Oorlogsheld Hoeben RMWO overleden

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2502
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Oorlogsheld Hoeben RMWO overleden

Berichtdoor Roel » 11 Jul 2014, 07:11

In Stramproy is de oud-marinier Albert Hoeven (94) overleden. Hij was één van de weinige dragers van de Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding die Nederland kent.

Hoeben kreeg de onderscheiding in 1947 van koningin Wilhelmina voor zijn heldendaden tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië.

"Hij trad buitengewoon doortastend op toen hij als korporaal in 1945 diende bij de Mariniersbrigade op Oost-Java'', schrijft de RVD. "Terwijl zijn manschappen onder mitrailleurvuur lagen, overmeesterde Albert Hoeben met gevaar voor eigen leven de tegenstander.''

Weinig dragers
Er zijn nu nog vier Ridders Militaire Willems-Orde in leven. De bekendste en enige nog actief dienende militair is Marco Kroon (1970). De anderen zijn de Engelsman Ken Mayhew (1917), de Amerikaan Edward Fulmer (1919) en Cornelis van den Hoek (1919).

Vorige maand meldde de Volkskrant dat de Militaire Willems-Orde dit najaar zal worden uitgereikt aan Afghanistanveteraan Gijs Tuinman. Defensie liet toen weten geen uitspraken te doen over eventuele lopende procedures met betrekking tot toekenning van onderscheidingen.


Ik heb Dhr. Hoeben meerdere keren mogen ontmoeten, Bijzondere persoonlijkheid. Rust in vrede!
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Gebruikersavatar
Alex
Berichten: 843
Lid geworden op: 09 Nov 2007, 17:37
Locatie: Noorwegen

Re: Oorlogsheld Hoeben RMWO overleden

Berichtdoor Alex » 11 Jul 2014, 09:06

Ridder Militaire Willems-Orde Hoeben overleden

Ridder Militaire Willems-Orde Albert Hoeben (1920) is gisteren op 94-jarige leeftijd in Stramproy overleden. De oud-marinier ontving de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding voor zijn heldendaden tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië. Hoeben trad buitengewoon doortastend op toen hij als korporaal van de mariniers in 1945 diende bij de Mariniersbrigade op Oost-Java. Voor zijn heldendaden benoemde Koningin Wilhelmina hem in 1947 tot Ridder Militaire Willems-Orde vierde klasse. Hiermee was hij de tweede Ridder Militaire Willems-Orde bij het Korps Mariniers.
Albert Hoeben trad op 28 maart 1945 als oorlogsvrijwilliger in dienst bij het Korps Mariniers. Hij werd opgeleid in de Verenigde Staten voor de nieuw te vormen Mariniersbrigade. Op 1 november 1945 werd hij bevorderd tot tijdelijk korporaal en op Oost-Java geplaatst als ploegcommandant van een automatische geweergroep. In augustus 1946 veroverde Hoeben met zijn geweergroep een door tegenstanders verdedigde stelling. Hierbij kreeg hij 3 handgranaten in zijn richting geworpen. Een van de handgranaten kwam op zijn rug terecht. De andere 2 naast hem in de greppel. Hoeben graaide naar de handgranaten en gooide deze terug. Onder dekking van het stof dat door de inslagen van de teruggeworpen handgranaten opwoei, sprong hij over een dijkje. Terwijl zijn manschappen onder mitrailleurvuur lagen, overmeesterde Albert Hoeben met gevaar voor eigen leven de tegenstander.
De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste onderscheiding van het Koninkrijk der Nederlanden. Zij werd ingesteld op 30 april 1815. Deze wet is op 30 april 1940 herzien. In bijzondere gevallen kunnen ook niet-militaire Nederlandse onderdanen, alsmede vreemdelingen, die zich door daden hebben onderscheiden in de Orde worden opgenomen. Sinds 10 mei 1940 is de MWO 209 maal inclusief 9 vaandels toegekend. Hiervan zijn er 59 postuum toegekend, 41 aan buitenlanders en 15 aan burgers, inclusief de Koopvaardij.

Bron: http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2 ... -overleden
In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister - Goethe

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2502
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Re: Oorlogsheld Hoeben RMWO overleden

Berichtdoor Roel » 14 Jul 2014, 07:53

Uit de Limburger
Bijlagen
hoeben.jpg
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2502
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Re: Oorlogsheld Hoeben RMWO overleden

Berichtdoor Roel » 14 Jul 2014, 07:54

Het Bestuur van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen, maakt met leedwezen bekend, dat op donderdag 10 juli 2014 om 19.30 uur op 94 jarige leeftijd is overledenDE HEER ALBERT (BÈR) HOEBEN
Echtgenoot van Thea Hoeben – van den Berk †
Korporaal der mariniers OVW b.d.
Ridder der 4e klasse der Militaire Willems-Orde
Het Ereteken voor Orde en Vrede met de Gespen 1946-1947
en het Draaginsigne Veteranen

* Stramproy 13 februari 1920 † Stramproy, donderdag 10 juli 2014

Korporaal der mariniers OVW b.d. Albert (Bèr) Hoeben is voor ons land in de strijd tegenover de vijand tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands Indië van zeer grote betekenis geweest en genoot bij de Koninklijke Vereniging van Ridders der Militaire Willems-Orde, de Koninklijke Marine en het Korps Mariniers in het bijzonder, zeer veel respect en waardering. Korporaal Hoeben was de eerste Ridder Militaire der Willems-Orde bij de Mariniersbrigade.

Wij verliezen in hem niet alleen een verenigingsvriend, maar ook een zeer dappere man die zijn Vaderland meerdere malen door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd tegenover de vijand en met gevaar voor eigen leven heeft gediend.

Op 28 maart 1945 treedt Hoeben in dienst als oorlogsvrijwilliger bij het Korps mariniers en wordt opgeleid in de Verenigde Staten voor de nieuw te vormen Mariniersbrigade. Op 1 november 1945 wordt hij bevorderd tot marinier der tweede klasse (OVW) en tijdelijk korporaal. Op Oost-Java is hij ploegcommandant van een automatische geweerploeg (AG-ploeg).

Op 29 augustus 1946 heeft Hoeben op Oost-Java als commandant van een AG-ploeg gestreden bij kampong Gondang. Met zijn automatische geweerploeg slaagt hij erin een door extremisten verdedigde stelling te veroveren. Zijn groep overmeesterde de extremisten en maakte munitie buit. Korporaal der mariniers Hoeben kreeg bij deze actie drie handgranaten zijn richting uit ge-worpen, één van deze handgranaten kwam op zijn rug terecht en de andere twee naast hem in de greppel, terwijl er werd teruggeschoten graaide Hoeben de handgranaten naar zich toe en gooide ze terug, waarbij er twee ontploften. Daarna gooide hij er nog een van zichzelf en gebruik ma-kend van het stof dat door de inslagen van de handgranaten opwoei, sprong hij over een dijkje, richtte zijn wapen en vernietigde een tegenstander, een tweede richtte zijn wapen op hem waarna hij deze met de kolf van het geweer op het hoofd sloeg. Op dat ogenblik begon een vijandelijke mitrailleur vanuit een bunker te schieten welke door de manschappen van Hoeben werd bescho-ten. Een toegeworpen handgranaat gooide korporaal Hoeben in de bunker waarna het pleit was beslecht.
Voor zijn uitstekende daden van moed, beleid en trouw werd hij door Hare Majesteit Koningin Wilhelmina bij Besluit van 28 mei 1947 No. 55 benoemd tot Ridder der 4e klasse der Militaire Willems-Orde wegens:

“Het zich onderscheiden door het in de strijd bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw:
Op 29 Augustus 1946 heeft hij nabij kampong Gondang (Oost-Java) als commandant van een automatische geweerploeg op voorbeeldige en stoutmoedige wijze een door extremisten verde-digde opstelling met beleid aangevallen en overmeesterd.
In het daarbij plaats gehad hebbende gevecht, waarbij hij herhaaldelijk in levensgevaar verkeerde, persoonlijk zo grote moed en beleid getoond, dat hij met zijn manschappen de opstelling kon binnendringen en de daarin aanwezige, met een 12,7 millimeter mitrailleur bewapende extremis-tenbende vernietigde en de wapens en munitie buitmaakte.”

Zijn moed, beleid, trouw, volharding, bekwaamheid en plichtsbetrachting zijn een voorbeeld voor onze samenleving. Op deze wijze zullen wij hem blijvend met respect en waardering gedenken.

De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste onderscheiding van het Koninkrijk der Ne-derlanden. Zij werd ingesteld bij de wet van 30 april 1815, no.5. Deze wet bestond uit 12 artike-len en was van kracht tot 30 april 1940. Op die datum werd zij met ‘behoud van haar deugelijk gebleken grondslagen’ herzien. Het eerste artikel luidt nu: “Er is een Orde, strekkende tot be-looning van militairen, in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die zich in den strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw hebben onderscheiden.
In bijzondere gevallen kunnen ook niet-militaire Nederlandse onderdanen, alsmede vreemdelin-gen, die zich door zoodanige daden hebben onderscheiden in de Orde worden opgenomen.” Sinds 10 mei 1940 is de MWO 209 maal inclusief 9 vaandels toegekend. Hiervan zijn er 59 pos-tuum toegekend, 41 aan buitenlanders en 15 aan burgers, inclusief de Koopvaardij.

Er zijn nu nog vier Ridders der Militaire Willems-Orde in leven. De Engelsman Kenneth G. Mayhew (1917), Edward S. Fulmer uit de Verenigde Staten (1919) en de Nederlanders Cornelis van den Hoek (1921) en de kapitein der infanterie Marco Kroon (1970), de enige actief dienende militair.Wim F.J. Elgers
Secretaris/penningmeester
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

wilparachute
Berichten: 20
Lid geworden op: 17 Feb 2009, 13:39
Locatie: Maartensdijk
Contact:

Re: Oorlogsheld Hoeben RMWO overleden

Berichtdoor wilparachute » 14 Jul 2014, 10:19

Roel schreef:Het Bestuur van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen, maakt met leedwezen bekend, dat op donderdag 10 juli 2014 om 19.30 uur op 94 jarige leeftijd is overledenDE HEER ALBERT (BÈR) HOEBEN
Echtgenoot van Thea Hoeben – van den Berk †
Korporaal der mariniers OVW b.d.
Ridder der 4e klasse der Militaire Willems-Orde
Het Ereteken voor Orde en Vrede met de Gespen 1946-1947
en het Draaginsigne Veteranen

* Stramproy 13 februari 1920 † Stramproy, donderdag 10 juli 2014

Korporaal der mariniers OVW b.d. Albert (Bèr) Hoeben is voor ons land in de strijd tegenover de vijand tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands Indië van zeer grote betekenis geweest en genoot bij de Koninklijke Vereniging van Ridders der Militaire Willems-Orde, de Koninklijke Marine en het Korps Mariniers in het bijzonder, zeer veel respect en waardering. Korporaal Hoeben was de eerste Ridder Militaire der Willems-Orde bij de Mariniersbrigade.

Wij verliezen in hem niet alleen een verenigingsvriend, maar ook een zeer dappere man die zijn Vaderland meerdere malen door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd tegenover de vijand en met gevaar voor eigen leven heeft gediend.

Op 28 maart 1945 treedt Hoeben in dienst als oorlogsvrijwilliger bij het Korps mariniers en wordt opgeleid in de Verenigde Staten voor de nieuw te vormen Mariniersbrigade. Op 1 november 1945 wordt hij bevorderd tot marinier der tweede klasse (OVW) en tijdelijk korporaal. Op Oost-Java is hij ploegcommandant van een automatische geweerploeg (AG-ploeg).

Op 29 augustus 1946 heeft Hoeben op Oost-Java als commandant van een AG-ploeg gestreden bij kampong Gondang. Met zijn automatische geweerploeg slaagt hij erin een door extremisten verdedigde stelling te veroveren. Zijn groep overmeesterde de extremisten en maakte munitie buit. Korporaal der mariniers Hoeben kreeg bij deze actie drie handgranaten zijn richting uit ge-worpen, één van deze handgranaten kwam op zijn rug terecht en de andere twee naast hem in de greppel, terwijl er werd teruggeschoten graaide Hoeben de handgranaten naar zich toe en gooide ze terug, waarbij er twee ontploften. Daarna gooide hij er nog een van zichzelf en gebruik ma-kend van het stof dat door de inslagen van de handgranaten opwoei, sprong hij over een dijkje, richtte zijn wapen en vernietigde een tegenstander, een tweede richtte zijn wapen op hem waarna hij deze met de kolf van het geweer op het hoofd sloeg. Op dat ogenblik begon een vijandelijke mitrailleur vanuit een bunker te schieten welke door de manschappen van Hoeben werd bescho-ten. Een toegeworpen handgranaat gooide korporaal Hoeben in de bunker waarna het pleit was beslecht.
Voor zijn uitstekende daden van moed, beleid en trouw werd hij door Hare Majesteit Koningin Wilhelmina bij Besluit van 28 mei 1947 No. 55 benoemd tot Ridder der 4e klasse der Militaire Willems-Orde wegens:

“Het zich onderscheiden door het in de strijd bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw:
Op 29 Augustus 1946 heeft hij nabij kampong Gondang (Oost-Java) als commandant van een automatische geweerploeg op voorbeeldige en stoutmoedige wijze een door extremisten verde-digde opstelling met beleid aangevallen en overmeesterd.
In het daarbij plaats gehad hebbende gevecht, waarbij hij herhaaldelijk in levensgevaar verkeerde, persoonlijk zo grote moed en beleid getoond, dat hij met zijn manschappen de opstelling kon binnendringen en de daarin aanwezige, met een 12,7 millimeter mitrailleur bewapende extremis-tenbende vernietigde en de wapens en munitie buitmaakte.”

Zijn moed, beleid, trouw, volharding, bekwaamheid en plichtsbetrachting zijn een voorbeeld voor onze samenleving. Op deze wijze zullen wij hem blijvend met respect en waardering gedenken.

De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste onderscheiding van het Koninkrijk der Ne-derlanden. Zij werd ingesteld bij de wet van 30 april 1815, no.5. Deze wet bestond uit 12 artike-len en was van kracht tot 30 april 1940. Op die datum werd zij met ‘behoud van haar deugelijk gebleken grondslagen’ herzien. Het eerste artikel luidt nu: “Er is een Orde, strekkende tot be-looning van militairen, in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die zich in den strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw hebben onderscheiden.
In bijzondere gevallen kunnen ook niet-militaire Nederlandse onderdanen, alsmede vreemdelin-gen, die zich door zoodanige daden hebben onderscheiden in de Orde worden opgenomen.” Sinds 10 mei 1940 is de MWO 209 maal inclusief 9 vaandels toegekend. Hiervan zijn er 59 pos-tuum toegekend, 41 aan buitenlanders en 15 aan burgers, inclusief de Koopvaardij.

Er zijn nu nog vier Ridders der Militaire Willems-Orde in leven. De Engelsman Kenneth G. Mayhew (1917), Edward S. Fulmer uit de Verenigde Staten (1919) en de Nederlanders Cornelis van den Hoek (1921) en de kapitein der infanterie Marco Kroon (1970), de enige actief dienende militair.Wim F.J. Elgers
Secretaris/penningmeester
Bijlagen
KM-345jr__DSC_3746-1.jpg
Diep respect voor deze vriendelijke man,hij was samen met G.N Hakkenberg de laatste mariniers met de MWO..R.I.P.

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2502
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Re: Oorlogsheld Hoeben RMWO overleden

Berichtdoor Roel » 17 Jul 2014, 10:46

Bidprentje
Bijlagen
albert2.jpg
albert1.jpg
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA


Terug naar “In memoriam”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast