Yad Vashem-onderscheiding postuum voor echtpaar Vink

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Yad Vashem-onderscheiding postuum voor echtpaar Vink

Berichtdoor Henk-Willem » 02 Jun 2017, 13:41

Het echtpaar Herman en Bernardina Vink-Lammers uit Sinderen kreeg op woensdag 1 februari postuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt.

In augustus 1943 werd duidelijk dat Marianne Klein uit Amsterdam, later Loonstein-Klein, moest onderduiken. Willem Duthler zat in het verzet en zocht regelmatig onderduikadressen voor Joodse kinderen. Hij benaderde Herman en Bernardina Vink met de vraag of zij Marianne in huis konden nemen. Marianne Klein dook onder met de schuilnaam Willemien Planken. De boerderij van het echtpaar Vink in Sinderen was een fijne plek voor Marianne, waar zij zich vrij voelde. Tegen de buren vertelde het echtpaar dat de jonge Marianne een evacuée was uit Rotterdam, en dat haar huis was gebombardeerd door de Duitsers. Omdat zij wel erg lang bleef bij de familie Vink, werden buren argwanend: moest het meisje niet terug naar Rotterdam? Herman en Bernardina Vink waren bang dat zij zouden worden verraden en namen contact op met Willem Duthler. Hij vond een andere familie waar Marianne Loonstein-Klein veilig was tot aan het eind van de oorlog.

Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Sjoa (Holocaust) en van de duizenden bloeiende Joodse gemeenschappen die door de nazi's zijn verwoest in de periode 1939-1945. Het instituut is tevens een centrum van onderzoek naar zowel de oorzaken als de gevolgen van de Jodenvervolging tijdens de Duitse overheersing van grote delen van Europa voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het Yad Vashem Instituut is een Israëlische Rijksinstelling, die in 1953 werd opgericht door de Knesset (het Israëlisch Parlement). Het doel van het Instituut is de herdenking van de zes miljoen Joden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's en hun handlangers werden omgebracht en het eren van diegenen, die -zelf niet Joods zijn- zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt bij het redden van Joden. Het Yad Vashem Instituut heeft sinds 1953 over de hele wereld meer dan 26.000 mannen en vrouwen, waaronder meer dan 5.700 Nederlanders op deze wijze geëerd. Het Yad Vashem Instituut fungeert tevens als het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

BRON: http://www.dinxpersnieuws.nl/nieuws/alg ... paar-vink-

b2254569-e0ec-4e79-b39b-634e26f59ee0_thumb840.jpg
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast