Pauselijke ridderorde voor oud-voorzitter Stille Omgang

Gebruikersavatar
Teus Mejan
Berichten: 20
Lid geworden op: 27 Nov 2010, 18:39

Pauselijke ridderorde voor oud-voorzitter Stille Omgang

Berichtdoor Teus Mejan » 25 Nov 2011, 21:06

Bron: RTLnieuws.nl (geraadpleegd op 25 november 2011)

AMSTERDAM -De oud-voorzitter van de jaarlijkse Stille Omgang in Amsterdam, Maarten Elsenburg, heeft vrijdag de hoogste pauselijke onderscheiding gekregen. Jos Punt, bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam, reikte Elsenburg het Commandeurschap in de Orde van de Heilige Paus Gregorius de Grote uit. Dat maakte het bisdom bekend.
De in Amsterdam geboren Elsenburg is vooral bekend als voorzitter van het genootschap van de Stille Omgang. Hij vervulde die functie tussen 1982 en 2010. Zijn overgrootvader, grootvader en vader waren voor hem eveneens voorzitter van het genootschap.

De Stille Omgang wordt elk jaar in maart gehouden. Het is een processie waarmee het 'Mirakel van Amsterdam' van 15 maart 1345 wordt herdacht. Er lopen elk jaar duizenden mensen mee.

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Hoogste onderscheiding paus voor Elsenburg

Berichtdoor Henk-Willem » 28 Nov 2011, 23:03

HAARLEM - De hoogste pauselijke onderscheiding is vrijdagmiddag 25 november door de bisschop van Haarlem- Amsterdam, mgr. dr. J. Punt, uitgereikt aan Maarten Elsenburg uit Aerdenhout. Het betreft het Commandeurschap in de Orde van de H. Paus Gregorius de Grote. De feestelijke uitreiking vond plaats in de plebanie van de kathedrale basiliek in Haarlem.
Elsenburg, Amsterdammer van geboorte, is in de eerste plaats bekend als voorzitter van het Gezelschap van de Stille Omgang, een functie die hij, in navolging van zijn overgrootvader, grootvader en vader, bekleedde van 1982 tot 2010. Maar in veel andere kerkelijke, culturele en kerkelijk-maatschappelijke functies was en is hij actief, zoals mgr. Van Burgsteden, die de laudatio hield, memoreerde: in parochies en schoolbesturen, in het bestuur van verpleeg- en revalidatiecentrum Vreugdehof, van R.C. Maagdenhuis, van het Occohofje in Amsterdam, van Het Hoogtepunt, een stichting die vakanties voor jongeren met een ernstige lichamelijke beperking mogelijk maakt, van het Sint-JacobsGodshuis in Haarlem, van Museum Amstelkring in Amsterdam (OLH op Solder).

Mgr. Van Burgsteden memoreerde hoe overgrootvader Carel Elsenburg met vriend Lousberg voor het eerst de "Stille Omgang" liep in 1881. Toen vader Eduard in 1956 voorzitter werd, 'ten tijde van de grootste bloei', liepen er 100.000 mensen mee. De gedecoreerde kwam in het bestuur, in 1974, toen de belangstelling op een dieptepunt was. Een van zijn grote initiatieven is het bevorderen van een eigen programma voor de jongeren, dat jaarlijks honderden nieuwe gezichten trekt.

De Stille Omgang Amsterdam trekt jaarlijks duizenden mensen. Ook in Haarlem is een zustergezelschap van de Stille Omgang actief.

BRON: Dichtbij (Zuid-Kennemerland)
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014


Terug naar “Vaticaan”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast