gewoonte

genie 79 libanon
Berichten: 94
Lid geworden op: 16 Aug 2007, 23:37
Locatie: alphen
Contact:

gewoonte

Berichtdoor genie 79 libanon » 02 Dec 2007, 14:22

is het een myte of is het echt waar
binnen de diplomatieke wereld het uit wisselen van elkaars decoraties
gewoon om een goede sfeer cq onderhandelingen te olien
mogelijk een publiek geheim??

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2502
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Berichtdoor Roel » 02 Dec 2007, 21:49

Hier een stuk over de huidige procedure:

Buitenlanders algemeen

Buitenlanders in Nederland (diplomaten en militaire attaché's inbegrepen) kunnen voor een onderscheiding in aanmerking komen als sprake is van bijzondere verdiensten - rechtstreeks of indirect - voor de (Nederlandse) samenleving. De graad van onderscheiding wordt gebaseerd op de algemeen geldende normen, zoals genoemd in het Ordereglement. Ook buitenlanders in het buitenland met bijzondere verdiensten voor de Nederlandse samenleving kunnen voor een Koninklijke onderscheiding in aanmerking komen. Die verdiensten moeten verder gaan dan wat van deze personen kon worden verwacht op grond van hun functie en positie.

In dit verband vormen de honorair-consuls een bijzondere categorie. Zij oefenen hun functie uit ten behoeve van de (Nederlandse) regering; onbezoldigd en naast hun reguliere hoofdfunctie. Passend in de geest van de doelstellingen van het vernieuwde decoratiestelsel, komen honorair-consuls na geruime tijd - met als indicatie tenminste tien jaar - in aanmerking voor een onderscheiding. Daarnaast moet er sprake zijn van een betekenisvolle functievervulling. Persoonlijke verdiensten zijn bepalend voor de graad van onderscheiding. Uiteraard is decoratie ook mogelijk vanwege (andere) bijzondere verdiensten. Het bepalen van de orde en de graad van onderscheiding is maatwerk, want geen twee gevallen zijn gelijk. Aard, duur en uitstraling van de activiteiten worden per voorstel beoordeeld en gewogen.

Buitenlandse ambassadeurs

De protocollaire decoratieverlening aan buitenlandse diplomaten blijft beperkt tot ambassadeurs die geaccrediteerd zijn aan het Hof van Hare Majesteit de Koningin, in Nederland wonen en langer dan drie jaar hun functie hebben vervuld in ons land. Dat gebeurt uiteraard op basis van wederkerigheid. Het symbolische element van hun functievervulling in het kader van de bilaterale betrekkingen wordt daarmee tot uitdrukking gebracht.

Staatsbezoeken

Bij staatsbezoeken, die in het diplomatiek verkeer een sterke symbolische functie en waarde hebben, kan er worden gedecoreerd op basis van wederkerigheid. Het verlenen van decoraties verloopt op basis van de internationaal aanvaarde toekenning van graden van onderscheidingen. Telkens wordt per geval bepaald of en in welke graad tot decoratieverlening wordt overgegaan.


http://www.lintjes.nl/voorstel_advies_v ... rs/nl.html
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA


Terug naar “Buitenlandse onderscheidingen aan Nederlanders”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten