Hoge Duitse onderscheiding voor Holocaustoverlevende

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 872
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Hoge Duitse onderscheiding voor Holocaustoverlevende

Berichtdoor Alex » 21 Nov 2016, 22:41

12-11-2015
De 96-jarige Betty Bausch-Polak krijgt in Düsseldorf een hoge Duitse onderscheiding: de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland. Ze krijgt de versierselen voor de gastlessen die ze heeft gegeven op Duitse scholen over haar belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarin waarschuwt ze jongeren voor racisme en discriminatie. Dat meldt de website Het kruis op de berg. Ze krijgt de onderscheiding uit handen van minister Sylvia Löhrmann van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Bausch-Polak verloor in de oorlog haar man, ouders, schoonouders en oudere zus. Ze werd in 1919 geboren in Amsterdam in een orthodox-joods gezin. In 1939 trouwde ze met de econoom Philip de Leeuw, ook een Jood. Die vocht in de eerste dagen van de oorlog in het Nederlandse leger.
Betty werkte in een joodse verpleeginrichting die in 1943 door de Duitsers werd leeggehaald. Daarna dook ze samen met haar man onder. In 1944 sloot Philip zich aan bij het gewapend verzet. Na een mislukte sabotage-actie werd het echtpaar door de Duitsers opgepakt. Betty werd weer vrijgelaten, maar haar man werd gemarteld en samen met vijf anderen op 20 november gefusilleerd op een plek tussen Rhenen en Veenendaal. Deze plek wordt gemarkeerd door een wit kruis en er wordt jaarlijks een herdenking gehouden.
In 1961 hertrouwde ze met de kunstenaar Dolf Bausch, met wie ze in Israël ging wonen. Pas na zijn dood begon zij te praten over haar oorlogsverleden. In 2004 verscheen het boek Bewogen stilte, waarin Betty en haar zus Lies Auerbach-Polak hun levensverhaal vertellen. Het boek is vertaald in het Duits, Engels en Hebreeuws.
Onder de Nederlanders die de onderscheiding eerder kregen zijn koning Willem-Alexander, ruimtevaarder Wubbo Ockels, D66-politicus Hans van Mierlo en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp.

Bron: http://nos.nl/artikel/2068609-hoge-duit ... vende.html
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Terug naar “Duitsland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast