Twee hoge pauselijke onderscheidingen in Limburg uitgereikt

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Twee hoge pauselijke onderscheidingen in Limburg uitgereikt

Berichtdoor Henk-Willem » 19 Jan 2009, 19:53

Onlangs werden twee hoge pauselijke onderscheidingen in Limburg uitgereikt. Het betreft de benoeming van Piet Mertens uit Hoensbroek en John van Hees uit Maastricht tot ridder in de orde van Sint Sylvester.

Piet Mertens (76) heeft zich als architect bijzonder ingezet voor de kerkelijke bouwkunst. Zo werden onder zijn leiding onder meer de St. Lambertuskerk in Neeritter (1974), de Sint Corneliuskerk in Heerlerheide (1986), de Sint Martinuskerk in Vijlen (1975 en in de jaren negentig), de St. Cunibertuskerk in Wahlwiller (1979) en de St. Janskerk in Hoensbroek (1990) gerestaureerd. Ook was hij tussen 1976 en 2007 lid van de Diocesane Commissie Planologie en Bouwzaken. Daardoor was hij betrokken bij de renovaties van onder meer de St. Martinuskerk in Venlo, de St. Jozefkerk in Keent (Weert) en de St. Dionysiuskerk in Schinnen. Zijn grootste projecten waren de renovatie van de Sint Christoffelkathedraal in Roermond in 2005 en de St. Gerlachuskerk in Houthem, die dit jaar werd afgerond.

John van Hees (76) heeft zich vele jaren ingezet voor diverse kerkbestuurlijke activiteiten in Maastricht. Zo was hij van 1990 tot 2002 was hij vicevoorzitter van het kerkbestuur en voorzitter van het processiecomité van de H. Martinusparochie in Wyck, van welke parochie hij tot op heden adviseur is en nog steeds als vrijwilliger in diverse functies actief is. Sinds 1990 is Van Hees ook bestuurslid en senator van de stichting 'Het graf van Sint Servaas', penningmeester van de dekenale financiële commissie en van het fonds lekenopleidingen Maastricht en is hij medewerker van het dekenaatskantoor.

De orde van Sint Sylvester werd in 1841 ingesteld door paus Gregorius XVI en kent drie klassen: Grootkruis, Commandeur en Ridder. De orde is vooral gecreëerd om leken te eren die actief zij in het apostolaat en de verkondiging. In Limburg wordt deze orde slechts enkele malen per jaar uitgereikt.

De versierselen, behorend bij de onderscheiding, werden aan Piet Mertens uitgereikt door bisschop Frans Wiertz van Roermond tijdens een pontificale eucharistieviering bij gelegenheid van de renovatie van de Sint Gerlachuskerk te Houthem in genoemde kerk op zondag 11 januari. Van Hees ontving de versierselen uit handen van deken Mathieu Hanneman in de Kanunnikenkelder van de Sint Servaasbasiliek te Maastricht op vrijdag 9 januari.

BRON: Bisdom Roermond
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Vaticaan”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten