Ereteken Vaticaanstad voor Kees Smolders

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Ereteken Vaticaanstad voor Kees Smolders

Berichtdoor Henk-Willem » 09 Mar 2014, 15:46

VOORSCHOTEN - 'Paus Franciscus heeft zich verwaardigd het gouden ereteken voor uitzonderlijke verdiensten te verlenen aan de heer Cornelis G.W. Smolders, en verleent hem toestemming zich met dit ornament te versieren.' Met die plechtige woorden uit Vaticaanstad kreeg de heer Kees Smolders (87) zondag 23 februari de kerkelijke onderscheiding 'Benemerenti' uitgereikt. Kees Smolders is al zeer vele jaren als vrijwilliger betrokken bij de rooms-katholieke parochie in Voorschoten.

Na de eucharistieviering van 11.00 uur in de Laurentiuskerk werd Smolders tot zijn grote verrassing naar voren geroepen. In het bijzijn van zijn familie werden hem door pastoor Michel Hagen de kerkelijke versierselen opgespeld. Pastoraal werkers Dirk Gudde en Peter van Beurden memoreerden zijn grote verdiensten voor de rooms-katholieke parochie van de H. Laurentius en de Moeder Gods in Voorschoten. Zo is Smolders al meer dan veertig jaar lid van het gemengde koor, heeft hij de automatisering van het ledenbestand tot stand gebracht, is hij vijftien jaar lid geweest van de parochievergadering en maakte hij ruim twintig jaar lang de notulen van het liturgisch beraad. Nog steeds werkt hij meerdere dagdelen per week als vrijwilliger op het kerkelijk bureau. Na de uitreiking was er een feestelijke receptie in het 'Bondsgebouw' naast de kerk.

Bij de Pauselijke Onderscheiding Benemerenti ('voor wie het welverdient') hoort een gouden medaille, hangend aan een lint in de pauselijke kleuren geel en wit. De onderscheiding heeft een lange geschiedenis. Zo werden er in de negentiende eeuw eremedailles met de naam 'Benemerenti' uitgereikt aan soldaten van het pauselijke leger. Sinds 1925 is het een ereteken, niet alleen voor militairen, maar ook voor katholieken die zich in hun eigen parochie bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

BRON: Dichtbij.nl
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “"Bene Merenti" en "Pro Ecclesia et Pontifice"”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast