Hoge pauselijke onderscheiding voor Venraynaar Koos Swinkels

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Hoge pauselijke onderscheiding voor Venraynaar Koos Swinkels

Berichtdoor Henk-Willem » 30 Nov 2018, 19:50

Paus Franciscus heeft Koos Swinkels uit Venray benoemd tot Ridder in de orde van Sint Sylvester. De onderscheiding werd hem maandag 15 januari in Roermond uitgereikt.

Swinkels (69) kreeg deze hoge kerkelijke erkenning voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger voor het behoud en beheer van kruisen, kapellen en ander klein-religieus erfgoed in Limburg. De onderscheiding werd hem uitgereikt door oud-vicaris Ton Storcken S.M.A., de geestelijk-adviseur van de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg.

Oud-onderwijzer Koos Swinkels richtte in 1981 in zijn woonplaats Venray een werkgroep Kruisen en Kapellen op, waarvan hij nu al 37 jaar voorzitter is. Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat die lokale werkgroep omgezet werd in een officiële stichting.

Daarnaast trad Swinkels bijna 20 jaar geleden toe tot het bestuur van de diocesane/provinciale Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg, waarvan hij ook 10 jaar lang voorzitter is geweest en nu nog steeds bestuurslid en erevoorzitter is.

De afgelopen 37 jaar heeft Swinkels zowel op lokaal als provinciaal niveau veel voor het typische Limburgse erfgoed van kruisen en kapellen betekend. Hij heeft diverse publicaties over dit onderwerp op zijn naam staan. Hij is onder meer een van de auteurs van het boek ‘Monumenten van vroomheid’, dat in 2005 bij het 50 jarig bestaan van de stichting Kruisen en Kapellen in Limburg werd uitgegeven en dat nog steeds geldt als hét standaardwerk over dit onderwerp.

Ook werkte Swinkels een aantal jaren geleden mee aan een grote expositie over klein-religieus erfgoed in het Limburgs Museum en aan een inventarisatie van de ruim drieduizend kruisen en kapellen in Limburg.

Verder werd onder zijn leiding de bestuursstructuur van de provinciale stichting vernieuwd en hij wist ook veel subsidies voor het onderhoud van kruisen en kapellen in heel Limburg binnen te halen. Swinkels is nog steeds actief binnen de lokale werkgroep Kruisen en Kapellen in Venray. Samen met andere vrijwilligers zette hij daar een werkplaats op, waar wekelijks aan het onderhoud van kleine religieuze monumenten wordt gewerkt.

Ook wist hij samen met anderen een procedé te ontwikkelen om kunststof kopieën van heiligenbeelden te maken, die daardoor beter beschermd zijn tegen vandalisme. Swinkels is nog steeds de vertegenwoordiger van de top van Noord Limburg in het bestuur van de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg.

De Ridderorde van de Heilige paus Sylvester is een van de hogere pauselijke onderscheidingen. De orde werd in 1841 ingesteld door paus Gregorius XVI. De orde wordt toegekend aan leken die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor de katholieke kerk.

BRON: https://www.omroepvenray.nl/nieuws/2018 ... s-swinkels
15-01-2018

syl.jpg
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Vaticaan”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast