Pauselijke onderscheiding voor Frans van Casteren

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Pauselijke onderscheiding voor Frans van Casteren

Berichtdoor Henk-Willem » 25 Jan 2013, 13:49

SCHAIJK - Frans van Casteren, dirigent van het Gregoriaans herenkoor in Schaijk, werd zondag 20 januari verrast met de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Dit gebeurde tijdens de mis van 10 uur in de H. Antonius Abt. Van Casteren is al ruim vijftig jaar lid van het koor, dertig daarvan als dirigent.

Frans van Casteren wordt als zanger gevormd tijdens zijn seminarietijd bij de paters Kapucijnen in Oosterhout en Voorschoten. Daar leert hij de beginselen van de Gregoriaanse zang en is hij lid en voorzanger van de schola. Eenmaal terug in zijn geboortedorp Schaijk, wordt hij in 1959 lid van het Parochieel Herenkoor. Al snel is hij ook voorzanger bij dit koor. In de jaren zestig volgtde hij een cursus koordirectie Gregoriaans, zodat hij in noodgevallen de dirigent kan vervangen. Tevens komt hij in het bestuur van het herenkoor.

Dirigent
In 1983 volgt Van Casteren Harrie van Deijne op als dirigent en hij vervult die functie nu al bijna dertig jaar met grote inzet en deskundigheid. Nieuwe koorleden geeft hij, voorafgaand aan de wekelijkse repetitie, een introductiecursus Gregoriaans. Zijn jarenlange ervaring als docent blijkt niet alleen bij deze cursus, maar ook bij het instuderen van nieuwe gezangen met het koor.

Hart en ziel
In 2009, bij zijn vijftigjarig jubileum als koorlid, ontving hij een Koninklijke onderscheiding voor zijn vele verdiensten voor de parochiegemeenschap. Nu, een paar jaar later, zet hij zich nog steeds met hart en ziel in. Vanwege al deze verdiensten heeft Paus Benedictus XVI besloten Frans van Casteren te eren met de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice, wat zoveel betekent als 'bewezen trouw en goede diensten' jegens de kerk. Tevens kreeg de Schaijkenaar bij het erekruis een diploma overhandigd.

BRON: arenalokaal.nl
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “"Bene Merenti" en "Pro Ecclesia et Pontifice"”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast