Duitse zeehelden: Graf und Burggraf zu Dohna/Schlodien

In dit onderdeel kunnen leden hun collectie laten zien. Ook manieren om collectie's te beheren of te bewaren kunnen hier besproken worden.
Gebruikersavatar
Ed van Engeland
Moderator
Berichten: 625
Lid geworden op: 09 Sep 2008, 14:47
Locatie: Friesland

Duitse zeehelden: Graf und Burggraf zu Dohna/Schlodien

Berichtdoor Ed van Engeland » 14 Sep 2009, 17:40

Afbeelding

Nikolaus Graf und Burggraf zu Dohna-Schlodien, geboren 05-04-1879 in Mallmitz (Nieder-Schlesien), overleden op 21-08-1956, 73 jaar oud, in Baierbach (Oberbayern), was een Duits marineofficier, vrijkorpsaanvoerder en schrijver.

In 1766 verkregen de burggraven van de adelijke familie Dohna door middel van vererving de heerschappij over de stad Mallmitz, een recht dat ze in 1945 kwijtraakten toen Polen de stad Mallmitz annexeerde en het Małomice noemden. Nikolaus werd op het familieslot te Malmitz geboren en trad op 17-jarige leeftijd in de Kaiserliche Marine, op 07-04-1896. In 1899 werd hij aangesteld als Leutnant zur See en hij diende ondermeer in China, tijdens de Bokseropstand. Destijd was Dohna-Schlodien gestationeerd bij het Oost-Aziatisch eskader van de Keizerlijke Marine, te Tsing-Tau, aan boord van de kanonneerboot SMS “Tiger”.

Tijdens de eerste wereldoorlog maakten zowel de Britten als de Duitsers gebruik van ‘vermomde’ oorlogsschepen. Meestal waren dat koopvaardijschepen die werden bewapend met krachtig geschut en soms zelfs met torpedo’s. De Britten spraken van ‘Raiders” of “Q-Ships”, de Duitsers noemden het “Hilfskreuzer” en “Kapers”. Deze schepen werden ingezet om de koopvaardij van de oorlogvoerende landen te treffen. Nietsvermoedende vrachtschepen werden benaderd door andere koopvaarders, soms zelfs zeilschepen, en dan van vlakbij beschoten en/of geënterd. In beide landen werden de commandanten van zulke schepen gevierd als helden, maar als ze in handen van de vijand vielen was de bejegening minder vriendelijk. De drie bekendste Duitse “kapers” uit de eerste wereldoorlog waren Felix Graf Luckner, Karl August Nerger en Graf und Burggraf Dohnia-Schlodien.

Dohnia-Schlodien kreeg, na de nodige jaren op oorlogsschepen te hebben gevaren, in 1915 het bevel over de omgebouwde bananenboot “Pungo”, die was omgebouwd als mijnenlegger en hulpkruiser, en omgedoopt tot “Möwe”. De acties van de “Möwe” zijn uitgebreid beschreven en laten zich lezen als een spannend jongensboek.

Dohnia-Schlodien was ondermeer drager van de volgende ridderorden, eretekens en medailles:
- Pruisen: Orden Pour le Mérite, mit Eichenlaub (07-03-1916)
- Baden: Militär Karl Friedrich-Verdienstorden, Ritterkreuz
- Bayern: Militärische Max-Joseph-Orden, Ritterkreuz
- Bremen: Hanseatenkreuz
- Hamburg: Hanseatenkreuz
- Lübeck: Hanseatenkreuz
- Herzoglich Hessisches Allgemeines Ehrenzeichen “für Tapferkeit”
- Fürstlich Lippisches Kriegsehrenkreuz für heldenmütige Taten
- Oldenburg: Friedrich August-Kreuz 1. Klasse
- Königlich Sächsische Militär St. Heinrichs-Orden, Ritterkreuz
- Sachsen-Weimar: Hausorden der Wachsamkeit / vom weissen Falken, Ritterkreuz 1. Klasse
- Schaumburg-Lippe: Kreuz für treue Dienste
- Württemberg: Miltärverdienstorden, Ritterkreuz
- Preussen: China-Denkmünze
- Pruisen: Eisernes Kreuz 2. Klasse
- Pruisen: Eisernes Kreuz 1. Klasse (25-02-1916)
- Preussen: China-Denkmünze

Na de eerste wereldoorlog raakte Duitsland in een burgeroorlog en bovendien waren er gevechten ter bescherming van de Duitse grenzen in het oosten. Uit gedemobiliseerde militairen en vrijwilligers werden paramilitaire bewapende eenheden opgericht, met een reactionair/nationalistisch karakter. Een aantal vrijkorpsen waren (hoofdzakelijk) samengesteld uit marinepersoneel, zo waren er behalve het Freikorps Dohna, ondermeer het Freikorps Ehrhardt en het Freikorps Von Loewenfeld; veel leden van de Freikorpsen vonden later hun weg naar de SS.

Het Freikorps Dohna, ook bekend als “Brigade z.b.V. 5”, werd opgericht 01-03-1919, ontbonden 09-08-1919, telde 110 officieren, 500 onderofficieren, 2.400 man, met 400 paarden en 100 gemotoriseerde voertuigen. Het korps was vanaf mei 1919 actief in het oostelijk grensgebied rond de steden Sagan, Neuhammer, Lissa en Frankfurt/O. Een deel van de soldaten werd overgenomen door de Reichswehr, in het Grenadier-Regiment Nr. 53, 2de
- sic Gloria transit Mundi -

Gebruikersavatar
Ed van Engeland
Moderator
Berichten: 625
Lid geworden op: 09 Sep 2008, 14:47
Locatie: Friesland

Re: Duitse zeehelden: Graf und Burggraf zu Dohna/Schlodien

Berichtdoor Ed van Engeland » 15 Sep 2009, 21:37

Dat Dohna-Schlodien ook nog een gevierde beroemdheid was na de eerste wereldoorlog blijkt uit het onderstaande muntbiljet uit zijn geboorteplaats Mallmitz. Tussen 1918 en de grote inflatie in 1923 gaven steden, gemeenten, provincies, bedrijven en wat dies meer zij, bij gebrek aan bronzen, koperen en zilveren pasmunt hun eigen munt- en kasbiljetten uit. Dit waren een soort tegoedbonnen met een beperkte roulatieduur, die lokaal konden worden gebruikt als betaalmiddel. Voor veel gemeenten waren deze biljetten een manier om de geschiedenis, attracties, aspiraties en specialiteiten onder de aandacht te brengen. Veel biljetten hebben nooit gezirculeerd, ze vonden - door tussenkomst van handelshuizen - direct hun weg naar (buitenlandse) verzamelaars, waardoor de wegens de wereldoorlog en het Verdag van Versailles armlastig geraakte uitgevers hun kas konden vullen met harde buitenlandse valuta.

Afbeelding
Voorzijde van een muntbiljet ter waarde van 10 Pfennig van de stad Mallmitz, geboorteplaats van Dohna-Schlodien. Rechts boven het portret van Dohna-Schlodien met Pour le Mérite. Linksboven het stamslot van de graven en burggraven van Dohna-Schlodien. Midden, de kaartenkamer van het kaperschip SMS "Möwe".

Afbeelding
Achterzijde van hetzelfde muntbiljet met lokale industrie.
- sic Gloria transit Mundi -

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2508
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Re: Duitse zeehelden: Graf und Burggraf zu Dohna/Schlodien

Berichtdoor Roel » 23 Sep 2009, 09:12

Hoe zeldzaam zijn dit soort verzamelkaarten tegenwoordig? Is het bijv. nog mogelijk een serie bij elkaar te krijgen? En bestaan er lijsten van?

Mooi topic Ed!
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Gebruikersavatar
Ed van Engeland
Moderator
Berichten: 625
Lid geworden op: 09 Sep 2008, 14:47
Locatie: Friesland

Re: Duitse zeehelden: Graf und Burggraf zu Dohna/Schlodien

Berichtdoor Ed van Engeland » 23 Sep 2009, 13:58

Prentbriefkaarten van Duitse oorlogshelden uit de eerste wereldoorlog zijn niet zo moeilijk te vinden, hoewel de kaarten van de luchthelden en rijkgedecoreerde marineofficieren wel wat duurder zijn dan de overige. De totale serie telt vele tientallen kaarten, die completeren is een langdurige en kostbare klus; ik richt me voornameklijk op marineofficieren.
- sic Gloria transit Mundi -


Terug naar “Laat je collectie zien”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast