Rotterdamse verzetsheldin (100) overleden

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 848
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Rotterdamse verzetsheldin (100) overleden

Berichtdoor Alex » 23 Aug 2014, 16:35

23-08-2014
De Rotterdamse verzetsstrijdster Atie Visser is overleden. Ze overleed woensdag, een maand na haar 100e verjaardag. Gerarda (zoals ze voluit heet) Visser was in de Tweede Wereldoorlog koerierster voor het verzet. Onder de valse naam Karin zat ze bij de knokploeg van Marinus Post. Ze overviel onder meer distributiekantoren om ondergedoken Joodse en andere Nederlanders te redden. Daarvoor kreeg ze in 1982 het Verzetsherdenkingskruis en de Veteranenspeld.
Naast haar ondergrondse werk zat de geboren Rotterdamse ook bij de Politieke Opsporingsdienst (POD), die 'foute' Nederlanders opspoorde. Na de oorlog liquideerde ze Felix Guljé, de eigenaar van een bedrijf dat voor de nazi's zou hebben gewerkt. Zijn bedrijf zou een brug hebben gerepareerd die door het verzet was vernield en voor de Duitsers van strategisch belang was. Met twee anderen van het verzet ging Visser in juni 1946 naar het huis van Guljé. Ze belde aan en schoot hem dood in de deuropening. Later bleek dat Guljé de Duitsers niet had geholpen, maar dat hij juist Joden de helpende hand had geboden. De hoogbejaarde Visser bekende de moord pas in 2011 in een brief aan de burgemeester van Leiden. Daarna was ze ongewild wereldnieuws, want eigenlijk wilde ze niet dat de brief openbaar zou worden. Omdat de zaak al was verjaard, kon ze niet meer worden vervolgd.
In haar overlijdensadvertentie staat niet alleen dat Visser verzetsheldin was, maar ook dat ze tot haar dood trouw supporter van Feyenoord is gebleven.

Bron: http://www.rijnmond.nl/nieuws/23-08-201 ... rleden-100
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Terug naar “In memoriam”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten