Nieuw opmaakadres in het Noorden

hamerhaai
Berichten: 40
Lid geworden op: 05 Nov 2015, 17:06

Nieuw opmaakadres in het Noorden

Berichtdoor hamerhaai » 12 Dec 2015, 15:35

King medals.
Nieuw adres voor het opmaken van medailles. Goede service en kwaliteit.
Zie ook:
http://king-medals.webnode.nl/

Ben Benieuwd
Berichten: 38
Lid geworden op: 28 Aug 2011, 09:13

Re: Nieuw opmaakadres in het Noorden

Berichtdoor Ben Benieuwd » 12 Dec 2015, 19:10

Tip voor Harm van King Medals: zet in je bedrijfslogo een Nederlandse kroon, ipv de Britse... En verder: heel veel succes met de zaken gewenst!

Basic
Berichten: 30
Lid geworden op: 10 Feb 2011, 21:02

Re: Nieuw opmaakadres in het Noorden

Berichtdoor Basic » 13 Dec 2015, 11:58

Wel leuk dat King Medals bij 'opmaak' exact de teksten van de website van Onderscheidingenhuis St. Oedenrode heeft gekopieerd. Inclusief het foutje H.M. de koning in plaats van Z.M de Koning.

Gebruikersavatar
skygulik
Berichten: 284
Lid geworden op: 15 Aug 2009, 21:42
Locatie: Friesland

Re: Nieuw opmaakadres in het Noorden

Berichtdoor skygulik » 13 Dec 2015, 21:48

Onderscheidingenhuis St. Oedenrode heeft staan: H.M. de Koningin geen Koning!!

dus is niet fout alleen gedateerd, omdat we nu een Koning hebben
De omnibus dubitandum

Gebruikersavatar
Herman V
Berichten: 403
Lid geworden op: 29 Jul 2007, 11:58

Re: Nieuw opmaakadres in het Noorden

Berichtdoor Herman V » 14 Dec 2015, 10:08

Een mooie site met een heel mooi logo passend bij de bedrijfsnaam (in het Engels). De eigenaar plaatst op Facebook wel eens wat geproduceerde setjes. Ziet er allemaal zeer mooi en strak uit.Alhoewel de diverse punt en komma virtuosen die op deze site ronddwalen wel iets zullen vinden wat in hun ogen 'verkeerd' is.

Grappig is dat er in Nederland geen voorschrift of handleiding bestaat hoe men medailles moet opmaken op het lint. Persoonlijke smaak, voorkeur en zelfs verschillend inzicht per krijgsmachtdeel zorgt voor onduidelijkheid. Dus zie je dat bedrijven de sets opmaken naar de wens van de klant en dat leidt tot de nodige diversiteit.

Enkele voorbeelden:
- Gespen die OP het lint geplaatst worden van onderscheidingen die ter linker zijde geplaats zijn (en dus hoger in de set staan)
- De veel besproken cijfers op NATO medailles (en een NATO die om de paar jaar zijn regels wijzigt helpt ook niet echt)
- Het plaatsen van de Nederlandse gesp UNFICYP op de VN medaille zelf. (Hoe kom je erbij???)
- Het dragen van meer onderscheidingen dan dat er op de borstkas past. (kwestie van smaak, ik weet het)
- Het dragen van meer dan 12 onderscheidingen in 1 set (zelfs door een Ridder MWO)
- Het dragen van niet bestaande varianten van Nederlandse Ridderorden (door onze eigen vorst)
- enz.

En dan heb ik het niet eens over het dragen van onofficieel blik, verenigingsblik of zelf gekochte meuk die in de set terechtkomt.

Terug naar dit topic. De producten en de webpagina van King Medals zien er in mijn ogen prima uit. Ga zo door en succes met de zaak. En ach, een stukje tekst van de ander 'lenen' doen we allemaal wel eens. Vraag maar eens aan Erik Muller hoeveel er 'geleend' wordt aan tekst en afbeeldingen van zijn uitstekende onderscheidingen website.

groeten
Herman

Gebruikersavatar
René
Berichten: 603
Lid geworden op: 25 Apr 2009, 10:45

Re: Nieuw opmaakadres in het Noorden

Berichtdoor René » 14 Dec 2015, 12:42

Herman V schreef:Grappig is dat er in Nederland geen voorschrift of handleiding bestaat hoe men medailles moet opmaken op het lint. Persoonlijke smaak, voorkeur en zelfs verschillend inzicht per krijgsmachtdeel zorgt voor onduidelijkheid. Dus zie je dat bedrijven de sets opmaken naar de wens van de klant en dat leidt tot de nodige diversiteit.


Er is wel degelijk een voorschrift hoe medailles dienen te worden opgemaakt, zei het 'enigszins' gedateerd: Koninklijk Besluit van 30 mei 1913. (Staatsblad No. 196).

Hier een volledige uitleg. https://dl.dropboxusercontent.com/u/67233102/Militaire%20opmaak%20onderscheidingen%20voor%20de%20Krijgsmacht%20%20in%20Nederland.pdf
(De oorspronkelijke bron is mij niet bekend.)


Met vriendelijke groet,

René
“Un soldat long et dur combat pour un morceau de ruban de couleur” (Napoleon Bonaparte)

Gebruikersavatar
Herman V
Berichten: 403
Lid geworden op: 29 Jul 2007, 11:58

Re: Nieuw opmaakadres in het Noorden

Berichtdoor Herman V » 14 Dec 2015, 22:10

Dank Rene, je hebt gelijk.

Echter als je de onderscheidingen letterlijk conform dit besluit laat opmaken ziet het geheel er toch weer anders uit dan wat er hedentendage van de opmakers komt en door allen geaccepteerd wordt.

Het bijgevoegde artikel is samengesteld door wijlen Henny Meijer. Ik neem aan na uitgebreid onderzoek van o.a. ook het oorspronkelijke KB uit 1913. Een mooi artikel van een echte medaillespecialist..

Dank voor je aanvulling.
Herman

Gebruikersavatar
Ed van Engeland
Moderator
Berichten: 625
Lid geworden op: 09 Sep 2008, 14:47
Locatie: Friesland

Re: Nieuw opmaakadres in het Noorden

Berichtdoor Ed van Engeland » 15 Dec 2015, 12:21

Herman V schreef:Dank Rene, je hebt gelijk.

Het bijgevoegde artikel is samengesteld door wijlen Henny Meijer. Ik neem aan na uitgebreid onderzoek van o.a. ook het oorspronkelijke KB uit 1913. Een mooi artikel van een echte medaillespecialist..Henny (RIP) had enkele stokpaardjes en één daarvan was, dat het beter zou zijn terug te keren naar de draagwijze zoals deze was vóór 19013 (dus hangend aan het lint). Bij veel gelegenheden ventileerde hij deze visie en probeerde hij daarvoor meer draagvlak te verkrijgen.
- sic Gloria transit Mundi -

Gebruikersavatar
Spraakverwarring
Berichten: 856
Lid geworden op: 28 Dec 2010, 13:48

Re: Nieuw opmaakadres in het Noorden

Berichtdoor Spraakverwarring » 15 Dec 2015, 19:48

Ed van Engeland schreef:Henny (RIP) had enkele stokpaardjes en één daarvan was, dat het beter zou zijn terug te keren naar de draagwijze zoals deze was vóór 19013 (dus hangend aan het lint). Bij veel gelegenheden ventileerde hij deze visie en probeerde hij daarvoor meer draagvlak te verkrijgen.
Het document heeft hier wel vaker op het forum gestaan. Hoewel de schrijver ervan een autoriteit op het gebied van kennis van onderscheidingen was, ben ik het met dit verhaal niet echt eens. Het lijkt meer de persoonlijke smaak van de schrijver weer te geven dan echt onderbouwd bronnenonderzoek (meeste genoemde bronnen zijn van dhr Meijer zelf). Feit is dat het KB van 1913 voorschrijft dat de draagwijze voor militairen "op het lint" is. De uitvoering kende uiteindelijk twee varianten. De U-vorm met ronde onderkant die ruim onder de medaille of kruis doorloopt lijkt vooral bij het KNIL ingang te hebben gevonden maar "hier te lande" zien we in de praktijk dat sinds begin vorige eeuw de "Pruisische opmaakwijze" wordt toegepast, waarbij de medaille of kruis onderaan het overlappende lint is geplaatst maar wel er op. Schrijver beroept zich ook op een model dat aan koningin Wilhelmina zou zijn voorgelegd maar hoe dat er uit zou hebben gezien is niet precies bekend. Des te opmerkelijker is dan ook dat aan het hof juist niet de U-vorm met ronde onderkant werd toegepast, maar de Pruisische wijze (zie bijvoorbeeld maar eens de foto's van Prins Hendrik uit die tijd). Toch raar als Wilhelmina dat anders gewild zou hebben en zij stond er ook niet bepaald om bekend dat ze haar mening voor zich hield... Feit is ook dat de "Pruisische opmaak" sinds nu ongeveer al een eeuw gemeengoed is geworden en alleen al daarom een defacto standaard, en bovendien in lijn met het KB uit 1913. Hoe de schrijver aan het eind van zijn betoog vervolgens dan tot de conclusie komt dat de onderscheidingen voortaan hangend aan het lint (en dus in strijd met het KB van 1913!) zouden moeten worden gedragen kan ik al helemaal niet volgen, die conclusie volgt immers niet uit het betoog dat er aan vooraf ging.
NUNTIUS TRANSMITTENDUS - Regiment Verbindingstroepen

RD
Berichten: 340
Lid geworden op: 26 Jun 2008, 16:34
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Nieuw opmaakadres in het Noorden

Berichtdoor RD » 15 Dec 2015, 23:51

Ben Benieuwd schreef:Tip voor Harm van King Medals: zet in je bedrijfslogo een Nederlandse kroon, ipv de Britse... En verder: heel veel succes met de zaken gewenst!
Dat mag niet, de Nederlandse kroon is beschermd en voorbehouden aan organisaties die door Z.M de Koning en zijn voorgangers zijn onderscheiden met het predicaat Koninklijk.


Terug naar “Opmaken van onderscheidingen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast