Pauselijke onderscheiding voor Harry van Mierlo

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Pauselijke onderscheiding voor Harry van Mierlo

Berichtdoor Henk-Willem » 11 Sep 2012, 15:12

Aan het einde van de startviering voor een nieuw kerkelijk werkjaar in de r.-k parochiekern H. Joannes de Doper in Katwijk zondag 9 september, waarin het werk van de vele vrijwilligers centraal stond, was er bijzondere aandacht voor Harry van Mierlo. Nadat hij in de loop van dit jaar zijn bestuurlijke taken in deze parochiekern had neergelegd werd hij in deze viering verrast met de pauselijke onderscheiding. Marten van der Meer van de beheercommissie van de r.-k parochie nodigde Harry en zijn vrouw Yvonne uit om naar voren te komen. In zijn toespraak haalde Marten aan dat Harry vanaf het Tweede Vaticaans Concilie in de zestiger jaren al kerkelijk zeer actief was. Van 1980 – 1994 was hij vice – voorzitter van het kerkbestuur, wat later parochiebestuur heette. In 2004 leidde hij de samenwerking met de Willibrordparochie in Oegstgeest en het Vicariaat in de Leidse Merenwijk. En voor de fusie tot de parochie H.

Augustinus zat hij, omdat hij weer vice – voorzitter van het parochiebestuur was geworden, in de voorbereidingsgroep.
Maar hij is ook vele jaren voorgegaan in gebeds- en communievieringen in de parochiekerk en bij de Laurentius Gemeenschap in Rijnsburg welke jarenlang ‘in de tuinbouwschool kerkte’. En hij… het is teveel om op te noemen. Hij was vele jaren op mooie maar ook parochieel moeilijke momenten het gezicht van deze r.-k parochie in Katwijk. Maar hij benadrukte in zijn dankwoord dat de kracht ligt in de vele vrijwilligers, ieder met zijn / haar talenten. ‘Op lokaal niveau, daar gebeurt het immers… al eeuwenlang’.

Voor al zijn verdiensten werd hem door pastoor Michel Hagen de pauselijke onderscheiding opgespeld en ontving zijn vrouw Yvonne een prachtige ‘struik’. En hoeveel avonden en uren zijn vrouw Yvonne hem in die dertig jaar heeft zien ‘werken aan de kerk’, die vraag zal niemand kunnen beantwoorden!

Wat is nu een pauselijke onderscheiding?
De onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’, wat vertaald staat voor ‘Voor kerk en paus’, wordt verleend aan personen die minimaal 45 jaar oud zijn en zich minstens 25 jaar op bijzondere wijze in lokaal verband inzetten voor kerk en samenleving. Het is het hoogste ereteken dat een leek kan ontvangen van de paus. Vroeger werd deze onderscheiding verleend voor bewezen trouw en goede diensten jegens de kerk en de paus.

Aan de onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ is een erekruis in goud, hangend aan een lint in de pauselijke kleuren geel - wit verbonden. Opvallend is de moderne vormgeving want oorspronkelijk werd deze onderscheiding zowel in brons, zilver en goud verleend en was het lint rood met aan weerszijden smalle geel - witte banen, maar paus Pius X bepaalde in 1908 dat het voortaan alleen in goud verleend zou worden en hangend aan het lint in de huidige kleuren. Ook was het kruis vroeger van een andere vorm, te weten een Maltezerkruis met een medaillon in het centrum.

De onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’ is ingesteld door Paus Leo XIII op 17 juli 1888 als herinneringsmedaille ter gelegenheid van zijn gouden priesterjubileum. Sinds 1898 wordt deze onderscheiding permanent verleend. De huidige medaille heeft een ander ontwerp gekregen met op de voorkant de apostelen Petrus en Paulus en het wapen van de regerende paus met de tiara en de sleutels van Sint – Petrus.

Danklied
In ‘de kleine JOANNES’ werd een drietal Huub Oosterhuisliederen gezongen qua melodie, maar met een op het lijf van Harry geschreven nieuwe tekst. Het glas werd geheven en er werd getoast op alles wat hij heeft gedaan voor deze parochie H. Joannes de Doper in Katwijk. Op de website www.joannesdedoper.nl kunt u de liedteksten nalezen zo ook in de ‘Foto galerie’ de foto’s van deze feestelijke bijeenkomst bekijken. Wilt u de gehele viering van zondag 9 september terug beluisteren of de toespraak van Marten van der Meer en Harry’s dankwoord aan het einde van deze viering? Dat is ook mogelijk via genoemde website.

BRON: http://www.allesoverkatwijk.nl
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “"Bene Merenti" en "Pro Ecclesia et Pontifice"”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten