Pauselijke onderscheiding

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Pauselijke onderscheiding

Berichtdoor Henk-Willem » 13 Nov 2012, 16:52

VOORBURG - Aad Agterdenbosch (71) is door Paus Benedictus XVI onderscheiden met de hoogste pauselijke onderscheiding die er voor leken bestaat: de ‘Pro Ecclesia et Pontifice.’ Hij ontving de bijbehorende versierselen zondagochtend 11 november j.l. uit handen van pastoor Bakker na een speciale viering in de Sint Martinuskerk. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de parochies en het kerkelijk vastgoed in onze regio.

Na zijn pensionering als ondernemer in de makelaardij trad Agterdenbosch op 1 januari 2006 toe tot het gecombineerde bestuur van de parochies Sint Maarten en Trinitas in respectievelijk Voorburg en Leidschendam. Binnen dit bestuur werd hij al direct verantwoordelijk voor alle vastgoed. Naast talrijke kerken betreft dit scholen, pastorieën en andere gebouwen waar parochianen elkaar met regelmaat treffen. Vanuit zijn positie diende hij de dekens van Den Haag en later ook die van Vliethaeghe van advies bij de verkoop van verschillende gebouwen. Ook adviseerde hij diverse parochiebesturen in het dekenaat bij de restauratie van hun gebouwen.

Agterdenbosch kennis van zaken kwam bijzonder van pas bij de ingrijpende reorganisatie van alle betrokken parochies in de gemeente, die in het jaar van zijn aantreden is ingezet. Daarbij ging het aantal kerken terug van zes naar twee. Agterdenbosch heeft zich intensief bemoeid met de ingrijpende renovatie- en restauratieplannen van de twee monumentale gebouwen die hun kerkbestemming hebben behouden: de Petrus en Paulus in Leidschendam en de Sint Martinus in Voorburg. Daarnaast heeft hij de moeilijke taak op zich genomen om een nieuwe gepaste bestemming te vinden voor de vier te sluiten kerken. Dit delicate proces verloopt succesvol, maar is deels nog niet afgerond en vraagt dus nog steeds veel van zijn aandacht en diplomatie.

Volgens pastoor Bakker is de hoge onderscheiding meer dan verdiend: “Ik beschouw Aad Agterdenbosch als een geschenk uit de hemel: de juiste man die onder moeilijke omstandigheden onze parochies kwam helpen. Hij heeft ook alles van de simultaanschaker: Aad weet de vier verschillende projecten excellent te managen zonder lopende zaken - de zorg voor al het andere vastgoed - uit het oog te verliezen. Dit alles doet hij als vrijwilliger letterlijk ‘pro deo’ met een enorme inzet en toewijding.”

BRON: www.hetkrantje-online.nl
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “"Bene Merenti" en "Pro Ecclesia et Pontifice"”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast