Engelandvaarder Maarten Cieremans BL KV overleden

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 875
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Engelandvaarder Maarten Cieremans BL KV overleden

Berichtdoor Alex » 08 Okt 2014, 09:41

Vanuit het Gelderse Velp was Maarten Cieremans in juli 1943 op twintigjarige leeftijd vertrokken richting Italië met twee kameraden. Te voet. Na veel omzwervingen, het noodlot tartend en zijn opleiding tot SOE-agent (geheim agent ‘Ben’) in Engeland werd hij op 22 september 1944 per parachute in Nederland gedropt om vanaf dat moment voor de Nederlandse regering in ballingschap te spioneren en actief leiding te geven aan verzetsdaden tegen de Duitse bezetter.
Na de oorlog hield hij zich nog wel zijdelings bezig met inlichtingenwerk achter het IJzeren Gordijn en in het China van Mao. Hij werkte van 1982 tot 1994 aan zijn autobiografisch boek: ‘De ene voet voor de andere, Het verhaal van een Engelandvaarder die geheim agent werd’. In de jaren die hij werkte aan zijn autobiografisch boek heeft hij de vluchtroute samen met zijn vrouw Minka nog eens helemaal overgedaan, om de herinneringen en feiten te checken. Cieremans verhaal is een spannend relaas van feiten vermengd met herinneringen.
Maarten was drager van de Bronzen Leeuw, Kruis van Verdienste, Het Oorlogsherinneringskruis met gesp ”Krijg ter land 1940-1945” en King’s Medal for Courage in the Cause of Freedom.
Met volle teugen genoot hij van zijn avontuurlijke en rijke leven. Zijn grote familie die inmiddels uit vier generaties bestaat, stond voor Maarten altijd voorop. Maarten is overgebracht naar uitvaartcentrum Monuta Van der Luit, Willem de Zwijgerlaan 179 te Leiden, alwaar geen bezoek. De plechtigheid voorafgaand aan de crematie vindt plaats op zaterdag 11 oktober om 12.00 uur in de aula van crematorium Eikelenburg, Eikelenburglaan 7 te Rijswijk.

Bron: http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=3047668
http://nl.wikipedia.org/wiki/Maarten_Cieremans
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2508
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Re: Engelandvaarder Maarten Cieremans BL KV overleden

Berichtdoor Roel » 09 Okt 2014, 11:41

Het Bestuur van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen, maakt met leedwezen bekend, dat op zaterdag 4 oktober 2014 is overleden.

DE HEER MAARTEN CIEREMANS
Engelandvaarder
Drager van de Bronzen Leeuw
Het Kruis van Verdienste
en drager van vele andere onderscheidingen

* Bloemendaal 10 juli 1922 † Wassenaar 4 oktober 2014

De heer Maarten Cieremans is voor ons land in de strijd tegenover de vijand, van zeer grote betekenis geweest en genoot binnen de Vereniging, bij het Genootschap van Engelandvaarders en bij de Koninklijke Landmacht, zeer veel respect en waardering.

Wij verliezen in hem niet alleen een verenigingsvriend, maar ook een dapper man die zijn Vader-land door bijzonder moedig optreden en met gevaar voor eigen leven heeft gediend.

De heer Maarten Cieremans is door Hare Majesteit Koningin Wilhelmina, bij Koninklijk Besluit onderscheiden met de Bronzen Leeuw en het Kruis van Verdienste.

De Bronzen Leeuw (BL) ingesteld bij Koninklijk Besluit van 30 maart 1944. De Bronzen Leeuw kan worden toegekend aan militairen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die zich in de strijd tegenover de vijand door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden hebben onderscheiden. Sinds 1944 is de Bronzen Leeuw 1208 keer uitgereikt, waarvan 203 postuum.

Het Kruis van Verdienste (KV) ingesteld bij Koninklijk Besluit van 20 februari 1941, kan wor-den toegekend aan Nederlandse onderdanen of vreemdelingen, die zich in verband met vijande-lijke actie hebben onderscheiden en daarmede het belang van het Koninkrijk hebben gediend. Sinds 1941 is het Kruis van Verdienste 2064 keer uitgereikt, waarvan 99 postuum.

De Bronzen Leeuw en het Kruis van Verdienste zijn na de Militaire Willems-Orde een van de belangrijkste Nederlandse Koninklijke Militaire Dapperheidonderscheidingen. Evenals bij de Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse Ridderorde en dapperheidsonderscheiding, wordt ook deze onderscheidingen bij Koninklijk Besluit verleend.

De Bronzen Leeuw werd hem bij Koninklijk Besluit van 29 maart 1946 No. 50 toegekend en luidde als volgt:

Wij Wilhelmina, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, enz., enz., enz.,

Op de voordracht van Onzen Minister van Oorlog d.d. 19 maart 1946. Geheim Littt. V. 48.
HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:

Toe te kennen de Bronzen Leeuw aan:
de, als zodanig tijdelijk benoemde, Reserve-eerste-luitenant voor algemeenen dienst

M. Cieremans
wegens:
“Bij de uitvoering van zeer belangrijke opdrachten in bezet Nederlandsch gebied, zich onder-scheiden door bijzonder moedig en voortvarend optreden.
Daarbij herhaaldelijk blijk gegeven van groot doorzettingsvermogen en initiatief en alle gevaren ten spijt, zich steeds met groote zelfopoffering gewijd aan het dienen van de Nederlandse zaak”

Onze Minister van Oorlog is belast met de uitvoering van dit Besluit.

Het Loo, den 29 Maart 1946
(get.) Wilhelmina

Het Kruis van Verdienste werd hem bij Koninklijk Besluit van 5 oktober 1944 No. 31 toegekend en luidde als volgt:

Wij Wilhelmina, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, enz., enz., enz.,

Op de voordracht van Onzen Minister van Oorlog van 2 October 1944, Afdeeling I A,Nr.2060 P;

HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:

Toe te kennen het Kruis van Verdienste aan:
den dienstplichtig sergeant M. Cieremans

Wegens “het beleidvol voorbereiden en uitvoeren van een plan tot ontsnapping uit bezet Neder-land, waarna, na vele moeilijkheden te hebben ondervonden, Engeland werd bereikt”

Onze Minister van Oorlog is belast met de uitvoering van dit besluit.

LONDON, 5 October 1944
(w.g.) Wilhelmina

Zijn initiatief, moed, volharding, bekwaamheid en plichtsbetrachting zijn een voorbeeld voor onze samenleving. Op deze wijze zullen wij hem blijvend met respect en waardering gedenken.
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA


Terug naar “In memoriam”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast