Ouders Edese postuum onderscheiden met Yad Vashem

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Ouders Edese postuum onderscheiden met Yad Vashem

Berichtdoor Henk-Willem » 20 Jan 2019, 00:15

De Yad Vashem onderscheiding, 'Rechtvaardigen onder de Volkeren', werd maandag door de Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On postuum uitgereikt aan Nicolaus Gerardus Viëtor en Liena Viëtor-Schuur in de gemeente Midden-Drenthe. Hun dochter, de nu 78 jaar oude Coby Wolters-Viëtor uit Ede, woonde de ceremonie in Beilen maandag bij, samen met haar kinderen en kleinkinderen. Ook het echtpaar Reefhuis, dat een onderduikadres in Lemele vormde, kreeg die middag de onderscheiding.

Tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog was er een kleine Joodse gemeenschap in Beilen. Nicolaus Gerardus (Niek) Viëtor was politieagent in Beilen en speelde een cruciale rol bij het redden van zeker twaalf Joden.

Niek Viëtor (1911) was getrouwd met Liena Schuur (1913). Vanwege zijn functie bij de politie, was Niek altijd als een van de eerste op de hoogte van geplande razzia's en andere gevaarlijke situaties voor Joden. Hij ging persoonlijk naar Joodse families om ze te waarschuwen, regelde onderduikadressen voor ze en bracht ze soms zelf naar hun onderduikadres met zijn motor. Niek zorgde ook voor Joden die al ondergedoken waren, hij ging bij ze langs, vroeg hoe het met ze ging en regelde voedselbonnen.

Nieks rechterhand in dit alles was zijn vrouw Liena, die op haar fiets ook langs ging bij verschillende adressen en ervoor zorgde dat de onderduikers kregen wat ze nodig hebben. Sommigen zaten zelfs tijdelijk ondergedoken in het huis van het echtpaar Viëtor, wachtend op hun volgende onderduikadres.

Het Yad Vashem Instituut is een Israëlische Rijksinstelling, die in 1953 werd opgericht door de Knesset (het Israëlisch Parlement). Het doel van het Instituut is de herdenking van de zes miljoen Joden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's en hun handlangers werden omgebracht en het eren van diegenen, die -zelf niet Joods zijn- zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt bij het redden van Joden.

BRON: https://edestad.nl/lokaal/ouders-edese- ... hem-392427
14-03-2018
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast