Pagina 1 van 1

Argentinië onderscheidt Nederlander Van Boven

Geplaatst: 25 Nov 2009, 11:24
door Henk-Willem
BUENOS AIRES (ANP) - De Nederlander Theo van Boven heeft dinsdag een onderscheiding gekregen van de Argentijnse regering voor zijn strijd voor de mensenrechten in het Zuid-Amerikaanse land. Van Boven was van 1977 tot en met 1982 directeur van de afdeling mensenrechten van de Verenigde Naties.

Bij de overhandiging van de onderscheiding sprak de Argentijnse kanselier Jorge Taiana lovende woorden. ,,Van Boven verhief zijn stem, bijna in zijn eentje, en zette de aanklachten tegen het militaire regime van Argentinië in gang. Hij wekte bovendien het internationale bewustzijn over deze tragische realiteit van Argentinië.''

Na een staatsgreep in 1976 kreeg de militaire junta van Jorge Videla het voor het zeggen in Argentinië. De junta was verantwoordelijk voor de onwettige arrestatie, marteling, moord of gedwongen verdwijning van duizenden mensen. De vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, was onderminister van Landbouw in het regime van Videla.

BRON: De Gelderlander

Re: Argentinië onderscheidt Nederlander Van Boven

Geplaatst: 25 Nov 2009, 11:26
door Henk-Willem
De Nederlandse jurist Theo van Boven heeft een hoge onderscheiding gekregen van de Argentijnse regering voor zijn werk voor de mensenrechten. De emeritus hoogleraar wordt Commandeur in de Orde van de Bevrijder San Martín.

Van Boven was eind jaren zeventig en begin jaren tachtig directeur Mensenrechten van de Verenigde Naties. In die tijd heeft hij zich ingezet voor de mensenrechten in Argentinië, dat toen een militaire dictatuur was. Hij werd vooral bekend door zijn bijdrage aan een rapport over de verdwijningen in Argentinië.

'Van Boven verhief zijn stem, bijna in zijn eentje, en zette de aanklachten tegen het militaire regime van Argentinië in gang', aldus minister van Buitenlandse Zaken Jorge Taiana.

Van Boven kreeg zijn onderscheiding in Buenos Aires, waar hij op bezoek is.

BRON: Wereldomroep

Re: Argentinië onderscheidt Nederlander Van Boven

Geplaatst: 26 Nov 2009, 18:50
door Henk-Willem
Van Boven ontvangt onderscheiding

AMSTERDAM - De 75-jarige emeritus-hoogleraar internationaal recht Theo van Boven heeft dinsdag een onderscheiding gekregen van de Argentijnse regering voor zijn strijd voor de mensenrechten.

Volgens de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Taiana verhief Van Boven ‘bijna in zijn eentje’ zijn stem tegen de mensenrechtenschendingen door dictator Videla en bewerkstelligde zo dat die misdrijven werden vervolgd.

Van Boven was van 1977 tot 1982 directeur van de afdeling mensenrechten van de VN.

BRON: De Volkskrant