Hoogste onderscheiding voor hond die met baas sneuvelde

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Hoogste onderscheiding voor hond die met baas sneuvelde

Berichtdoor Henk-Willem » 20 Jul 2014, 21:24

Een legerhond die samen met zijn baasje in Afghanistan om het leven kwam, krijgt postuum een Dickin medaille, de hoogste Britse onderscheiding voor een dier. Labrador Sasha was dan ook heel bijzonder.

De vier jaar oude labrador, die was opgeleid om explosieven op te sporen, redde het leven van vele burgers en soldaten. Sasha liep telkens voorop in de patrouille om de veiligste route te zoeken.

'Het doorzettingsvermogen van Sasha kende in uiterst moeilijke omstandigheden werkelijk geen grenzen', aldus de PSDA, de organisatie die de medaille uitreikt. 'Haar attitude gaf de soldaten een morele boost. Zij geloofden rotsvast in de skills van Sasha om explosieven te vinden en verbonden hun lot aan dat van haar.'

Beste duo
'De labrador vond ontelbare granaten, bermbommen, mijnen en wapens waardoor ze zo oneindig veel betekende voor burgers en soldaten.' In 2008 werd ze toevertrouwd aan de 24-jarige Kenneth Rowe. Het duo stond geboekstaafd als de beste in zijn soort in de regio Kandahar. Helaas kwam Sasha samen met haar baasje in een hinderlaag van de taliban terecht. Ze stierven zij aan zij op 24 juli 2008.

De labrador is het 65ste dier dat de hoogste Britse onderscheiding te beurt valt sinds de lancering in 1943. Andere 'winnaars' waren onder meer 32 postduiven tijdens WOII, drie paarden en een kat.

BRON: ad.nl
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Onderscheidingen aan dieren”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast