Werkendam treurt om overleden verzetsheld (93)

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Werkendam treurt om overleden verzetsheld (93)

Berichtdoor Henk-Willem » 15 Apr 2015, 19:58

Werkendam treurt om de op 93-jarige leeftijd overleden verzetsheld Pieter van den Hoek. Hij was sinds 1948 Ridder in de Militaire Willems-Orde, de onderscheiding voor moed, beleid en trouw.

Bestuurslid Kees Vreeken van de historische vereniging Werkendam beschrijft Van den Hoeks geestelijke nalatenschap: ,,Hij kwam in een duistere tijd in opstand tegen onrecht. We leven nu in vrijheid dankzij mensen als Pieter van den Hoek.'' Vreeken benadrukt dat Van den Hoek de hoge onderscheiding als burger heeft gekregen.

De in 1921 in Leerdam geboren Van den Hoek groeit op in Werkendam. Hij wordt in 1942 opgepakt door de Duitsers en naar een werkkamp gestuurd. Tijdens zijn verlof in november 1943 duikt hij onder op een ark in de Biesbosch waar al drie andere onderduikers leven. Pieter sluit zich aan bij de verzetsgroep De Partizanen van de Biesbosch en wordt daar liniecrosser; een koerier die de oversteek waagt van bevrijd Brabant naar het bezette Holland om informatie door te geven, goederen te smokkelen, medicijnen over te brengen en mensen te helpen.

Gevaar
Hij volbrengt de tocht met gevaar voor eigen leven 37 keer totdat hij opnieuw wordt opgepakt. De Duitsers sturen hem naar Kamp Amersfoort, waar hij met 42 andere gevangenen te voet aankomt. Van den Hoek weet te ontsnappen, loopt terug naar Drimmelen en meldt zich weer aan als liniecrosser.

Na de Tweede Wereldoorlog bouwt hij een schildersbedrijf op en een doe-het-zelfwinkel. Hij trouwt en het paar krijgt tien kinderen, van wie er één is overleden. De kinderen, klein- en achterkleinkinderen komen graag op bezoek in de (groot)ouderlijke woning, waar de oorkonde van de Willems-Orde aan de wand pronkt.

Zijn kinderen herinneren hem als een lieve en zorgzame vader met een rotsvast vertrouwen in Jezus.

Op zijn initiatief komt er in 1989 een monument in Werkendam ter herinnering aan de liniecrossers. In 2012 wordt er een fietspad naar hem vernoemd, precies in het gebied waar hij actief was. Dat deze eer hem bij leven al te beurt valt, doet hij nuchter af met: ,,Dan heb ik er zelf ook nog wat aan.''

Achteraf
Over zijn leven als verzetsstrijder zei Pieter van den Hoek in december in deze krant: ,,Ik had nooit het idee dat het allemaal nu zo bijzonder was, maar anderen vertellen je dat achteraf.''

De historische vereniging Werkendam treurt om de dood van een actief lid. Hij was betrokken bij de aanstaande herdenking van 70 jaar bevrijding. Zaterdag zijn de opnamen begonnen van een film over de liniecrossers, waarin Van den Hoeks leven een rol speelt. De première is op 2 mei. Vreeken: ,,Hij leefde ernaar toe om daarbij te zijn. Helaas kan dat niet. Ik ben er stil van.''

Cornelis Pieter van den Hoek wordt donderdag in besloten kring begraven.

BRON: http://www.ad.nl/ad/nl/32605/Dordrecht/ ... d-93.dhtml

media_l_2780114.jpg
media_l_2780114.jpg (8.39 KiB) 3753 keer bekeken

media_xll_2780092.jpg
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “In memoriam”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast