Yad Vashem-onderscheiding: echtpaar Roos riskeerde hun leven voor wat goed was

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Yad Vashem-onderscheiding: echtpaar Roos riskeerde hun leven voor wat goed was

Berichtdoor Henk-Willem » 13 Jul 2017, 10:57

Verzet vanuit overtuiging: eerder God gehoorzamen dan de overheid

'Zij riskeerden hun leven. Dat hoefden ze niet te doen. Maar ze deden wat ze dachten dat goed was.' Dat zei de Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On dinsdag in een synagoge in Alkmaar over Wim Roos (1909-1981) en Annie Roos-Cornelisse (1915-1994) aan wie postuum de Yad Vashem-onderscheiding werd uitgereikt.

Tijdens de oorlog bestierden zij aan de Bisschop Bottemannestraat 40 in Alkmaar een onderduikadres voor Joodse medeburgers, dat deel uitmaakte van een familienetwerk. In de avond kwamen hier onderduikers uit de hele stad om gedichten voor te dragen of muziek te spelen. Eerder hadden vier van de zeven broers en zussen van Wim en Annie de Yad Vashem ('Rechtvaardige onder de volkeren') ontvangen - de hoogste Joodse onderscheiding.

Ankie Mulder-Roos (76), een van de vijf kinderen van Wim en Annie, nam de onderscheiding in ontvangst. 'Ze waren zeer arm in materieel opzicht. Maar zeer rijk in spirituele zin', zei ze over haar ouders. 'Er zijn veel redenen voor verzet. Een is uit respect, een andere is uit woede. Maar zij verzetten zich uit religieuze overtuiging. Zij vonden dat ze na de Duitse bezetting eerder God moesten gehoorzamen dan de overheid.'

Wim en Annie Roos kwamen uit een orthodox gereformeerd nest. In de oorlog waren ze lid geworden van de Landelijke Onderduikorganisatie (LO). Bij zijn aanmelding zei Wim geen wapens te willen gebruiken. Dat vond hij te gevaarlijk. Maar er werden wel bonkaarten gestolen om de onderduikers aan eten te helpen. Annie Roos maakte enorme fietstochten om aan eten te komen. 'Een keer', zei Ankie Mulder-Roos, 'viel ze flauw vlak voor het politiebureau in Alkmaar. Gek genoeg hielp de Wehrmacht haar met een kop koffie weer op de been, en mocht ze zelfs de zak met aardappelen houden.'

Wim en Annie kenden nooit de namen van de Joden die ze onderdak gaven. Omdat ze NSB'ers als buren hadden, werden de haren geblondeerd van de onderduikers die lang bleven, zoals 'tante Jannie' (Jannie van Tijn) en 'tante Gina' (echte naam onbekend). Het waren zogenaamd vluchtelingen uit het oosten van het land. 'De NSB-mevrouw naast ons dreigde met verraad als mijn moeder niet de gezamenlijke put schoonmaakte', zegt Ankie Mulder.

Onder de bewoners waren Eddie en Salvador Bloemgarten, schrijver Salvador (Henk) Hertog en Truusje (Tirtsah) van Amerongen; zij was de vriendin van de in 2012 overleden verzetsstrijder Tina Strobos.
'Een tijdje hadden we een zeer Joods uitziende jongen in huis', vertelde Annie Roos ooit aan haar neef John Bruyn die de familiegeschiedenis optekende. 'Hij moest op zolder blijven, waar hij de hele tijd calvinistische boeken las. Uiteindelijk werd hij een beetje gek en ging hij 's nachts op straat zwerven. Dat was levensgevaarlijk. Wim is stiekem met die jongen naar een boekhandel gegaan en heeft daar gekocht wat hij wel wilde lezen. Daarna was hij veel rustiger.'

Na verloop van tijd werd Annie zo bang dat ze van de spanning dreigde weg te lopen. 'Wim hield mij tegen, gaf mij een klap - de enige klap die hij ooit heeft gegeven - en zei: 'Hier blijven.'
Twee Joodse vrouwen stonden in de keuken te huilen. Ze dachten: dit is het einde, nu moeten we weg. Want we waren altijd aardig voor elkaar, en dan ineens die uitbarsting. Wim zei: 'jouw leven is niet belangrijker dan hun leven, dus je moet hier blijven', vertelde Annie.

Wims ouders woonden aan de 1ste Tuindwarsstraat in Alkmaar en waren felle anti-nazi's. Meteen na de capitulatie op 15 mei kwamen ze in verzet en boden ze Joodse onderduikers een plek. Dat gaven ze aan hun zeven kinderen door. Twee werden tijdens de oorlog gearresteerd. Kees Roos, een broer van Wim, werd gefusilleerd.

Wim en Annie Roos kregen bij leven de Yad Vashem niet doordat niemand van de ondergedoken Joden die had aangevraagd. Later diende de inmiddels 92-jarige Salvador Bloemgarten, die bij de uitreiking aanwezig was, een verzoek in. Na de verschijning van een biografie over Tina Strobos werd dat versneld ingewilligd.

Eerder kreeg Annie Roos een koninklijke onderscheiding, waarmee ze het televisiejournaal haalde. Die had ze mede te danken aan haar inzet voor een tehuis voor 50-plussers in Heiloo.

BRON: http://www.volkskrant.nl/binnenland/yad ... ~a4471283/
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast