Overleden; Dhr: Gustav Kiel VK

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2508
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Overleden; Dhr: Gustav Kiel VK

Berichtdoor Roel » 03 Nov 2013, 20:46

Het Bestuur van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen, maakt met leedwezen bekend, dat op maandag 28 oktober 2013 is overleden.

DE HEER GUSTAV KARL PHILIPP KIEL
-GUUS-
Sergeant vlieger b.d. van de Koninklijke Luchtmacht
Drager van het Vliegerkruis
The Purple Heart
en het Draaginsigne Veteranen

* Etzenhausen-Dachau (Dld.) 26 augustus 1913 † Beekbergen 28 oktober 2013

De heer Gustaf Karl Philipp Kiel is voor ons land in de strijd tegenover de vijand in de meidagen van 1940 als één van de meivliegers van de Koninklijke Luchtmacht van zeer grote betekenis geweest en genoot binnen de Vereniging en bij de Koninklijke Luchtmacht zeer veel achting en waardering.

Wij verliezen in hem niet alleen een verenigingsvriend, maar ook een dapper man die zijn Va-derland door bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand en met gevaar voor eigen leven heeft gediend.

De heer Gustaf Karl Philipp Kiel is voor zijn bijzonder moedige en beleidvolle daden, door Hare Majesteit Koningin Juliana bij Koninklijk Besluit onderscheiden met het Vliegerkruis.

Het Vliegerkruis (VK) ingesteld bij Koninklijk Besluit van 28 augustus 1941 kan worden toegekend aan militairen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden, die zich door daden van initiatief, moed en volharding tegenover de vijand dan wel in verband met vijandelijke actie, hebben onderscheiden en deze daden hebben bedreven gedurende een of meer vluchten in een luchtvaartuig. Toekenning kan ook geschieden aan:
niet-militairen, Nederlander of Nederlands onderdaan zijnde;
vreemdelingen, indien hun optreden heeft gestrekt ten behoeve van de Nederlandse Staat.
Sinds 1941 is het Vliegerkruis 735 keer uitgereikt.

Het Vliegerkruis is na de Militaire Willems-Orde een van de belangrijkste Nederlandse
Koninklijke Militaire Dapperheidonderscheidingen. Evenals bij de Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse Ridderorde en dapperheidsonderscheiding, wordt ook deze onderscheiding bij Koninklijk Besluit verleend.

Het Vliegerkruis werd hem bij Koninklijk Besluit van besluit van 4 januari 1949 No. 14 toege-kend en luidde als volgt:

Wij Juliana, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau, enz., enz., enz.,

Op de voordracht van Onze Minister van Oorlog van 28 december 1948, Geheim Litt. A. 240;

HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN

Toe te kennen het Vliegerkruis aan:
de Reserve-sergeant-vlieger,
Gustaaf KIEL,
Wegens:

“Heeft zich door daden van initiatief, moed en volharding gedurende een of meer vluchten in een luchtvaartuig, tegenover de vijand onderscheiden, door in de vroege morgen van 10 Mei 1940 als bestuurder van een D XXI vliegtuig van het vliegveld Ypenburg opstijgende een groot aantal vijandelijke vliegtuigen aan te vallen, waarbij hij de motor van een vijandelijk transportvliegtuig in brand schoot.
Voorts nadat hij een afdeling vijandelijke jagers had aangevallen tot zijn munitie was verschoten en hij mede wegens benzinegebrek op het vliegveld Noordwijkerhout moest landen, aldaar opnieuw op te stijgen en, hoewel zonder munitie, weer naar het vliegveld Ypenburg te vliegen, waarbij hij bij een aanval van vijf vijandelijke jagers boven Wassenaar werd neergeschoten en zwaar werd gewond.”

Onze Minister van Oorlog is belast met de uitvoering van dit besluit, waarvan afschrift zal wor-den gezonden aan onze Minister van Marine en van Overzeese Gebiedsdelen alsmede aan de Kanselier der Nederlandse Orden en hetwelk zal worden geplaatst in de Staatscourant.

Soestdijk, 14 Januari 1949
(get.) JULIANA

De Minister VAN Oorlog,

(get.) SCHOKKING.

Zijn initiatief, moed, volharding, bekwaamheid en plichtsbetrachting zijn een voorbeeld voor onze samenleving. Op deze wijze zullen wij hem blijvend met respect en waardering gedenken.

w.g.

Wim F.J. Elgers
Secretaris/penningmeester
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA

Gebruikersavatar
Roel
Moderator
Berichten: 2508
Lid geworden op: 12 Jun 2007, 07:42
Locatie: -Limburg-
Contact:

Re: Overleden; Dhr: Gustav Kiel VK

Berichtdoor Roel » 04 Nov 2013, 15:26

Reactie van Wim Elgers:

Door een misverstand in de communicatie heeft de familie op de rouwkaart The Purple Heart vermeld, dit moet ten rechte luiden het Draaginsigne Gewonden!
Heeft u informatie over items uit mijn collectie? Neem dan contact met mij op..
Lid van SRO en OMSA


Terug naar “In memoriam”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast