Broeder Heuft commandeur in Franse orde van Verdienste

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Broeder Heuft commandeur in Franse orde van Verdienste

Berichtdoor Henk-Willem » 23 Okt 2012, 13:12

De onderscheiding die broeder Jan Heuft woensdagavond [17 oktober 2012] in Algiers ontving was hoger dan hij had verwacht. Hij werd geen ridder of officier maar zelfs commandeur in de Ordre national du Mérite van de Franse Republiek. Heuft woont en werkt al 44 jaar in Algerije. Hij is voorzitter en stuwende kracht van de vereniging Rencontre et Développement, voor ontmoeting en ontwikkeling, die zich vooral inzet voor vluchtelingen die Algerije via de Sahara binnenkomen.

Jongerenwerk
Jan Heuft, broeder bij de Missionarissen van Afrika, heeft zich in Algerije altijd ingezet voor de zwaksten in de samenleving. Vele jaren gaf hij les aan dove kinderen en hielp hen aan werk. Hij organiseert zomerkampen voor jongeren en probeert hij moslims en christenen met elkaar te verbroederen. Met behulp van zijn vereniging bouwde hij een opvanghuis voor vrouwen en kinderen in een door een aardbeving getroffen gebied. De laatste jaren is hij vooral bezig om iets te doen voor de vele vluchtelingen die door de woestijn naar Algiers trekken in de ijdele hoop een beter leven te vinden in Europa.

Tankstation
“Wat kunnen wij doen, in Noord-Afrika?” vraagt Heuft zich vertwijfeld af. “Wij, die staan aan de kant van deze weg van verdriet aan onheil. Is het niet onze eerste opdracht als mens en christen deze personen te ontvangen, naar ze te luisteren en de ergste nood te ledigen in plaats van deze mensen de les te lezen en terug te sturen? In feite kunnen wij hier slechts een soort van tankstation zijn. Als er brandstof is om te helpen, doen we dat. Als het er niet is dan staan wij onmachtig toe te kijken naar die ernstige armoede, ziekten en overlijden.”

Begraven
Jan Heuft heeft in de afgelopen jaren al vele tientallen vluchtelingen moeten begraven. Nog meer mensen heeft zijn stichting moeten helpen bij de trieste terugkeer naar hun land van herkomst omdat hun positie uitzichtloos was. Daartoe heeft hij contact met verschillende steunpunten in landen onderweg als Mali en Niger. De Algerijnse regering doet niets. De illegale vluchtelingen leven in kartonnen dozen op straat en in huizen in aanbouw. De vereniging Ontmoeting en Ontwikkeling houdt dagelijks in haar kantoortje de deuren open voor vluchtelingen. Waar nodig helpen Heuft en zijn jeugdige medewerkers (moslims en christenen) bij medische zorg. De vereniging betaalt ook het lesgeld van kinderen van illegale ouders, zodat die in de periode dat ze in Algerije leven in ieder geval leren lezen en schrijven.

Ambassades
Het werk van Jan Heuft en zijn mensen wordt onder meer financieel gesteund door de Franse ambassade in Algerije. Ook de Nederlandse ambassade steunt sinds kort het werk van de vereniging. In aanwezigheid van tientallen religieuzen en autoriteiten, maar vooral ook jonge Algerijnen, die Jan had uitgenodigd, beschreef Frankrijks ambassadeur André Parant in zijn toespraak uitvoerig de lange reeks van activiteiten van Jan Heuft in Algerije sinds hij er als in 1969 als missionaris kwam werken.

Hilversum
Tijdens de uitreiking van de onderscheiding waren ook drie vertegenwoordigers van de Sint Vitusparochie in Hilversum aanwezig. Jan Heuft is geboren tegen over deze monumentale kerk in het centrum van Hilversum. Ook de parochianen van zijn oude parochiekerk steunen zijn werk van Heuft met gebed en giften. Jan Heuft wordt eind van deze maand 73 jaar. Hoe moeilijk en ondankbaar zijn werk ook vaak is, aan ophouden denkt hij niet. Deze hoge onderscheiding voelt daarbij voor hem als een hart onder de riem.

BRON: rkk.nl
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Gebruikersavatar
officier
Berichten: 489
Lid geworden op: 09 Apr 2010, 10:09

Re: Broeder Heuft commandeur in Franse orde van Verdienste

Berichtdoor officier » 23 Okt 2012, 14:51

Afbeelding
"Weapons are an important factor in war, but not the decisive one; it is man and not materials that counts"


Terug naar “Frankrijk”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten