Dhr. Rijken BK overleden

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2508
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Dhr. Rijken BK overleden

Berichtdoor Roel » 12 Apr 2015, 21:07

Het Bestuur van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen, maakt met leedwezen bekend, dat op donderdag 9 april 2015 is overleden.


DE HEER WILHELMUS RIJKEN

sinds 28 januari 2013 Weduwnaar van TEUNTJE Rijken-Veenendaal

Drager van het Bronzen Kruis

het Ereteken voor Orde en Vrede met de gespen 1947, 1948 en 1949

en het Draaginsigne Veteranen


* Oud-Beijerland, 23 oktober 1926 † Zuid-Beijerland, 9 april 2015


De heer Wilhelmus Rijken is voor ons land in de strijd tegenover de vijand, van zeer grote betekenis geweest en genoot binnen de Vereniging en bij de Koninklijke Landmacht, zeer veel respect en waardering.


Wij verliezen in hem niet alleen een verenigingsvriend, maar ook een dapper man die zijn Vaderland door moedig optreden en met gevaar voor eigen leven heeft gediend.


De heer Wilhelmus Rijken is door Hare Majesteit Koningin Juliana, bij Koninklijk Besluit onderscheiden met het Bronzen Kruis.


Het Bronzen Kruis (BK) ingesteld bij Koninklijk Besluit van 11 juni 1940 kan worden toegekend aan militairen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die zich door moedig of beleidvol optreden tegenover de vijand hebben onderscheiden. Sinds 1940 is het Bronzen Kruis 3457 keer uitgereikt.


Het Bronzen Kruis is na de Militaire Willems-Orde een van de belangrijkste Nederlandse

Koninklijke Militaire Dapperheidonderscheidingen. Evenals bij de Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse Ridderorde en dapperheidsonderscheiding, wordt ook deze onderscheiding bij Koninklijk Besluit verleend.


Het Bronzen Kruis werd hem bij Koninklijk Besluit van 23 februari 1950 No. 43 toegekend en luidde als volgt:


Wij Juliana, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, enz., enz., enz.,


Op de voordracht van Onze Minister van Oorlog van 15 Februari 1950, Geheim Litt. X 33 ;


HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:


Toe te kennen het Bronzen Kruis aan de dienstplichtig Soldaat:


W. Rijken,

van het wapen der infanterie,


wegens:

“Heeft zich door moedig optreden tegenover den vijand onderscheiden door op 25 mei 1949 tijdens een patrouille-actie tegen terroristische benden in het TJIBAROESASE (West-Java). ingedeeld als brenhelper bij een patrouille van elf man, die in een hinderlaag was gelopen en tot tweemaal toe werd omsingeld door een ongeveer 200 man sterke groep van de Siliwangi-divisie, welke o.a. beschikte over één zware en zes lichte mitrailleurs, met zijn geweer dekkingsvuur te blijven afgeven toen de brencom-mandant en de brenschutter door verwondingen waren uitgeschakeld en de bren was stukgeschoten, zodat de gewonden konden worden verbonden, daarbij zich onder zwaar vijandelijk vuur meermalen naar de plaats van de gewonden te begeven teneinde hun munitie op te halen om zelf het vuur daarmede te kunnen voortzetten.

Vervolgens door, tezamen met een gewonde soldaat, toen de toestand nog hachelijker werd, vrijwillig versterking te gaan halen en deze gevaarlijke opdracht, nog steeds onder vijandelijk vuur, over open terrein in korte tijd met goed gevolg uit te voeren en met versterking als gids weer naar de plaats van zijn patrouille terug te keren.

Door dit optreden er veel toe bij te dragen dat de algehele vernietiging van de patrouille kon worden voorkomen.”


Onze Minister enz.

Sankt Anton, 23 Februari 1950.

(get) JULIANA.

DE MINISTER VAN OORLOG,

(get) SCHOKKING


Zijn initiatief, moed, volharding, bekwaamheid en plichtsbetrachting zijn een voorbeeld voor onze sa-menleving. Op deze wijze zullen wij hem blijvend met respect en waardering gedenken.


w.g.


Wim F.J. Elgers

Secretaris/penningmeester
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Terug naar “In memoriam”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast