Oorlogsheld Dick Kragt overleden (Bronzen leeuw)

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2508
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Oorlogsheld Dick Kragt overleden (Bronzen leeuw)

Berichtdoor Roel » 15 Jul 2008, 12:45

Gepubliceerd op: 10 juli 2008

DEN HAAG (ANP) - De oorlogsheld Dick Kragt is dinsdag in Noorwegen overleden. Hij werd negentig jaar oud, aldus een kennis uit de oorlogstijd, de publiciste Loek Caspers woensdag. Dick Kragt had de Britse nationaliteit, maar hij had een Nederlandse moeder.

Hij sloot zich in de oorlog aan bij de MI9, de Britse Militaire Inlichtingendienst Sectie 9 van het Britse War Office die hulp gaf aan het plaatselijk verzet in de bezette gebieden. Hij zette zich in Nederland in om gestrande geallieerde militairen te helpen, onder meer met adressen om te verblijven op de gevaarlijke weg terug naar huis. Hij hielp enkele vluchtroutes op te zetten. Daaronder was na de Slag om Arnhem een route via de Biesbosch.

Kragt werd in juli 1943 op Nederlandse bodem gedropt, waarbij hijzelf volgens Capers in een boom belandde en zijn bagage in de tuin van een NSB'er. Hij werd echter nooit gepakt. ,,Hij hield altijd het hoofd koel. Hij heeft het geweldig gedaan. Hij was de hele dag in de weer en gaf ook nog spionageberichten door'', aldus Caspers.

Als geheim agent hanteerde hij de schuilnamen Frans Hals en Captain Kay. Kragt werd beloond met verschillende onderscheidingen, waaronder de Bronzen Leeuw.


Overgenomen van: Het Parool
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Terug naar “In memoriam”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten