordje van Cocadorus -de ‘standwerk-professor-van-de-open-lucht-universiteit’ - aan een boom had gehangen en voor hem de handel had uitgestald, werd er op de gong geslagen en kon de verkoop van ‘kleeden en ongeregeld’ beginnen. Cocadorus praatte vervolgens op onnavolgbare wijze zijn waren aan. Hij was doordrenkt van Joodse wijsheid en (on)gein en had een stortvloed aan praatjes paraat. Zo hield hij zijn toehoorders voor dat hij zelfs Koninklijk Hofleverancier was, waarbij hij de onderscheidingen op zijn jasje als bewijsmateriaal liet zien. Hij verkocht zijn waar bij Hare Majesteit Wilhelmina en ging dan gelijk altijd even op de borrel bij Hendrik......Ook was er een boulevard in Parijs, Boulevard Cocadoire, naar hem vernoemd en was hij een persoonlijke vriend van Theodore Roosevelt van de ‘joe naait her steeds of America’ . En niet te vergeten was de Tsaar van Rusland een groot liefhebber van zijn ambachtelijk gemaakte kleden..... De mensen hingen werkelijk aan zijn lippen en kochten ondertussen gretig zijn handelswaar.
- sic Gloria transit Mundi -

Terug naar “Laat je collectie zien”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten