Nederlandse militair krijgt hoge Duitse onderscheiding

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2502
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Nederlandse militair krijgt hoge Duitse onderscheiding

Berichtdoor Roel » 18 Jun 2007, 22:48

De Nederlandse luitenant-kolonel Rob Querido heeft zondag (6 april) een hoge Duitse militaire onderscheiding gekregen. Hij kreeg het Ehrenkreuz in Silber, namens de Duitse minister van Defensie, uit handen van kolonel Pazderski, de waarnemend chef staf van het 1 (German-Netherlands) High Readiness Force (Land) HQ. Querido kreeg de onderscheiding onder andere vanwege zijn bijdrage aan de Duits-Nederlandse samenwerking, zijn tomeloze inzet en betrokkenheid en zijn hoge mate van vakkennis. Mede dankzij de inspanningen van Querido ontstond een goedlopend multinationaal training- en oefenprogramma en een succesvolle operationele planning van het hoofdkwartier. De hoge Duitse militaire onderscheiding wordt zelden uitgereikt aan Duitse militairen en slechts bij hele hoge uitzondering aan niet-Duitse militairen.

Luitenant-kolonel Rob Querido werkt sinds juli 1999 in de multinationale staf en is op dit moment waarnemend Assistent Chief of Staff (ACOS) CG-3 (Afdeling voor Operatiën, Planning en Opleiding). Een deel van deze staf is momenteel in het Afghaanse Kaboel voor de ISAF III-missie. De overige stafleden stond op het punt te vertrekken naar trainingskamp Daaden om daar de oefening Back to Basics uit te voeren. Voorafgaande aan het vertrek kreeg de enigszins verraste luitenant-kolonel Querido de medaille uitgereikt (fotos: majoor Ronald Weemering/1 (GE/NL) Corps).


Dit bericht is oud, uit 2003. Maar ik kom zojuist in mijn foto archief een foto tegen van de set van Luitenant-kolonel R.J. Querido. Regiments-Commandant van de Limburgse Jagers en nu met zijn mannen in Afghanistan.

Afbeelding

Afbeelding
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2502
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Berichtdoor Roel » 24 Jun 2007, 16:31

C-Battle Group vertelt over strijd om Chora

In het Algemeen Dagblad vertelt luitenant-kolonel Rob Querido, commandant van de Battle Group (BG) van de Task Force Uruzgan (TFU), over de recente strijd in de vallei rond Chora, een kruispunt van handelswegen in Uruzgan. Volgens Querido vochten zo’n 1.000 Nederlandse militairen samen met 100 militairen van de Afghan National Army (ANA) tegen ± 1.500 Taliban-strijders.

Het waren de Nederlanders die de zwaarste gevechten voor hun rekening namen: “Op anderhalf peloton na hebben we de hele Battle Group in de strijd geworpen.” Volgens Querido stond het water de Nederlanders aan de lippen: “Onze laatste oorlogshelden waren de mannen die in Korea een heuvel veroverden. Nu hebben we er flink wat helden bij.”

In de nacht van zondag 17 op maandag 18 juni (om 04.00 uur) zetten de Taliban een massale aanval in; politieposten werden onder de voet gelopen. De Nederlanders in de Chora-vallei raakten omsingeld in een gebied van 2 bij 2 km. Mogelijkheden de eenheid te evacueren ontbraken. De enige kans was zich een weg naar buiten te vechten: “Wij besloten toen dat Chora niet mocht vallen. Als Chora valt, is dat het einde van de missie.”

Dat liet slechts één optie over voor de Nederlanders: zij zouden de aanval inzetten. Dinsdagochtend 19 juni om 10.00 uur begonnen de Nederlanders de grootste tegenaanval in de naoorlogse vaderlandse geschiedenis. Het dodental onder de Taliban wordt geschat op 4à 500. Chora was gered van de Taliban.


http://www.boekje-pienter.nl
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA


Terug naar “Duitsland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast