Pauselijke onderscheiding voor Margriet te Morsche

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Pauselijke onderscheiding voor Margriet te Morsche

Berichtdoor Henk-Willem » 19 Jan 2019, 23:50

Tot haar grote verrassing ontving Margriet te Morsche (62) uit Ruurlo zaterdagavond tijdens de Eucharistieviering in Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming in Borculo de pauselijke onderscheiding de Pro Ecclesia et Pontifice uit handen van pastoor Harry Scheve van de regionale parochie HH Twaalf Apostelen.

Al vele decennia lang zet Margriet te Morsche zich in voor de parochie middels diverse activiteiten. In de eerste jaren binnen de Borculose parochie. Maar sinds vele jaren was ze ook regionaal actief. Haar drijfveer was en is met name de diaconale kant van het pastoraat zoals coördinator van de Missie, Ontwikkeling en Vrede (MOV) groep en initiatiefneemster van enkele stichtingen van bijvoorbeeld die van projecten in derde wereld landen. En sinds vijf organiseert de Ruurlose de regionale parochiële De Passie op Goede Vrijdag. "Hierop had ik absoluut niet gerekend. Ik was gewoon naar de viering gegaan omdat ik deel van het koor Stemming uitmaak die medewerking aan de Eucharistieviering verleende. Dit is een zeer waardevolle onderscheiding", zo vertelt Margriet de ochtend na de onderscheiding. In de jaren tachtig van de vorige eeuw begon Margriet te Morsche als vrijwilligster in de Borculose Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming parochie. Haar drijfveer was met name de diaconale kant van het pastoraat zoals coördinator van de MOV groep en initiatiefneemster van enkele stichtingen ten bate van projecten in derde wereld landen. Van daaruit organiseerde en coördineerde zij de Vastenacties met onder andere vastenmaaltijden met als doel informatie, bezinning en inspiratie.

Maar jaarlijks schrijft Margriet te Morsche ook een gedichtenbundel als bezinning voor de Vastentijd en is ze berokken bij het opzetten en begeleiden van een diaconale bezoekersgroep. "Ze heeft dan ook heel veel werk in onze geloofsgemeenschap uitgevoerd en doet dit met grote verantwoordelijkheid en vanuit haar hart. Omdat zij na veertig jaar is gestopt als coördinatrice van het MOV werk komt haar een kerkelijke onderscheiding meer dan toe", aldus pastoor Harry Scheve tijdens de uitreiking van de pauselijke onderscheiding. Sinds 1975 was Margriet te Morsche lid van het MOV groep en zette ze zich in voor de minderbedeelden in de wereld. Daarbij is en was geen moeite haar te veel. Ze verdiept zich in de problematiek van een land, legt contacten, organiseert informatiebijeenkomsten, evenementen, wandeltochten, maaltijden en vieringen waarbij de opbrengst volledig bestemd is voor een vooraf bepaald goed doel. Harry Scheve: "Ik durf te stellen dat als we Margriet te Morsche met haar bevlogenheid niet zouden hebben gehad, het MOV in onze geloofsgemeenschap niet meer zou hebben bestaan. Sinds de fusie van de geloofsgemeenschappen tot de parochie HH Twaalf Apostelen hebben de MOV werkgroepen de krachten gebundeld. Wederom is het dankzij de inzet van Margriet dat deze werkgroep een sterke eenheid is geworden."

Uitvaartbegeleidster
Daarnaast had Margriet te Morsche binnen de parochie HH Twaalf Apostelen een coördinerende functie van 'Het Brede Dak' die maaltijden voor ouderen en alleenstaanden verzorgde en nam ze het initiatief en was ze coördinator van 'Om het Woord' vieringen (Woord- en Communievieringen) en een Avondwakegroep. Inmiddels had ze zich ook verder ontwikkeld door met goed resultaat de Pastorale School en de DKV opleiding van het bisdom af te sluiten. Daarnaast had Margriet een opleiding afgesloten ten behoeve van uitvaartbegeleiding. Vele uitvaarten heeft zij verzorgd en verzorgt zij nog steeds en nabestaanden bijgestaan. Jarenlang had ze zitting in pastoraat groepen en het toenmalige parochiebestuur. Gevolg daarvan was dat Margriet jarenlang een officiële aanstelling had als parochiemedewerkster van de parochie Emmanuel/H. Johannes de Doper in Zutphen.

Bezinningsboekje
Margriet te Morsche had zaterdagavond totaal niet in de gaten dat ze een pauselijke onderscheiding zou ontvangen. Ze was naar Borculo voor de Eucharistieviering gekomen omdat het koor Stemming waarvan ze deel uitmaakt medewerking aan de viering verleende. Sinds de oprichting van het koor in 1978 is de Ruurlose hierbij betrokken. Zij zingt, met onderbreking van enkele jaren, mee in het koor en maakt ook al die jaren deel uit van de tekstgroep van het koor waarbij zij degene is die het voortouw neemt, zich vooraf thuis in het evangelie verdiept, passende teksten hierbij verzamelt en zorgt dat er een mooie viering in elkaar gezet wordt. En in de Veertigdagentijd maakt ze al jaren een bezinningsboekje met voor elke dag een passende tekst of gedicht. Deze boekjes worden verkocht en de opbrengst is bestemd voor het goede doel van de Vastenactie.

Bevlogenheid
Hoewel Margriet te Morsche bij heel veel werk in en om de kerk betrokken is blijft zij als persoon erg bescheiden. Ze neemt zaken op zich omdat ze zich verantwoordelijk voelt uit bevlogenheid of omdat niemand anders het wil doen, maar zal zichzelf nooit op de voorgrond zetten. Haar werk staat in dienst van de ander. Zij zal die ander ook nooit uit het oog verliezen. Margriet nodigt mensen uit om naar vieringen of bijeenkomsten te komen, informeert met oprechte belangstelling hoe het met iemand is en slaat een arm om iemand heen als dat nodig is. "Dat maakt het des te mooier om onze waardering voor haar werk te tonen en haar deze kerkelijke onderscheiding toe te kennen", aldus medewerker Magda van Ommen van het parochie secretariaat van HH Twaalf Apostelen.

BRON: https://www.achterhoeknieuwsborculoruur ... e-morsche-
20 mrt 2018

05.jpg

Uit handen van pastoor Harry Scheve ontving Margriet te Morsche de pauselijke onderscheiding de Pro Ecclesia et Pontifice.
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “"Bene Merenti" en "Pro Ecclesia et Pontifice"”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast