Yad Vashem-onderscheiding voor Grad en Betje Voets uit Vorstenbosch

Gebruikersavatar
Henk-Willem
Moderator
Berichten: 2602
Lid geworden op: 20 Jul 2007, 08:33

Yad Vashem-onderscheiding voor Grad en Betje Voets uit Vorstenbosch

Berichtdoor Henk-Willem » 02 Jun 2017, 07:39

Grad en Betje Voets uit Vorstenbosch krijgen postuum de hoge Israëlische Yad Vashem-onderscheiding voor het feit dat ze in de Tweede Wereldoorlog een tijdlang het Joodse meisje Hélène Egger in hun gezin hebben opgevangen. Burgemeester Marieke Moorman maakte dat zaterdagmiddag bekend bij de 'heronthulling' van het straatnaambordje dat naar die tijd verwijst. Moorman deed dat onder grote belangstelling samen met de 87-jarige Hélène Egger.

Vorstenbosch had al langer een Eggerlaan. Nu staat onder het naambordje de uitleg over de familie Voets die - niet zonder gevaar - het Amsterdamse meisje als onderduikster in de familie opnam. Leentje, zoals ze toen genoemd werd, had er de tijd van haar leven, zo vertelde ze de vele aanwezigen, onder wie haar eigen kinderen en kinderen van de familie Voets.

,,Ik wilde nooit meer weg bij de familie Voets", zei ze. Na de oorlog keerde ze terug naar Amsterdam maar kwam nog elke vakantie terug naar Vorstenbosch. ,,Ook omdat ik toen heel erg verliefd was. Jo van Heeswijk was mijn vriendje", aldus Egger.

Zijzelf heeft twee jaar geleden de Yad Vashem-onderscheiding aangevraagd voor de familie Voets. Dat is de hoogste Israëlische onderscheiding voor niet-Joden die in de Tweede Wereldoorlog Joden hebben geholpen met onderduiken, overleven of vluchten. De onderscheiding wordt binnenkort tijdens een aparte bijeenkomst uitgereikt.

BRON: http://www.bd.nl/bernheze/yad-vashem-on ... ~ac102af9/
Met vriendelijke groeten,
Henk-Willem
Lid van: SRO, SKF, MEDEC, AFP #41, DGO #3009, OMSA M#8014

Terug naar “Israël (Yad Vashem)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast