Yad Vashem voor Leo die de Joodse Dolly (6) hielp

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Yad Vashem voor Leo die de Joodse Dolly (6) hielp

Berichtdoor Henk-Willem » 13 Jul 2017, 15:33

De Beverwijkse politieagent Leo van der Hoorn heeft postuum een belangrijke onderscheiding gekregen, Yad Vashem. Een eervolle erkenning voor mensen die tijdens de oorlog met gevaar voor eigen leven Joden hebben geholpen. Hij heeft de Joodse Dolly in zijn gezin opgenomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dolly is net zes jaar oud als ze in de oorlog onderduikt en terecht komt bij het gezin Van der Hoorn. Ze speelt er in de buurt met vriendinnetje Hannie. “Ik weet dat nog goed”, vertelt Hannie van Egmond – de Wit. “We waren allebei even oud en speelden bij ons op de boerderij. Dat was altijd leuk.”

Het gaat een jaar goed, maar dan worden ze verraden. Leo en Dolly worden opgepakt en uiteindelijk wordt Dolly vermoord in Sobibor. “Ik ben nog langs geweest in Amsterdam, waar ze in het ghetto zat”, zegt Hannie. “Ik heb gezien hoe ze op transport werd gezet, met kinderen en baby’s. Verschrikkelijk. Dat vergeet ik nooit.”

Leo wordt vrijgelaten omdat hij eerder in de oorlog een paar Duitsers heeft gered op een kar, toen de paarden op hol waren geslagen. Het was een spontaan ingrijpen. Dat Dolly de oorlog niet heeft overleefd, heeft Leo van der Hoorn nooit kunnen verwerken. Zijn kleindochter Carolien wist weinig van de hele geschiedenis, omdat er niet over werd gepraat. Er is alleen een foto van de 6-jarige Dolly, en precies die foto zette haar aan om uit te zoeken hoe deze geschiedenis precies in elkaar heeft gezeten.

BRON: http://www.hartvannederland.nl/nieuws/2 ... y-6-hielp/
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast