Amerikaanse held herbegraven na Nederlandse onderscheiding.

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2502
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Amerikaanse held herbegraven na Nederlandse onderscheiding.

Berichtdoor Roel » 03 Nov 2008, 16:29

Amerikaanse held herbegraven na Nederlandse onderscheiding.
De urn van de Amerikaanse sergeant Alexander van Aalten is gis-teren met militaire eer herbegraven op het Arlington National Ce-metery. Van Aalten kwam tijdens operatie Achilles in Afghanistan om het leven door een bermbom. Hij borg op dat moment vrijwillig het lichaam van korporaal Strik die kort daarvoor was gesneuveld.

Voor deze heldendaad werd sergeant Van Aalten postuum het Ereteken van Verdienste in goud toegekend. Minister Van Middelkoop reikte op 12 september de onderscheiding uit aan zijn weduwe tijdens een ceremonie bij het graf van de Onbekende Soldaat op de erebegraafplaats Arlington.

De postume uitreiking van het ereteken deed de familie besluiten Alexan-der van Aalten te herbegraven bij zijn gesneuvelde kameraden. Traditio-neel werden er tijdens de plechtigheid saluutschoten afgevuurd en klonk “the last post”. Ook werd de Amerikaanse vlag ceremonieel gevouwen en overhandigd aan de weduwe, Shana van Aalten.

Bij de begrafenis waren delegaties van 82nd Airborne Division en het Junior Reserve Officers’ Training Corps aanwezig. Nederland werd onder anderen vertegenwoordigd door de Nederlandse ambassadeur Christiaan Kröner en defensieattaché commandeur Michiel Hijmans.

Arlington National Cemetery bij Washington D.C. is de belangrijkste mili-taire erebegraafplaats in de Verenigde Staten. Het beheer is in handen van de US Army.

Bovenstaand nieuwsbericht las ik in het actuele nieuws van het Ministerie van Defensie. Het is juist en lovend dat de Amerikaanse sergeant Alexan-der van Aalten deze eerbeloning ten deel is gevallen. De Minister van De-fensie had oog voor zijn moedig en beleidvol optreden.

Misschien ben ik nu wat te vrijpostig of naïef, maar de Minister van Defensie had ook zorg kunnen dragen dat sergeant Van Aalten voorgedragen had kunnen worden voor een Militaire Dapperheidsonderscheiding. De huidige militaire dapperheidsonderscheidingen, de “Bronzen Leeuw” het “Bronzen Kruis” het “Kruis van Verdienste” en het “Vliegerkruis” vol-doen alleszins aan de criteria om een van deze dapperheidsonderscheidingen toe te kennen. Toekenning kan immers ook geschieden aan niet militairen, Nederlander of Nederlands onderdaan zijnde en aan vreemdelingen, indien hun optreden heeft gestrekt ten behoeve van de Nederlandse Staat. Deze dapperheidsonderscheidingen kunnen ook postuum worden toegekend.

Nadat korporaal Cor Strik was gesneuveld bood sergeant Alexander van Aalten, een Amerikaanse militair met Nederlandse familiewortels, zich geheel vrijwillig met gevaar voor eigen leven aan om het stoffelijk over-schot van Cor Strik te bergen, terwijl niet bekend was of er vijand of meerdere bermbommen aanwezig waren. Bij deze actie verloor echter ook sergeant Alexander van Aalten op noodlottige wijze het leven door een bermbom. Gedurende deze actie heeft hij zich onderscheiden door moedig optreden en daarbij opofferingsgezindheid getoond en daardoor het belang van de Nederlandse Staat gediend.

Door het uitreiken van het Ereteken van Verdienste in goud is de indruk bij de Familie Strik gewekt dat een gesneuvelde militair recht kan heb-ben op een medaille. De Minister van Defensie heeft op vragen van de familie daarover, toegezegd e.e.a. te onderzoeken.

Nu begeef ik mij op een terrein waar grote voorzichtigheid is geboden vanwege het grote verdriet wat is ontstaan. Sneuvelen is niet zomaar doodgaan tengevolge van ziekte of ongeval. Sneuvelen in dienst van het Vaderland is het hoogste goed, “je leven” in de waagschaal stellen ten dienste van de gemeenschap en dat verdient een groots eerbewijs. Dit eerbewijs kan uitgevoerd worden door de gesneuvelde met militaire eer en volgens het protocol te begraven waarna de Nederlandse vlag die de kist omhuld plechtig wordt opgevouwen en uitgereikt aan een van de directe nabestaanden.

Ook kunnen de directe nabestaanden aan de Oorlogsgravenstichting verzoeken de gesneuvelde militair een oorlogsgraf toe te kennen op een lokaal kerkhof of begraven te worden op het Ereveld Loenen, waar jaarlijks op 4 mei een algemene herdenking zal plaatsvinden en nabestaanden worden uitgenodigd. Ook dit is een groots eerbewijs.

Sinds de jaren '80 vormt het ereveld niet alleen de laatste rustplaats voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog maar ook militairen en burgers die omgekomen zijn tijdens humanitaire en/of vredesmissies.

Indien de minister in overweging wil nemen een aparte onderscheiding toe te kennen aan alle gesneuvelde militairen die deelnamen aan humanitaire en of vredesmissies, moet er ter voorkoming van onrust en onvrede binnen de veteranenwereld op gewezen worden, dat gesneuvelde militairen uit het verleden hierbij niet vergeten mogen worden.

Er doen ook geruchten de ronde dat er ideeën worden ontwikkeld om nieuwe militaire dapperheidonderscheidingen toe te voegen aan de hui-dige dapperheidsonderscheidingen. Je kan je afvragen wat is er mis met onze huidige Militaire Dapperheidsonderscheidingen. Naar mijn gevoel niets, ze voldoen nog steeds aan alle criteria om te worden toegekend aan militairen, ook aan die militairen die zijn of worden uitgezonden naar vredesmissie gebieden en zich daar onderscheiden door moedig of beleidvol optreden.

Officieren en Onderofficieren hebben eigenlijk de plicht om personen die opgevallen zijn door moedig of beleidvol optreden, onder de aandacht te brengen van hun hogere commandant, zodat er een juiste voordracht van de situatie kan worden gemaakt en deze ter beoordeling wordt aangeboden aan de Commissie Dapperheidsonderscheidingen.

In Nederland hebben wij de volgende Militaire Dapperheidsonderschei-dingen:

De Militaire Willems-Orde (MWO), Voor Moed, Beleid en Trouw. De Militaire Willems-Orde is de hoogste Nederlandse onderscheiding die voorrang heeft boven alle ridderorden en andere onderscheidingen en is tevens de hoogste Militaire Dapperheidsonderscheiding.

De Bronzen Leeuw (BL) ingesteld bij Koninklijk Besluit van 30 maart 1944. De Bronzen Leeuw kan worden toegekend aan militairen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die zich in de strijd tegenover de vijand door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden hebben onderscheiden. Sinds 1944 is de Bronzen Leeuw 1206 keer uitge-reikt.

Het Bronzen Kruis (BK) ingesteld bij Koninklijk Besluit van 11 juni 1940. Het Bronzen Kruis kan worden toegekend aan militairen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die zich door moedig of beleidvol optreden tegenover de vijand hebben onderscheiden. Sinds 1940 is het Bronzen Kruis 3439 keer uitgereikt.

Het Kruis van Verdienste (KV) ingesteld bij Koninklijk Besluit van 20 februari 1941. Het Kruis van Verdienste kan worden toegekend aan Ne-derlandse onderdanen of vreemdelingen, die zich in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden hebben onderscheiden en daarmede het belang van het Koninkrijk hebben gediend. Sinds 1941 is het Kruis van Verdienste 2035 keer uitgereikt.

Het Vliegerkruis (VK) ingesteld bij Koninklijk Besluit van 28 augustus 1941. Het Vliegerkruis kan worden toegekend aan militairen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die zich door daden van initiatief, moed en volharding tegenover de vijand dan wel in verband met vijandelijke actie, hebben onderscheiden en deze daden hebben bedreven gedurende een of meer vluchten in een luchtvaartuig. Sinds 1941 is het Vliegerkruis 735 keer uitgereikt.

Wim F.J. Elgers


veteranenplatform.nl
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Terug naar “Nederlandse onderscheidingen aan Buitenlanders”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten